DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Ekonomik Ürünlerin Coğrafi İşaretlenmesi için başvuru süreci tamamlandı

BEBKA tarafından 2015 Yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile Odamız tarafından yürütülen “Bilecik Kırsalındaki Ekonomik Ürünlerin Coğrafi İşaretlenmesi İle Ulusal Ve Uluslararası Boyutta Tanıtılması” projesi kapsamındaki ürünlerimizin başvuru süreçleri tamamlandı.

Bilecik ili ve kırsalı bölgede öne çıkan birçok eşsiz ürüne sahip olmakla birlikte bu potansiyeli yeterince kullanamamaktadır.

Yüksek meyve oranıyla hazırlanan Ayva ve Nar lokumu, gıda ve ilaç sanayinde kullanılan Şerbetçi otu,  Pazaryeri Helvası ve Bozası, yüz yıllık tohuma sahip Çukurören Biberi, kendine has aromasıyla Kestane Kabağı, lezzetiyle ve katlama şekli farklılığıyla Mercimekli mantı, yöreye özgü tat ve kokusuyla Osmaneli Karpuzu ve Küre Üzümü yörenin yeterince bilinmeyen, kırsal ekonomik öğelerindendir. Mevcut olan bu potansiyelin etkin kullanımı, gelecek nesillere sağlıklı aktarımı ve korunması için belirli bir standardizasyon ve tanıtım gereklidir. Bu proje ile Odamızın gerçekleştirmek istediği amaç;  Bilecik’in kırsalda yetişen ekonomik değerlerinin hak ettiği yere gelmesini sağlamaktır.

Günümüzde ürünler hakkında daha çok bilgi isteyen tüketici kitlesi, artık etiketleri, ambalajlama şekillerini; etiketlerde son kullanma tarihi, saklama ve pişirme koşulları, üretim yeri, doğaya uyumu ve ne kadar reklam hacmine sahip olduğu gibi konuları önemsemektedir.

Bu aşama da devreye giren “coğrafi işaret” terimi ile kastedilen, bir ürünün, bir yöreyle/coğrafyayla özdeşleşmiş olması, birtakım özelliklerinin ya da tüm özelliklerinin bu yöreden kaynaklanması ve bu çerçevede tüketici gözünde belli bir bilinirliğe ve kaliteye sahip olmasıdır. Belli bir yere bağlı sınai hak türü olan coğrafi işaretler; sosyal ve iktisadi grupların ürünlerini ayırt eden ve koruyan haklardır.

Dünyada coğrafi işaretler konusunda birçok çalışma yapılmıştır. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre coğrafi işaretli Ayvalık Zeytinyağı talebi, coğrafi işareti olmayan rakiplerine kıyasla %58 daha fazla iken, yine aynı ürün için tüketicilerin %82 daha fazla ödemeyi kabul ettikleri sonucu ortaya çıkmıştır.

Projemiz kapsamında coğrafi işaretleme yapılmasını planladığımız ürünlerimiz için başvuru dosyaları hazırlanmış, saha çalışmaları yapılmış, ürün analizleri ve içerikleri belirlenmiştir. Bu ürünlerin saha çalışmaları gerçekleşirken Coğrafi İşaret özelliği kazanabilecek daha başka ürünlerinde ilimizde mevcut olduğu tespit edilmiştir. İlimizin dört coğrafi bölgenin kesiştiği bir yerde bulunması, mikroklima ikliminin hakim olduğu, çok çeşitli madenlerin bulunması sonucu farklı bir toprak yapısına sahip olması gibi özellikleri ile özel ürünlerin yetişmesine imkan sağlanabilen bir özelliktedir.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası olarak katma değerli üretimin yaygın olduğu bir dünya ile rekabet edebilmek için biz de bize has ürünlere coğrafi işaret alarak onları hem ulusal hem de uluslar arası alanda tanıtarak değerine değer katmayı hedefleyerek başladığımız projemizde ürünlerin kurumsal kimlik tasarım çalışmaları, kırsal ürün ambalaj malzemeleri tasarımları ve baskıları, tanıtım ve görünürlük malzemeleri tasarımları ve baskıları, totem levhalarının imalat ve montaj işlemleri, üretici bilinçlendirme eğitimlerini tamamlayarak hedefimizi gerçekleştirmeyi ve böylelikle projeyi noktalamayı istiyoruz.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Bilecik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun “Coğrafi işaretler günümüzde küresel bir olgudur ve son derece hızlı gelişmektedir.  Bütün dünyada bu konu büyük bir ciddiyetle sürdürülmektedir. Halen dünyada yaklaşık kayıtlı 10 bin coğrafi işaret bulunmakta ve bunun üçte biri Avrupa Birliği’nde yer almaktadır.

Coğrafi işaretler; bölgemizin, Ülkemizin ve milli değerlerimizin tanıtılması ve ürünlerimizin pazarlanması alanında önemli bir adım olarak görülmektedir. Bununla beraber hem iktisadi hayatta hem de sosyal hayatta belli bir hareketliliği ve sahiplenmeyi sağlamaktadır.

Türkiye’de de çok hızlı bir gelişme var. 1995 yılından bu yana 188 ürüne coğrafi işaret verildiğini görüyoruz. Patent Enstitüsü anketlerine göre ülkemizde 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek ürün bulunuyor. Yapmış olduğumuz toplamda 10 adet ürün başvurusu ile birlikte Bilecik ili bünyesinde yetişen proje ürünlerimizin hepsinin tescillenmesini sağlayarak; projemizi tamamlamak en büyük isteğimizdir. Sonuç olarak ilimizin tarımsal ve kültürel değerlerinin korunması için yapmış olduğumuz çalışmaların önemi çok büyük olup, tüm kurumlarımızın çalışmamıza vereceği desteklerle daha da güçlenecektir. Üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan önemli bir araç olan “coğrafi işaret” ile İlimize has ürünlerin koruma altına alınacağı, tanıtılacağı bu projenin hayırlara vesile olması diliyorum.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.