DOLAR
32,5842
EURO
34,7966
ALTIN
2.501,77
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

Ege ve Marmara Bölgesi Genişletilmiş Baro Başkanları; ANAYASA ÇİĞNENEMEZ !

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ, VATANIN BİR KARIŞ TOPRAĞINDAN,

 HUKUK DEVLETİNDEN VE DEMOKRASİDEN VAZGEÇİL(E)MEZ !

 ANAYASA ÇİĞNENEMEZ !

 

29.08.2015 tarihinde Çanakkale-Bozcaada’da toplanan ve aşağıda imzaları bulunan Ege-Marmara ve diğer illerden gelen Baro Başkanları, ülkemizin içinden geçtiği bu kritik günlerde, gerek Avukatlık Kanununun 76.maddesi, gerekse temel yurttaşlık görevi ve topluma karşı olan sorumluluğu gereği, Milli Mücadele’nin önsözünü oluşturan bir büyük destanın 100.yılında, bu destanın yazıldığı Çanakkale’de bazı hususları kamuoyu ile paylaşmayı gerekli görmüştür:

 

1)    Ülkemiz, çok sıkıntılı günlerden geçmekte, hızla bir kardeş kavgasına ve bölünmeye, parçalanmaya, kaosa sürüklenmektedir. Emperyalist bir planlama içerisinde Anayasal sisteme, üniter devlete, ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı sözde “özerklik” ilanlarıyla fiili, eylemli bir kalkışma ve ayaklanma söz konusudur.

 

2)    Daha vahimi, Anayasa ve hukuk bizzat ülkeyi yönetenler tarafından askıya alınarak, yargı bağımsızlığı ve hukuk güvenliği yok edilmiş, hukuk devleti büyük yara almıştır.

 

3)    Anayasa’ya bağlı kalacağına, hukukun üstünlüğünü gözeteceğine ant içmiş olan Cumhurbaşkanı, Anayasadan kaynaklanmayan yetkileri kullandığını, rejimin fiili olarak değiştirildiğini açıkça ikrar etmiştir. Oysa Anayasa’ya göre hiç kimse Anayasadan kaynaklanmayan bir yetkiyi kullanamaz. Her ne kadar Cumhurbaşkanının seçilme usulü değişmişse de, yetkilerinde yasal bir değişiklik olmamıştır. Bu durumda hukuki bir değişiklik olmadığı halde, fiili olarak Anayasanın değiştirildiği Anayasal sistemin uygulanmayacağı itiraf edilmiştir. Bu ciddi bir hukuksuzluktur. Meclis, Cumhuriyetin savcıları ve yargı bunun gereğini yapmalıdır.

 

4)    Yurttaşların hak ve özgürlüklerinin güvencesi, koruyucusu ve kollayıcısı olan Avukatların elbette ki pek çok sorunu bulunmaktadır. Bu sorunlar esasen avukatların kişisel sorunu olmaktan çok, hukuk güvenliği bakımından yurttaşların sorunlarıdır. Bununla birlikte Devletin ve milletin varlığının, Cumhuriyetin büyük bir tehdit altında olduğu, hukukun askıya alındığı bir ortamda avukatlık mesleğine ilişkin sorunların çözümü mümkün görülmemektedir. Gerçekten hukukun ve hukuk devletinin, Anayasanın fiilen ortadan kaldırıldığı bir ortamda avukatların da görevlerini etkin bir biçimde yapmaları olanaksız hale gelmiştir.

 

5)    Bu nedenlerle bu aşamada öncelikle;

Terörle kararlılıkla, ancak Devlet olmanın sorumluluğu ve hukuk sınırları içinde kalınarak mücadele edilmeli, bu mücadeleden taviz verilmemelidir. Emperyalizmin dayattığı terör ve bölünmeye karşı tarihi gerçeklerden ders çıkararak etkin bir tavır sergilenmelidir.

 

Yarın coşku ve gururla kutlayacağımız 30 Ağustos Zaferi, Türk milletinin, en güç dönemlerde farklılıklarını bir yana bırakarak birlik içinde neler yapabileceğini, azim ve kararlılığını gösteren çok önemli bir derstir.

 

Yurttaşlar arasında etnik, mezhepsel, bölgesel hiçbir ayrım gözetilmeksizin herkes için daha fazla demokrasi ve özgürlük talep edilmelidir.

 

Yaşanarak görülmektedir ki hukuk güvenliği herkes için bir gerekliliktir. Hiçbir gücün yargıya egemen olmasına izin verilmemelidir.

 

Ülkeyi yönetenlerin Anayasaya, hukuka, yargı denetimine, ülkenin bölünmez bütünlüğüne bağlı olarak hareket etmesi bir zorunluluktur.

 

Bu nedenle hızla hukuk devletinin temeli olan kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne geri dönülmelidir. Bununla birlikte avukatların yargının kurucu unsuru ve hak arama özgürlüğünün güvencesi olduğu göz ardı edilmemelidir.

 

Bir zamanların hukuk tanımaz, bazı “kudretli” savcılarının ülkeyi kaçarak terk etmesi, özellikle elinde bulundurduğu yargısal yetkilerini başka güç odakları adına farklı amaçlarla kötüye kullanan tüm hâkim ve savcılar için bir ders olmalıdır.

 

Üniter devletten, misak-ı milli ile belirlenen sınırlardan, Anayasanın değiştirilemez ilk dört maddesi ile beliren Anayasal sistem ve ilkelerden, hukuk devleti ve demokratik rejimden, ülkenin bir karış toprağından hiçbir şekilde vazgeçilemez ve taviz verilemez.

 

Türkiye’yi kanlı bir boğazlaşmaya götürecek bir takım provokasyonlara karşı uyanık olunmalı, etnik veya mezhepsel ayrımlar reddedilmeli, kardeşlik ve birlikten uzaklaşılmamalı, milli birlik ve beraberliğe, hukukun üstünlüğüne sımsıkı sarılınmalı, emperyalizme karşı bir bütün olunmalıdır.

 

Siyaset arenasında belirli bir seviye ve üslup muhafaza edilmeli, ülkenin ve ulusun çıkarları, cumhuriyet değerleri ortak payda ve yol gösterici olmalıdır.

 

Durumu kamuoyuna saygı ile sunarız.29.08.2015

 

Adana Barosu Başkanı                                      Ankara Barosu Başkanı

Av. Mengücek Gazi  ÇITIRIK                               Av. Hakan CANDURAN

 

Aydın Barosu Başkanı                                        Balıkesir Barosu Başkanı

Av. Gökhan BOZKURT                                         Av. Yaşar MEYVACI

 

Bilecik Barosu Başkanı                                      Bolu Barosu Başkanı

Av. Halime AYNUR                                               Av. Ferit ATALAY

 

Bursa Barosu Başkanı                                       Çanakkale Barosu Başkanı

Av. Ekrem DEMİRÖZ                                             Av. Bülent ŞARLAN

 

Edirne Barosu Başkan Vekili                            Isparta Barosu Başkanı

Av. Atalay TUTAL                                                   Av. Gökmen GÖKMENOĞLU

İstanbul Barosu Başkanı                                    İzmir Barosu Başkanı

Av. Doç. Dr. Ümit KOCASAKAL                          Av. Aydın ÖZCAN

 

Kırklareli Barosu Başkanı                                  Kocaeli Barosu Başkanı

Av. Harun SAYGILI                                               Av. Sertif GÖKÇE

 

Manisa Barosu Başkanı                                     Mersin Barosu Başkanı

Av. Ali ARSLAN                                                     Av. Alpay ANTMEN

 

 

Muğla Barosu Başkanı                                       Uşak Barosu Başkanı

Av. Cumhur UZUN                                                Av. Baki KANTAR

 

Sakarya Barosu Başkanı Vekili                        Tekirdağ Barosu Başkanı

Av. Yeliz AYDIN İPEK                                           Av. Huriye ALTAY EROL

 

Yalova Barosu Başkanı

Av. Hakan GERGEROĞLU

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.