DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
ALTIN
2.440,30
BIST
9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Damacana Sulara Çipli Takip Başlıyor

Damacana Sulara Çipli Takip Başlıyor

Sağlık Bakanlığı, damacana sulara elektronik takip sistemi getiriyor.

Sağlık Bakanlığı, 254 su firmasının ürünleri üzerinde inceleme yapmış, 20 firmaya ait 114 markada uygunsuzluk tespit etmişti. Bunun üzerine Bakanlık, ülke genelindeki damacana suların denetimi ile ilgili önemli bir projeyi hayata geçirmek için harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile yürüttüğü çalışma kapsamında ‘Damacana Takip Sistemi’ kurulacak.

Vatandaşlar, damacanalardaki çipli sistem ya da karekod etiketleri okutarak damacanaya ilişkin bilgileri cep telefonları aracılığıyla görebilecek. Bu sistem hem polikarbonat hem de cam damacanaların tamamında uygulanacak.

Damacana suların elektronik takibi 3 aşamada gerçekleşecek.

Damacanaların, yıkanması gereken 55-70 derecelik su sıcaklığı, Sağlık Bakanlığı’nca merkezden takip edilecek.

İkinci aşamada ise dolumu yapılan damacanaya dışarıdan su eklenmesinin önlenmesi için iletkenlik takibi merkezden yapılacak.

Çipli takip sistemiyle de damacananın ne kadar süreyle kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı denetlenecek.

Damacanalar, üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılacak. Bunun için elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulacak.

Çipli takip, TÜBİTAK ile yürütülen projeyle hayata geçirilecek. Daha önce izin verilen işletmelere, yıkama suyu ile ilgili takip sistemi için 1 yıl, çipli takip için 3 yıl tanınacak.

Geri dönüşümlü polikarbonat kaplarda, suyun adı ve kabın üretim tarihi artık altta değil boyun veya gövdede kabartma şeklinde olacak.

Düzenlemeyle damacana içinde satılan sular için de son kullanma tarihi getirildi. Buna göre, piyasada satışa sunulan suyun 3 ay içinde tüketilmesi gerekecek.

 

Kaynak: trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.