Leonardo Da Vinci’nin hayal edip tasarladığı, geçen yıla kadar gerçeğe dönüşmediği için kayıp müzik aleti olarak nitelendirilen ‘viola organista’nın sesi Ankara Üniversitesi’nden yükseldi.
Esere hayat veren Slawomir Zubrycki, piyano ile çello arasında bir sesi olan ‘viola organista’ ile dinleyenleri büyüledi.
Ankara Üniversitesi, Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600’üncü yılı sebebiyle düzenlenen etkinliklerden birine geçtiğimiz günlerde ev sahipliği yaptı. AÜ Devlet Konservatuvarı’nın Konser Salonu’nda iki ülkenin köklü tarihine yönelik özel bir konser verildi. Konsere başta Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş olmak üzere Polonya Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch ile çok sayıda Başkentli katıldı.
DİĞERLERİNDEN FARKLI
Konserin içeriği ise enteresan bir yönüyle kendini diğerlerinden farklı kıldı. Polonya’dan gelen sanatçı Slawomir Zubrzycki, Leonardo Da Vinci’nin 500 yıl önce hayal edip tasarladığı ancak kendisinin hayata geçirdiği müzik aleti ‘viola organista’ ile sahne aldı. Geçen yıla kadar gerçeğe dönüşmediği için kayıp müzik aleti olarak nitelendirilen ‘viola organista’nın sesi, piyano ile çello arasında bir ses şeklinde yorumlandı.
RESİTAL BÜYÜLEDİ
Zubrzycki, bu ilginç çalgı ile Ankara’da bir resitale imza attı. Ankara Üniversitesi misafirlerine Polonya Rönesans ve Barok müziği dinletileri sundu. Da Vinci’nin uzun yıllar kağıt üstünde kalan ve Zubrzycki’nin üretimiyle hayat bulan bu kayıp eserin hiç duyulmayan harika sesi dinleyenleri adeta büyüledi. Ücretsiz gerçekleşen konsere Başkentliler büyük ilgi gösterdi. Rektör Erkan İbiş, söz konusu çalgının muhteşem bir görüntüye sahip olduğunu dile getirerek, alışılmışın dışında tasarlanan mekanizması ile de olağanüstü bir ses verdiğini ifade etti.
kaynak:trthaber