DOLAR
32,2104
EURO
34,9901
ALTIN
2.512,01
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
26°C
Bilecik
26°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylaması

Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylaması 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak.

YSK tarafından yayımlanan duyuruda, seçmen kütükleri kesinleştirildiğinden seçmen kaydı ile ilgili adres değişikliğinin yapılamayacağı, seçmenlerin Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasında da aynı adreste oy kullanmaları gerektiği bildirildi.

İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itiraz bugün saat 17.00’de sona erdi. Seçim Takvimine göre süreç, ilçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanması ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin yapılması ile devam edecek.

18 Mayıs 2023 Perşembe günü ise, il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanacak.

19 Mayıs 2023 Cuma günü Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıyan 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi resmi sonuçları YSK tarafından açıklanacak. Kesin seçim sonuçları resmi gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilerek ilan edilecek.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylamasına ittifakların TBMM’deki milletvekili sayıları etki edecek mi?

28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanını belirlemek üzere yeniden sandık başına gidecek olan seçmen oyunu kullanırken milletvekili sayılarını göz önünde bulunduracak mı?

14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve 28.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisine AK Parti 268, MHP 50 ve Yeniden Refah Partisi 5 milletvekili olmak üzere Cumhur İttifakı toplam 323 milletvekili gönderirken, CHP 169 ve İYİ Parti 43 milletvekili olmak üzere Millet İttifakı 212 milletvekili gönderecek. Yeşil Sol Parti 61 milletvekili ve Türkiye İşçi Partisi 4 milletvekili olmak üzere Emek ve Özgürlük İttifakı ise toplam 65 milletvekili ile mecliste yer alacak.

Kesin olmayan sonuçlara göre TBMM’de İttifakların Milletvekili Sayıları:

Cumhur İttifakı 323 milletvekili

Millet İttifakı 212 milletvekili

Emek ve Özgürlük İttifakı 65 milletvekili

28 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleşecek ve en çok oy alan adayın kazanacağı Cumhurbaşkanlığı Seçimi İkinci Tur Oylamasında, 2.831.208 oy alan Ata İttifakı Adayı Sinan Oğan’ın hangi ittifakı destekleyeceği önem taşırken, ittifakların TBMM’deki milletvekili sayılarının da oylamaya etki edeceği tahmin ediliyor.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu 2.538.905 oy farkını kapatıp Cumhurbaşkanı seçilse dahi, Cumhur ittifakının 323 milletvekiline karşı, Millet İttifakının 212 milletvekiline Emek ve Özgürlük İttifakı destek verse bile meclisten kanun geçirmekte zorlanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.