DOLAR
32,5837
EURO
34,7934
ALTIN
2.507,59
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Çiftçiler Arazi Toplulaştırma Hakkında Bilgilendirildi

Çiftçiler Arazi Toplulaştırma hakkında bilgilendirildi. Bilecik’in Bozüyük İlçesi Dodurga Beldesinde Arazi Toplulaştırma ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Bilecik Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, Dodurga Belediye Başkanı Selim Tuna, Eskişehir Arazi Toplulaştırma ve TİGH Şube Müdürü Halil Sezer Birdana, Bilecik DSİ Şube Müdürü Melih Aşut, Bozüyük Ziraat Odası Başkanı Süleyman Çaydere, Şube Müdürleri A. Muttalip Karadeniz, Hasan Öz, Bozüyük İlçe Müdür V. Süleyman Canan ve Dodurgalı çiftçiler katıldı.

Toplantıya katılan Dodurgalı çiftçiler, çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesini sağlamak amacıyla yapılan Arazi Toplulaştırması konusunda bilgilendirildi.

İl Müdürü Necmettin Yoldaş, birlikte üretimin faydalarını belirtirken, arazi toplulaştırmanın önemine değinerek üretimde kazancı artırmanın en önemli yollarından birinin girdi miktarını azaltmak olduğunu söyledi.

Daha sonra Eskişehir Arazi Toplulaştırma ve TİGH Şube Müdürü Halil Sezer Birdane arazi toplulaştırmanın nasıl yapıldığı, nelere dikkat edildiği ve aşamaları hakkında bilgilendirme sunusu yaptı. Sunu sonunda çiftçilerin soru ve önerileri alınmasının ardından toplantı sona erdi.

Parçalı ve dağınık araziler birleştiriliyor düzgün şekilli parsellere dönüştürülüyor

Arazi Toplulaştırma uygulamasıyla bir kişinin köy sınırları içerisinde birden fazla arazisi varsa bunlar birleştirilerek mümkün olduğunca tek parça haline getirilmesi sağlanırken, şekilleri düzgün olmayan araziler kare ve dikdörtgen gibi düzgün şekillere getirilerek hem işlenmesi kolay hemde bakım masrafları azaltılıyor.

Her tarla yola kavuşuyor, ulaşım kolay ve ekonomik hale geliyor

Toplulaştırma öncesi yolu bulunmayan birçok tarla varken, toplulaştırma sonrasında tarım arazilerinde yolu bulunmayan tarlanın kalmaması hedefleniyor. Parçalı ve farklı mevkilerde bulunan arazilere ulaşım, daha çok zaman, işgücü ve mali kayıplara neden olurken, toplulaştırma sonrası araziler mümkün oluğunca tek parçalı olacağından bu kayıplar önlenmiş oluyor.

Tarım makinelerin kullanımı daha ekonomik hale gelirken, ekilebilir arazi miktarları artıyor

Parçalı, küçük ve şekilleri düzgün olmayan arazilerde traktör, biçerdöver gibi tarım makinelerinin çalışması üretici ve makine sahibi için aşırı derecede masraflı iken, tek parçalı, büyük ve düzgün şekilli tarlalarda bu makinelerin kullanılması üretici ve iş makinesi sahibi açısından da tasarruf sağlıyor.

Çok parçalı tarım arazilerinde, tarlaların sayısı fazla olduğundan tarla sınırlarının toplam uzunluğu da fazla olmaktadır. Bu da ekilebilecek alanların ekilemeyerek boş kalması demektedir. Toplulaştırma sonucu oluşan tek parçalı ve büyük tarlalarda tarla
sınırı azalacağından ekilebilecek arazi miktarları artmaktadır.

Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaştırmaktadır
Toplulaştırma öncesi küçük şekilleri bozuk arazilerde, zirai mücadele ve gübreleme gibi çalışmaların yapılması hem zor olmakta hem de çoğu zaman ekonomik olmamaktadır. Toplulaştırma sonrası araziler düzgün şekilli olacağından bu işlemler daha kolay ve ekonomik olacaktır.

Kullanılmayan küçük araziler değerlendirilmektedir
Toplulaştırma öncesi karayolu, demiryolu, kanal gibi projeler sebebiyle bölünen ve bir kısmı küçük olduğundan dolayı kullanılmaz hale gelen özel mülkiyetteki araziler ile kullanılmayan eski yollar ve dere yatakları gibi alanlarda toplulaştırma ile tarıma
kazandırılacaktır.

Tarla sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkarken, tarla için en ideal parsel ebatları oluşturulmaktadır
Toplulaştırma öncesi çok parçalı arazilerin olduğu sahalarda ulaşım yolu, su sorunu, sınır ihtilafları gibi sebeplerden dolayı mülk sahipleri arasında olabilecek nizalar, toplulaştırma sonrası her parselin su ve yol sorunu olmayacağı için ortadan kalkmış olmaktadır.

Toplulaştırma öncesi arazilerin ebat ve alanları, hiçbir bilimselliğe dayanmadan miras yoluyla bölünerek gelişigüzel oluşmaktadır. Toplulaştırma sonrası dağıtılacak parsellerin ebatları; toprağın bünyesi, arazinin meyilli, ekilecek ürünler, sulama yönü vb. kriterler
dikkate alınarak oluşturulmaktadır.

Kadastro yenilenmiş olmaktadır
Kadastro çalışmaları eski tarihlerde yapıldığı için , sınır ve alan uyuşmazlıkları gibi bir çok sorunlar yaşanmaktadır. Toplulaştırma çalışmaları ile kanal, yol gibi tesisler ile yeni dağıtılan tarım arazileri en son ölçme teknikleri ile ölçülerek kadastro paftaları hazırlandığından, o bölgenin kadastrosu da yenilenmiş olacağı gibi o güne kadar var olan birçok sorunların önüne geçilmiş olacaktır.

Sosyal Faydalar
Hisselilik, sulama ve ulaşımdan kaynaklanan sosyal huzursuzluklar önlenmekte, yargı yükü azaltmaktadır.

Diğer Faydalar
Düzenleme sonrası araziler kıymetlendirmektedir.
Parçalılık veya hisselilik nedeni ile değerlendirilemeyen hazine arazileri değerlendirilebilir duruma gelebilmektedir.
Mera arazileri de toplulaştırılarak hayvancılığa uygun hale getirilmektedir.
Sulama tesislerinde sulama oranı ve randımanı artmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.