DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

CHP’Lİ VEKİLLERDEN UYARI “SIRA EVDEKİ HALIYI SATMAYA GELDİ”

CHP’Lİ VEKİLLERDEN UYARI
“SIRA EVDEKİ HALIYI SATMAYA GELDİ”

Aralarında Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün de bulunduğu, belediye başkanı kökenli CHP’li 5 milletvekili düzenledikleri basın toplantısında SİT alanları konusunda hükümeti uyardı: “Ekonomik krizi doğal ve tarihi değerlerimizi satıp yok edemezsiniz. Bu talan ve kıyımdır”

CHP’de geçmiş yıllarda belediye başkanlığı yaptıktan sonra parlamentoda görev yapan 5 milletvekili, SİT alanlarını yeniden düzenleme konusunda hükümete uyarılarda bulundu.
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, aralarında CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün de bulunduğu belediye başkanı kökenli milletvekilleriyle birlikte TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Ekonomik krizin derinleşmesi ve kaynak yaratmada yaşanan sorunlar karşısında AKP iktidarının evdeki halıyı satma noktasına geldiğini belirten CHP milletvekilleri, “Evdeki halı doğal ve tarihi sit alanlarımızdır” diyerek şunları söyledi:
“Türkiye genelinde 2.5 milyon hektar sit alanını etkileyecek biçimde bazı alanların sit alanı olmaktan çıkarılacağı, bazı yerlerde de sit alanı derecesinin düşürüleceği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince ifade edilmiştir. Yapılan düzenleme ile bugüne kadar bu alanları vasıflandırmak için kullanılan ve yapılaşma koşullarını belirleyen 1, 2. ve 3. Derecede sit belirlemesinin uygulamadan kaldırılacağı; bu alanların yeni bir vasıflandırmaya tabii tutulacağı anlaşılmaktadır. Kesin Korunacak Alan dışındaki alanlarda ise, özellikle turizm ve kısmen de konut niteliğindeki yatırımlarına izin veren bir yapılaşmaya gidilmesine izin verileceği yetkililerce açık biçimde ifade edilmektedir.”

Düzenlemenin 2. 5 milyon hektarlık bir alanı kapsadığını belirten CHP’liler, bu durumda orman, su havzaları, kıyılar gibi doğal miras ile ve tarihi ve kültürel değerlerin bulunduğu alanları geri döndürülemez bir tahribata uğratacağını vurguladılar.
KIYIM VE TALAN
Kapalı kapılar ardında yapılan bu düzenleme ile doğal sit alanlarının statüleri değiştirilerek turizm ve konut yatırımlarına açılacağını kaydeden CHP’liler şu görüşlere yer verdi:
“Bu bir kıyım ve talandır. Turizm sektörünün önünü açmaktan söz eden bu anlayışa hatırlatmak isteriz ki; turizm amacıyla ülkemize ve bu yörelere gelenlerin gelmesini sağlayan temel neden bu alanların doğal ve kültürel özellikleridir. Bu alanları yapılaşmaya açmak söz konusu alanlara gelen turist sayısını artırmayacak, bu alanların çekiciliğini azalttığı için düşürecektir. Bugün turizm sektörünü krize sokan tesis yetersizliği değildir; ülkemizin içinde bulunduğu siyasi gerginlik ve yaratılan güvensizlik turizmi baltalayan temel nedendir.
Eğer bu yaklaşım ekonomik kriz karşısında doğal ve kültürel mirasımızı satıp savarak kaynak yaratma yoluna gitmeyi hedefliyorsa; bu anlayış borç batağındaki hane reisinin evdeki halıyı kilimi satma durumuna gelmesinden daha ağır bir durumdur. Çünkü satılan bize geleceğe taşımak için emanet edilen değerlerimizdir. Dahası ekonomik krizin gerisinde sit alanlarımızın korunması değil, siyasi gerginlik ve iş bilmez yönetim anlayışı vardır.
Özetlediğimiz tutumun sürdürülmesi durumda; en etkin muhalefeti yapıp, konuyu kamuoyunun gündemine taşıyarak bu talan projesinin uygulanmasına engel olacağımızı sizler aracılığıyla geniş kamuoyuna duyurmak isterim.”
Basın toplantısına CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ile Samsun Milletvekili Hayati Tekin katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.