DOLAR
32,5249
EURO
34,8093
ALTIN
2.422,22
BIST
9.742,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

CHP Bilecik Milletvekili Adayı Faik Akarkarasu Sordu

CHP Bilecik Milletvekili Adayı Faik Akarkarasu Sordu

CHP Bilecik Milletvekili 2.sıra Adayı Faik Akarkarasu, su katılım paylarına ilişkin CHP Bilecik İl Başkanlığında  basın açıklaması düzenledi.

Konunun özünün kaybedilmemesi için katılım paylarına değinmek ve akabinde ise bu payların da yer aldığı bütçenin son dönemde nasıl kullanıldığını sorgulamak en temel hakkımızdır diyen CHP Bilecik Milletvekili Adayı Faik Akarkarasu,  düzenlediği basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Toplanılan paranın nasıl harcandığını sorgulamak, Bilecik halkının da en temel hakkıdır.

Bilecik’te son dönemde hepimizin yaşadığı bir katılım payı tahsilatları, halkımızın tabiri ile boru paraları, Bilecik Belediyesi tarafından yapılmış ve yapılmaya devam edegelmektedir. Toplanılan paranın nasıl harcandığını sorgulamak, Bilecik halkının da en temel hakkıdır.

Kısaca bu konu nedir? Bütçe nasıl harcanmaktadır izaha muhtaçtır.

Harcamalara katılım payları belediyelerin vergi kuvvetinde bir alacağı olup 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmelik ile payların tarh-tahakkuk ve tahsil sürecine ilişkin bir düzenleme ile hüküm altına alınmıştır

Fakat bu yasada yapılan düzenleme sonucunda iki ayrı kriter getirilmiş, 2464 sayılı Kanun’un 86. maddesinde geçen “alınır” fiili, yol harcamaları bakımından “alınabilir” , su ve kanalizasyon harcamaları bakımından ise “alınır” olarak değiştirilmiştir.

Yani yol harcamalarında katılım payı ihtiyaridir; su ve kanalizasyon harcamalarında ise mecburiyet getirilmiştir.
Bu uygulama son derece yasal ve kimse bu parayı neden alıyorsunuz deme hakkına sahip değildir. Ancak süreç doğru işletilmemiştir.

 

Belediye meclisince onaylanmayan her hangi bir ücret, harç ve katılım payı tahakkuk ettirilmesi mümkün olmayıp mesnetsiz tahakkuk oluşturulmuştur.

Gelirlerin toplanması yasa ile düzenleme altına alınmıştır. Bu uygulamanın nasıl olacağı ise;

MAHALLİ İDARELER BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ’ nin 2.bölüm ve Bütçe alt başlığının MADDE 5 – (1) İl özel idaresi, belediye, bağlı idare ve birliklerin bütçesi, mali yıl içindeki  gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır.

Sayıştay Belediyenin yapmış olduğu hesap işlemlerine ait denetimde uygulamanın yanlış olduğunu tespit etmiş olabilir, ancak çalıyı dolan dememiştir, yürürlükteki yasa, yönetmelik ve tebliğleri askıya al dememiştir.
Şimdi esas itibarı ile harcamalara katılım payları tahakkuk ettirilir iken yasa, yönetmelik ve tebliğler yok sayılmış.
Vatandaşa “biz almak istemiyorduk ama Sayıştay Al dedi aldık” diye bir devlet bütçe ve muhasebesi olamaz, bütçe böyle de oluşturulamaz…

Harcamalar katılım payları uygulama yönetmeliğin 19-20-21 ve 22.maddeleri verginin tarh-tahakkuk ve tahsil sürecini net bir şekilde hiçbir muarazaya düşmeden ortaya koymuştur.

Pay hesaplama cetvelleri Belediyenin Meclis karar organınca onaylanmamıştır, bu da demektir ki Belediye meclisince onaylanmayan her hangi bir ücret, harç ve katılım payı tahakkuk ettirilmesi mümkün olmayıp mesnetsiz tahakkuk oluşturulmuştur.

Askıya çıkarılması bile mümkün değildir.

Var sayalım ki hepsi yapılmış olsa bile ki hiç biri yapılmamış, bu payların tahakkuku ve tahsilatı müteakip yıldan itibaren yani 2019 yılından itibaren  tahsil ayları karar organınca belediye meclisince belirlenip, mükelleflere hiç bir müeyyide uygulanmaksızın tahsil süreci işletilir diyerek bahse konu kanunun sınırlarını açıklayan Akarkarasu;

Şimdi şu soruları sormak gerek dedi ve devam etti;

1) Bu tahakkuklar neden 2018 yılı içerisinde tahsil edilmek üzere mükellefler  borçlandırıldı?

2) Yoksa bu Bilecikli hemşerilerin mükellefiyet borçlandırmasının amacı, seçime girerken seçim finansmanı mı idi?
Yapılan işlemler teknik yönü ile idare hukuku yönünden yetki, sebep yönü ile sakattır.

Şimdi siz vatandaşımızdan yani Bilecikli Hemşehrilerimizden paraları topladınız. İyi güzel yok kanun yaptık kanun dediniz onu da anladık.

Madem durum böyleymiş, madem bizde böyle bir mükellefiyet var, biz de gider öderiz dedi ve çoğunluk taksitlendirerek ödemeye başladı.

Peki biz belediye bütçesinin maddi yönden oluşumunda yükümlülüklerimizle doğrudan gelir kaynağı olan vatandaşlar olarak bu bütçenin nasıl kullanıldığını da sormak en tabii hakkımızdır.

Bu paranın toplanmasında ve bütçeye aktarılmasında bu kadar telaş niye, biz de çok merak ettik. Bazı sorular aklımıza geldi, bunu da vatandaşlık görevimiz ve siyasi kimliğimiz itibariyle sormak en doğal hakkımız.

Ramazan ayının başından beri gerek belediye hoparlörleri gerekse görsel ve yazılı medya ve afiş ilanlarıyla ÜLKE TV’nin Ramazan ayı boyunca 18:50 den itibaren yaklaşık 1,5 saat süren bir canlı yayın programı bulunmaktadır.

Sayın Selim YAĞCI’nın halefi Bilecik Belediye Başkanı Nihat CAN;

Ramazan Programı kapsamında Ülke Tv de her gün yayınlanan Ramazan Programlarının Bilecik belediyesine 1 aylık külfetinin 820 bin TL ye yaklaştığı iddia edilmektedir.

Bu canlı yayın programları için,

a) Bilecik Belediyesi ile ÜLKE TV ve bağlı bulunduğu şirket arasında bir yayımcılık sözleşmesi yapılmış mıdır?

b) Yapılmış ise kaç gün süre ile yapılmıştır? Bu sözleşmenin toplam bedelinin kaç TL olduğunu K D V dahil olmak üzere kamuoyu ile paylaşabilir misiniz?

c) Bu ödemeleri hangi fasıldan yapmaktasınız?

d) Bu ödemeniz saat başı kaç TL, aylık kaç TL dir?

e) Bu canlı yayın programı bedelinin 15 dakikasının 12.000,00 TL olduğu doğru mudur, yoksa total olarak 30 gün boyunca 700.000,00 TL + KDV bedel ile mi anlaştınız?

f) 23.05.2018 tarihinde eski belediye başkanı, şimdi AKP Milletvekili Adayı sayın Selim YAĞCI’nın bu programa katılması bu paket program çerçevesinde Bilecik Belediyesi tarafından yapılan ödeme kapsamında mı gerçekleşmiştir? Yoksa Sayın Selim YAĞCI 23.05.2018 tarihi itibariyle ilgili tv şirketine 1 saatten fazla süren program için yapmış olduğu ödemeyi banka dekontu ile beraber kamuoyu ile paylaşabilir mi? Veya Bilecik Belediye Başkanlığı’na bu program için kendi kapsadığı süre bedelini ödemiş midir?

g) Bu programa ben de katılmak istemekteyim, sizin aracılığınızla 1 saat 15 dakikalık katılım bedelinin bana basın yolu ile bildirirseniz, bu bedeli Bilecik Belediyesine ödemek kaydıyla katılmama aracılık eder misiniz?

h) Yoksa siz cam ekrana kendi silüetiniz yansısın, karşılıklı birbirimizi ağırlayalım diye bu gariban vatandaştan toplanan ve oluşan bütçeyi mi harcamaktasınız?

i) Bu yapılan tv programının Bilecik-Bursa karayoluna, mazot fiyatına, doların düşmesine, dükkan kiralarının ucuzlamasına, konut üretimine, sanayi gelişimine bir katkısı var mıdır? Yoksa bütçenin çarçur edilmesi midir?

j) Bu tip harcamalar yerine neden Mehmetçik Vakfı gibi kamu yararına çalışan kurumlara destek olmayı düşünmediniz?

k) Yoksa siz Ramazan ayının kutsiyetini kullanarak vatandaşın sırtından kendi reklamınızı mı yapmaktasınız?

l) Bu televizyona yapılan ödeme, Sayıştay Raporu gerekçe alınarak Bilecik Halkından toplanan katılım paylarının ne kadarına karşılık gelmektedir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.