DOLAR
32,5334
EURO
34,8134
ALTIN
2.430,93
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Ceviz Fidanı Dağıtım Projesi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ceviz Fidanı Dağıtım Projesi” kapsamında İl Özel İdaresi İşbirliği ile çiftçilerimize % 50 hibe destekli ceviz fidanı dağıtıldı.

İl Müdürlüğü yerleşkesinde yapılan ceviz fidanı dağıtım programında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, İl Müdürlüğünün hazırladığı “Ceviz Fidanı Dağıtım Projesi” ile İl Özel İdaresi %50 hibe destekli ceviz fidanları çiftçilere dağıtıldığını beliterek, bu sene talebin, proje tutarının üstünde ve %50 hibe destekli olmasından dolayı bütün talepleri karşılayamadıklarını söyledi.

Alınan fidanların mümkün mertebe kapama bahçe yapmaya çalışılmasını tavsiye eden Yıldız, burada birbirini dölleyici çeşitlerin yer adlığını ifade ederek, ”Bunlar birbirinden uzak olduğunda birbirini dölleme şansı azalıyor. Bu sefer meyve vermiyor. Ayrıca fidanlarınızı sınıra yakın bir yere dikmeyin. Sınırdan 4-5 m içeride olacak şekilde dikmeye çalışın ki bahçe komşunuzla sorunlar çıkmasın.” ifadesinde bulundu.

Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

Fidanlarınız ilk yıl köklere çalışması gerekir, sürgüne değil. Zedelenmiş köklerin uçlarını mutlaka makasla alın. Aşı kısmı kesinlikle toprak altında kalmamalı. Aşı güneye bakacak şekilde dikilmeli ve kökleri gübreyle temas etmemesi gerekiyor. Eğer mümkünse yanmış hayvan gübresi kullanmaya çalışın. Bahar döneminde de aşı yerinin ortalama 80 cm üzerinden kesin ve kesilen yeri su kaybını önlemek ve dışarıdan hastalık kapmasın diye macunla kapatın.

Fidanlarla birlikte cevizin dikimi, bakımı, budaması, hastalıklarla mücadelesi gibi konuları içeren el broşürleri de verilecek. Köylerimizde kurs isterseniz kurs vermeye hazırız. Talep varsa muhtarlarımız bize bildirsinler. Bu işi yapacak kişilerin özellikle de gençlerin eğitime katılmasını sağlayalım. Belli sayıda çiftçi olduğu zaman kurs açabilir ve bahçede, tarlada, ahır ya da ağıllarda uygulama yaparak eğitimleri kalıcı hale getirebiliriz. Biz size balık vermeyi değil, balık tutmasını öğretmeliyiz.

Açıklamaların ardından Bilecik’li çiftçiler %50 hibe destekli ceviz fidanlarını teslim aldılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.