DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Cami İnşaatının Önündeki Billboardlar Meclis Gündeminde

Cami İnşaatının Önündeki Billboardlar Meclis Gündeminde. Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısında Ak Parti grubunun billboard itirazına toplantının ardından hal bölgesinde bulunan billboardların Hal Camii inşaatının önüne yerleştirilmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu açıklamasında Hal camii önüne getirilen billbordlar ile ilgili Meclis gündemine alınması için yazılı önerge veren AK Partili Belediye Meclis Üyelerine konunun meclis gündemine alınması gereken bir konu olmadığını belirterek konu hakkında gündem dışı önemli açıklamalarda bulundu.

Hal camii önüne 2 tane, kıble duvarına yapışık ticarethane konmasını kınayan Başkan Bakkalcıoğlu “Hal camii inşaatının önünde caminin kıble duvarına yapışık olarak yapılan 2 adet mağaza var. Bu iki adet mağazanın kaldırılması ve belediyemizce arka planda vakıflara ait yerde aynı miktarda iş yeri yapılması konusunda önerimizi Vakıflar Bölge Müdürlüğüne götürdük. Bunlar çok kıymetli, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz buradan değerli kazançlar elde ediyor. O yüzden ‘kaldıramayız’ dediler ve inşaatı devam ettiriyorlar. Camimiz bizim içinde çok kutsal bir yer. Camimizin önüne 2 tane kıble duvarına yapışık ticarethane konmasını buradan bir kez daha kınıyorum.

Bizim billboard çalışmamızda şöyle; caminin minaresinden başlayarak, batı minaresinden başlayarak çalı otele kadar olan ve arka taraftaki eski balık pazarının olduğu alan yeraltı otoparkı yapılacağından proje çalışmaları bitti. 2020 yılında ihalesini yapacağız. O nedenle orada billboardlar, bir çocuk bakım kabini ve bir banka ATM’si var. Onların kaldırılması çalışmalarına başladık. Billboardları koyabileceğimiz yerde tamamlanan cami inşaatının önündeki belediyemize ait yerdir ve oraya taşıdık, yaptığımız bu. Biz cami önündeki etik bulmadığımız dükkânların önüne koyuyoruz, camiyle hiçbir alakası yok. Burada bir kiracı istihdamı başladıktan sonra bu eylemi yapsak o kiracıya da haksızlık olurdu. Biz uygulamayı o anda görerek yapmayı uygun bulduk, yaptığımız odur arkadaşlar.

Ticarethaneler kiralanması durumunda billboardlar kaldırılacak mı? sorusu üzerine Başkan Bakkalcıoğlu “Orada billboardlar olduğu vaziyette tutacak olan kiracı tutabilir. Ayrıca Vakıflar Bölge Müdürlüğü burayı kendi hizmetlerini sunum alanı olarak da kullanabilir. Ama tamamen tüccarca işe bakıyorlar, ticari bakıyorlar ve bu rantta ne yazık ki, eğer burası Yeni Mahalle Cami Yardımlaşma Derneğinin geliri olacak mülkler olsaydı çok kıymetliydi. Bu paralar Vakıflar Bölge Müdürlüğüne oradan da Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğüne gidiyor” dedi.

AK Partili Belediye Meclis üyelerinin “yeni yapılan projede dükkan yeri istediler, zaten önceki halinde de kıble tarafında dükkanlar vardı, yani yeni yapılmış bir şey değil” demesi üzerine Başkan Bakkalcıoğlu “Önceki halinde caminin kıble duvarına yapışık dükkan yoktu, ön taraftaydı. Cami geri plandaydı. Şimdi bakın ikincisi bunun tarihini de araştırsaydınız bu caminin yapımını yapan Yeni Mahalle halkı, yerini veren Yeni Mahalledeki insanlar. Vakıfların bir kuruş parası yok, Yeni Mahalleliler yapmış. Fakat Tapu Kadastro 72’li yıllarda geçerken buranın tapusunu vakıflara tescil etmiş. Bir kuruş katkısı olmayan bir haldeydi” Ardından Meclis Üyesi Abdurrahman Kırgız’ın “bazı şeyler hep vakıflara vakfediliyor zaten” sözleri üzerine Başkan Bakkalcıoğlu “Mesela; öyle olmadı, benim eski görev yaptığım dönemde yapılan camilerin hepsini belediye arsası üzerine yaptık. Vakıflar Bölge Müdürlüğünün değil, şu anda o camilerin hepsi cami koruma derneklerince kullanılıyor, gelirleri de ona ait oluyor. Burada yaşanan öyle olaylar oldu ki, camilerdeki halkın verdiği halıları Vakıflar Bölge Müdürlüğü aldı, toplayıp çekip gitti. Çok kıymetli tarihi halıları götürdüler. Onu veren benim ninemdi, bir hemşehrimin ninesiydi, dedesiydi, o halılar gitti. Biz Vakıfların tarihini bildiğimiz için, siz duymamışsınızdır.

Bozüyük’ün tarihinde olan 70’li yıllardan sonraki halıların camilerde halılarının fabrikasyon ayağı geçişi sırasında Vakıflar Bölge Müdürlüğü aldı götürdü bunları, Bozüyük’e bırakmadılar. Şimdi Bozüyük’te bu insanlar bunu yaşamıştı, bunlar ayrı bir konu. Eski halinde dükkanların metrekaresi kadar bende aynı şeyi diyorum arka taraftaki alanda öndeki dükkanların metrekaresi kadar yer yapalım. 500 yıl önce atalarımız ana cadde üzerinde Kasımpaşa Camimizi yapmış, etrafı ne kadar güzel. 500 yıl sonra kıblesine ticarethane dayalı dükkan yapmak etik değil arkadaşlar, ama uyguladılar, karar onların, bizde kararlarımızı uyguluyoruz.

Burada vatandaşlarımızla değil Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile belediye arasında bir konudur. Evet arkadaşlar, sizler katılmayabilirsiniz, halkımız takdir eder. Sonuçta halkımız uygulamanın ne olduğunu görecektir, takdir edecektir. Bizim bakış açımız budur. Yani Vakıflar Genel Müdürlüğüne gelir getirmek için cami önüne, kıblesine dükkân koymayı halkımız takdir edecektir diye düşünüyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.