DOLAR
32,6007
EURO
34,8119
ALTIN
2.491,55
BIST
9.463,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Bundan Tam 106 Yıl Önce Yaşandı

Bundan Tam 106 Yıl Önce Yaşandı. Bilecik ve ilçesi Osmaneli tam 106 yıl önce bugün 12 Şubat 1914 tarihinde tarihi bir olaya tanıklık etti.

Türkiye tarihinde bir ilkin Bilecik’in Osmaneli (Lefke) ilçesinde yaşandığı bu olayda Pilot Yüzbaşı Nuri Bey ve Gözlemci Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey bu önemli tarihe isimlerini yazdırdılar. 

Osmaneli, eski ve günümüzde de kullanılan adıyla Lefke Türk havacılık tarihinin ilklerinden birine sahne olmuştur, ilk uçak postası Osmaneli-Bilecik arasında taşınmıştır.

Türk havacılığının gelişmişliğini ortaya koymak ve Türkiye’nin propagandasını yapmak amacıyla İstanbul-Kahire arasında bir uçuş maratonuna çıkan iki Türk uçağından ‘Prens Celaleddin” 12 Şubat 1914 günü, pilotları Nuri ve İsmail Hakkı Beyler. Osmaneli-Bilecik arasında iki posta çantası taşıyarak Türkiye’deki ilk posta uçuşunu da gerçekleştirmiş oldular.

teyyareci-nuri-bey-bilecik-osmaneli-Turkiyede-ilk-ucak-postasi

Pilot Yüzbaşı Nuri Bey

Gönderilen mektuplara. Osmaneli Posta Müdürü Mehmet Muhsin Efendi şu yazıyı eklemişti:

”Osmanlı tayyareleri ile postanemizden Bilecik ile Eskişehir postanele­rine ilk hava postası tesis olunarak, posta çıkarılmış efendim”

Tarihi değer anlamında Osmaneli, bu yönde de ayrı bir önem arz et­mektedir.

Osmaneli’de bulunan uçak anıtının bu tarihi olayın simgelenmesi amacıyla Selahattin Çetintaş’ın belediye başkanlığı döneminde yapımına başlandığı ve anıtta kullanılan Cessna tipi uçağın Türk Hava Kuvvetlerinden talep edildiği bilinmektedir.

Ercan Haytoğlu tarafından Hacettepe Üniversitesi internet sitesi üzerinden yayınlanan yazıda ise şu ifadelere yer verilmiştir:

Kahire yolunda seyreden Pilot Yüzbaşı Nuri Bey’e (17) Lefke’den (Osmaneli)
posta alması emri verilmiştir. Deperdussin tipi ”Prens Celalettin” isimli uçak ile
Lefke’ye inen Nuri Bey’e, Lefke posta Müdürü, Bilecik ve Eskişehir yönüne
gidecek iki posta torbası ile Tasvir-i Efkâr Gazetesi’ne verilmek üzere bir
mektup vermiştir. Bu posta Türkiye’nin ilk resmi hava postası olmuştur. (18) Nuri
Bey, rasıt İsmail Hakkı Bey’e bu postaları götürmek durumunda olduklarını;
”Biliyorum, bu bizi biraz geciktirecek ama bu teslimatı yaparsak Bilecikliler orduya bir
uçak bağışında bulunacaklarına söz verdi” sözleriyle açıklık getirmiştir. (19)

Kaynaklar:

(17) Ajun Kunter, Nuri Bey ile ilgili olarak Fransa Bucq Uçuş Okulunda eğitim gördükten sonra 22 Haziran 1912’de brövesini aldığı, Temmuz 1912’de Ayastefanos (Yeşilköy) Tayyare Mektebinde geldiği ve 11 Mart 1914’de şehit düştüğü bilgisini vermiştir. Ajun Kunter, Türk Hava Kuvvetleri Tarihi, (Tablolar-Haritalar-Çizimler ve Fotoğraflar), Cilt V, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 2006, s.1. Ergüder Gediz, Nuri Bey’in Rütbe ve okulunu “Üsteğmen Nuri – R.E.P” olarak vermektedir. Ergüder Gediz, ”Türk Hava Kuvvetleri Tarihi”, Uçantürk, Sayı:308, Ekim 1987, s. 42.

(18) Akan, agm., (Erişim tarihi: 12.04.2017), Sarıgöl, age., s. 14, Kansu, Şensöz, Öztuna, age., s. 151, Demir, age., s. 165, Ünalp bu uçuş için; “Prens Celaleddin adlı deperdussin tayyaresiyle katılan Nuri ve İsmail Hakkı Beyler, Fethi Bey ile 8 Şubat günü, aynı gün Yeşilköy’den havalanmışlar, Bilecik’ten gelen çok sayıda davet telgrafı üzerine Bilecik’e de uğramaya karar vermişlerdi. Lefke (Osmaneli)/Bilecik’ten ayrılırken biri Bilecik diğeri Eskişehir için olmak üzere iki posta çantası alınmıştı. Böylece Türk uçakları tarafından ilk hava postası taşınmış olmaktaydı” bilgisini vermiştir. F. Rezzan Ünalp, ”İstanbul-Kahire Seferi ve Ardındaki Tarihi Gerçek”, Uluslararası Tarih Sempozyumu, (8-10 Şubat 2011) Genel Kurmay Başkanlığı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Mayıs 2013, s.140. Nuri Bey tarafından Adana postanesinden Halep postanesine hava postası ile paket ulaştırıldığına dair de bir bilgi bulunmaktadır. Demir, age., s. 166.

(19) Sarıgöl, age., s. 13.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.