DOLAR
32,4954
EURO
34,9187
ALTIN
2.437,70
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C

Buğdayda Sarı Pas hastalığına dikkat

Buğdayda Sarı Pas hastalığına dikkat…

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bilecik İl  Müdürü Hacı Dursun YILDIZ İlimiz çiftçilerini uyardı. “Buğdayda Sarı pas hastalığına önlem alınmalı…” dedi. Sarı pas hastalığına karşı alınması gereken önlemleri ve kullanılması gereken BKÜ (Bitki koruma ürünleri) hakkında ayrıntılı açıklamada bulunan İl Müdürümüz;

Buğdayda pas hastalıkları iklim şartlarının epidemi yaptığı yıllarda önemli ölçüde verim kayıplarına sebep olabilir. Bu yıl Mart ayı oldukça yağışlı ve nemli geçti. Sıcaklığın 18-20 C civarında seyretmesi ve % 90 civarında nem olması hastalık için uygun ortamı sağladı. Bu şüphe üzerine Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz tarafından survey çalışmaları mevsiminden önce yapılarak tamamlanmış ve çiftçilerimizin cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek kimyasal mücadelede kullanmaları gereken etken maddeler bildirilmiştir.

Buğday Pas Hastalıkları ile Mücadele

KÜLTÜREL ÖNLEMLER:

—Bitkilerin havalanmasını engellediği ve nem artışına neden olduğu için sık ekim yapılmamalıdır.

—Yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır.

—Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.

—Paslara karşı dayanıklı ve sertifikalı buğday çeşitleri kullanılmalıdır.

—Çevredeki ara konukçular imha edilmelidir.

 

KİMYASAL MÜCADELE:

İlaçlama zamanı

Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır.

İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır.

İlaçlama tekniği

Pas etmenlerine karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.

Pasa karşı yapılacak mücadele ile yabancı ot ilaçlama zamanı denk düşerse ilaçların karışabilirliği dikkate alınarak uygulama yapılabilir.

KULLANILACAK İLAÇLAR :

Pas hastalıkları için Bakanlığımız tarafından önerilen Bitki Koruma Ürünleri ile ilaçlama yapılmasıyla hastalığın zararını önlemek mümkün olabilmektedir.

Buğday Pas Hastalıklarında (Puccinia striformis, P. recondita P. graminis tritici)

Kullanılabilecek Bitki Koruma Ürünleri:

Etken Madde adı Formülasyonu Dozu (Dekar)
Difenoconazole+Propiconazole 150+150 g/l EC 40 ml/da
Diniconazole 50 g/l EC 100 ml/da
Epoxiconazole+Carbendazim 125+125 g/l SC 100 ml/da
Flutriafol 125 g/l SC 100 ml/da
Flutriafol 250 g/l SC 50 ml/da
Mancozeb 80 % WP 350 g/da
Maneb 80 % WP 350 g/da
Metconazole 60 g/l SC 150 ml/da
Tebuconazole 25 % WP 75 g/da
Tebuconazole 250 g/l EC 75 ml/da
Prochloraz+Propiconazole 400+90 g/l EC 125 ml/da
Propiconazole 250 g/l EC 50 ml/da
Spiroxamine + Tebuconazole +Triadimenol 240+167+43 g/l EC 60 ml/da
Fluquinconazole 100 g/l SC 100 ml/da
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.