DOLAR
32,5345
EURO
34,9749
ALTIN
2.433,76
BIST
9.803,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Bozüyük’te Kurtuluşun 95. yıl dönümü

Bozüyük’te Kurtuluşun 95. yıl dönümü

Bozüyük’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi tören yoğun ilgi gördü.

 

Bozüyük Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, Kaymakam Hasan YAMAN, Bozüyük Cumhuriyet Başsavcısı Savaş KILIÇ, Garnizon Komutanı Bkm. Yzbş. Murat GÜNHAN, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Süleyman CAN, İlçe Emniyet Müdürü Hakkı GÜNER, Kent Konseyi Başkanı Osman TEKELİ, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler , Şehit ve Gazi aileleri, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar katıldı.

 

Atatürk anıtında gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri çelenk töreni ile birlikte başlarken,Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tören Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI’nın konuşması ile devam etti. Törende Konuşan Başkan BAKICI; ” Kurtuluş savaşımızın eşsiz kahramanları, yurdumuzun her yerinde baş gösteren açlığa, kıtlığa, yokluğa, cephanesizliğe ve her türlü imkânsızlığa rağmen direndiler, savaştılar ve canları pahasına bugün hür ve bağımsız bir hayat sürdürdüğümüz bu aziz vatanı bizlere miras bıraktılar. Yurdumuzun her köşesinde, milli bir kahramanlık destanına dönüşen bu mücadelenin en çetin sahnelerinden biri de ilçemiz topraklarında yaşandı.

Kurtuluş savaşında batı cephesinin ilk kuruluş günlerinde Bozüyük bir müddet cephe karargahı olmuş ve halkın gösterdiği vatan sevgisi ve fedakarlıkla 1920 Haziranında başlayan ve Bursa’nın düşmesiyle sonuçlanan ilk düşman taarruzunun Eskişehir’e doğru ilerlemesini durdurmakta ordumuz için önemli bir dayanak noktası olmuştur. 1. ve 2. İnönü Savaşlarında, kısa süreli Yunan işgaline uğrayan Bozüyük, 12 Temmuz 1921’de 3. kez Yunan işgaline uğramış, sayı, silah, mühimmat ve teknik yönden kat kat üstün olan düşman kuvvetleri karşısında yegane silahı iman olan ecdadımız Bozüyük’ümüzü düşmana çiğnetmemiş, O şanlı kahramanlar büyük fedakârlıklarla 4 Eylül 1922’de düşmanı topraklarımızdan söküp atmıştır.

Bozüyük’ümüzün kahraman mücadelesi ise Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın 1 Nisan 1921’de TBMM Başkanı Mustafa Kemal’e çektiği telgrafta tanık olduğu hazin manzarayı özetlediği: “Metristepe’den gördüm. Bozüyük yanıyor. Düşman ölüleriyle doldurduğu savaş alanını bıraktı, kaçıyor” sözleriyle şanlı tarihimize altın harflerle kazınmıştır.

Değerli Hemşehrilerim;
İşte bugün ‘’ya istiklal, ya ölüm’’ diyenlerin, gelecek nesiller için, yani bizlerin bu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için, ölümü seçtikleri gündür.
Bu kutlu gün ,bu buram buram şehit kokan gün, vatanımızın kıymetini bilenlere, rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımızdaki hilalle yıldızın anlamını bilenlere, derdi vatan olanlara, derdi Türk Milleti olanlara kutlu olsun….

Bu millet geçmişte olduğu gibi bundan sonrada acılarını birlikte paylaşarak azaltacak, mutluluklarını ve sevinçlerini beraber yaşayarak çoğaltacak, mutlu, refah ve büyük Türkiye paydasında birleşerek büyümeye devam edecektir.
Bu asil millet yedi düvele medyan okumuş düşmana karşı eğilmemiş esareti asla kabul etmemiş istiklali uğrunda canından geçmiş bir millettir. Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur bağımsızlığa duyduğu aşk ve vatanı uğruna şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden şehitlik mertebesini kendisine şeref madalyası olarak gören ruh İşte bu ruhtur.

Ne mutlu bizlere ki geçtiğimiz yıl 15 Temmuz akşamı yaşadıklarımız ile birlikte bu ruh yeniden ortaya çıktı. Maalesef o kara gecede yeniden bir vatan mücadelesi, yeniden bir özgürlük mücadelesi, yeniden bir var olma mücadelesi verdik. 15 Temmuz 2016 bizim için ikinci bir Kurtuluş Savaşı oldu. Eşi benzeri görülememiş bir demokrasi zaferi oldu. Çanakkale’den aldığımız cesaret ve öz güvenle Kurtuluş Savaşımızı nasıl zafere taşıdıysak 15 Temmuz da bizim yeni Çanakkale’miz, Dumlupınar’ımız, Sakarya’mız oldu. Biliyoruz ki istiklalini ve istikbalini dünyanın en modern silahlarıyla üzerlerine gelen darbecilere teslim etmeyen Yüce milletimiz Allah’tan başka hiçbir gücün karşısında asla eğilmez. Şunu herkes çok iyi bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye ve devletimize karşı yapılacak her türlü girişim; karşısında milletimizin çelikten iradesini bulacaktır.

Güzel ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve yakın silah arkadaşları olmak üzere, bu vatana hizmet etmiş saygıdeğer ecdadlarımızı, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Tüm hemşerilerimin bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyorum.”dedi.

 

Belediye Başkanı Fatih BAKICI’nın konuşmasının ardından okunan şiirler, Mehteran ve Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ile devam eden 4 Eylül Kurtuluş günü etkinliklerinin Cumhuriyet Meydanı’nda ki bölümü tamamlandı.

 

Program,Kasımpaşa Camii’nde, 4 Eylül’de vatan uğruna canını feda etmiş Askerlerimiz ve Tüm Şehitlerimiz için okunan Mevlid-i Şerif ile devam ederken, okunan duaların ve kılınan namazın ardından Kaymakam Hasan YAMAN, Belediye Başkanı Fatih BAKICI,Cumhuriyet Başsavcısı Savaş KILIÇ ve protokol üyeleri camide vatandaşlar ile görüşerek 4 Eylül Bozüyük’ün kurtuluşu ve Kurban Bayramlarını kutladılar.

 

Kutlama törenleri Akşam Saat 20.00’de Yeşilkent Amfi Tiyatro’da düzenlenecek Berkay konseri ile devam edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.