DOLAR
32,5074
EURO
34,5655
ALTIN
2.497,83
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
26°C
Bilecik
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C

Boyalıca Su Kaynaklarında Çalışma Başlatıldı

Boyalıca Su Kaynaklarında Çalışma Başlatıldı. Karasu Projesinden sağlanan suyun yetersizliği ve artan su ihtiyacı ve nüfus artışı Bilecik’in en büyük sorunun su olacağını gösteriyor. Karasu’dan sağlanan suyun Bilecik ve Bozüyük İlçesinin ihtiyacından arta kalan suyun Osmaneli İlçesine verilmesi ve ihtiyacı karşılamaması Osmaneli’yi başka kaynaklar aramaya yönlendirdi.

Osmaneli Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla ilgili Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, açıklamalarda bulundu. Şahin, açıklamasında şunları kaydetti:

Osmaneli Karasu projesinde en sonda kalması nedeniyle tüm yerleşim yerlerinden sonra kalan suyu alıyor. Özellikle Bilecik depo kapasitelerini büyüterek öncelikle kendi ihtiyacını karşılıyor ve depolarını da doldurduktan sonra kalan suyu Osmaneli’ye gönderiyor.

Osmaneli için yeterli olmayan Bilecik’ten gelen suyun yanında kendi kaynaklarını da kullanması gerekiyor. Geçmişte İller Bankasının mesafeye göre son derece adaletsiz ve yanlış yaptığı değerleme sonucu Osmaneli Belediyesi Toplam Karasu Projesinin maliyetinin %40 kadar borçlandırılmış ve hala Osmaneli bu yatırımın bedelini ödüyor. Bilecik nüfusunun %10 nu oluşturan Osmaneli toplam Karasu Projesinin maliyetinin %10 nu ödemesi gerekirken, İller Bankasının son derece yanlı ve yanlış hesaplama yöntemi ile toplam maliyetin %40 nı karşılamak zorunda bırakılmış. Tüm bu yanlışlıkların yanında Osmaneli’ye su Bilecik’ten geçerek geldiği için Bilecik önce kendi ihtiyacını karşılıyor, depolarını da dolduruyor kalan suyu Osmaneli’ye gönderiyor. Karasu Projesinden Osmaneli’ye gelen su yetersiz olunca başka kaynaklardan ayda en az 50.000 TL enerji maliyeti ödeyerek depolarımıza su ilave ediyoruz. Karasu Projesi Osmaneli Belediyesi için çok büyük maliyet getiren ve buna rağmen yeterli olmayan projedir.

Bozüyük ve Bilecik su kaynaklarını öncelikle kullandığı için ve şu anda Karasu Projesinden gelen su yeterli diyerek suyun arttırılmasını öncelikli sorun olarak görmüyor. Osmaneli Belediyesi olarak eski ve yeni su kaynaklarını tekrar araştırıp depolarımıza almak ve su kaynağı hacmimizi artırmak zorundayız. Osmaneli’nin kuruluşundan Karasu Projesine gelinceye kadar su ihtiyacımızı karşıladığımız Boyalıca, Selimiye, Balaban sularının verimliliğini arttırarak mutlaka depolarımıza almalıyız.

Tarihi Boyalıca Su Kaynaklarımızda çalışmalarımızı başlattık. İnşallah kayıpları azaltıp, verimliliğimizi arttırdığımızda önemli bir kaynağı tekrar kazanmış olacağız. Sonrası Selimiye ve Balaban Suyu ve yeni kaynaklarla Osmaneli’ye gelecekte yeterli olacak su kaynaklarını kazandırmış olacağız. Bugün eski, yeni sucularımızla Boyalıca’da çalışmaları hızlandırdık ve değerlendirmelerde bulunduk.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.