DOLAR
32,5998
EURO
34,8045
ALTIN
2.495,11
BIST
9.480,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Bilgi Okuryazarlığı Konferansları Başladı

Bilgi Okuryazarlığı Konferansları Başladı

Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürü M.Pınar DENGİZ , Kütüphaneci Pervin KÖSE ve Kütüphaneci Hülya ÖZGÜN tarafından İlimizde bulunan tüm ilk ve Orta Okullarda BİLGİ OKURYAZARLIĞI konusunda konferanslar verilmeye başlandı.İlk ve Orta okullar için iki farklı düzeyde hazırlanan slayt eşliğinde verilecek konferanslar 06 Ocak 2014 tarihinde Edebali Ortaokulundan başladı ve belli bir program çerçevesinde tüm okullara yayılacaktır.

 

BİLGİ OKURYAZARLIĞI NEDİR?

“Bilgi okuryazarlığı “bilgiyi bulmak, almak, analiz etmek ve kullanmak yetisi” olarak tanımlanmıştır. Diğer bir ifadeyle ise “bilgi okuryazarlığı”; bilgiye ne zaman ve neden ihtiyaç duyduğunuzu, nerede bulabileceğinizi, nasıl değerlendireceğinizi ve etik bir biçimde nasıl ileteceğinizi bilmektir.

Bu tanımlama kapsamında bilinmesi gerekenler şunlardır:

– Bilgiye olan ihtiyacımız

– Mevcut kaynaklar

– Bilgiye nasıl erişileceği

– Elde ettiğimiz sonuçları değerlendirme gereği

– Sonuçlarımız ile nasıl çalışacağımız veya onlardan nasıl yararlanacağımız

– Bilgiyi kullanmakta etik ve sorumluluk

– Gerektiği durumlarda sonuçları nasıl ileteceğimiz ya da paylaşacağımız

“Bilgi okuryazarlığı” karmaşık ve değişken bir dünyada gerekliliği gittikçe artan ömür boyu eğitim için temel oluşturmaktadır.

“Bilgi okuryazarlığı”, gelişmekte olan bilgi toplumlarını anlamanın, bu toplumlardaki bilgi akışına aktif bir biçimde katılmanın ve ondan tamamen yararlanabilmenin temeli ve ön şartıdır.

Aynı zamanda bilgiye erişimi sağlayan ve toplumun sağlığı, refahı ve esenliği üzerinde gerçek bir etkisi olan güçlü bir toplum aracıdır.

Türkiye bu değişen dünyanın bir parçasıdır; Türk toplumu bilgi toplumuna dönüşme sürecindedir. İnsan kaynakları, iyi eğitim almış profesyoneller,eğitilmiş ve bilgi ile donanmış vatandaşlar, demokratik ve bilgiye dayalı bir toplumun hayati unsurlarıdırlar.

Bilgiye erişim, ne Türkiye’de ne de dünyada eşit dağıtılmıştır. “Bilgi okuryazarlığı” seviyesini  yükselterek, bilgi zenginleri ve bilgi yoksulları arasında bulunan boşluğu ve dijital uçurumu azaltabiliriz.

 

Son on yılda İnternet kullanımının artması ve bilgi patlaması bilgi yüklenmesi veya veri pusu ile birlikte, bilgiyi değerlendirme, seçme, düzenleme ve etkin bir biçimde iletme yetisi sadece araştırmacı ve akademisyenler için değil, aynı zamanda her vatandaş için vazgeçilmez yetenekler haline gelmişlerdir.

Bilgi Okuryazarlığı bilincine erişilmesiyle birlikte kütüphanelerin ve kütüphanecilik mesleğinin de önceliklerinin değişmekte olduğu görülmekte ve beklenmektedir. Bununla birlikte; kütüphanelerin hem resmi hem de gayri resmi eğitim ve öğretim konularında bir araç ve kolaylaştırıcı unsur olmaları, toplum gelişimine katkıda bulunmaları ve sadece kişisel gelişim ile keyfi zamanın geçirileceği ortamlar ve fırsatlar sağlayan araçlar olarak kalmayıp, sosyal katılımı teşvik eden yerler olarak da etkin olmaları beklenmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.