DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C

BİLECİK’TE ”Türkiye’de Mesleki Yeterlilikler Sistemi Konferansı” DÜZENLENDİ

Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası ve Bilecik Kadın Girişimciler tarafından Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ve Türkiye’de Mesleki Yeterlilikler Sistemi Konferansı düzenlendi.

Avrupa Yeterlilik Çerçevesinin, Avrupa Birliği tarafından hem iş gücünün hem de öğrenci dolaşımının serbest olabilmesi, şeffaf ve anlaşılabilir olması için Avrupa Birliğinin geliştirdiği yeni bir reform  olduğuna dikkat çeken Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Koordinatörü, Prof. Dr. Mustafa Balcı, “Avrupa yeterlilikler çerçevesi, aslında mesleki yeterliliklerin karşılaştırılması için Avrupa Birliği çapında karşılaştırılması için, bir tercüme aracı. Burada kurulacak merkez, bütün meslek alanlarının tek tek tanımlamasını yapacak ve her meslek alanında en düşük seviyeden, en yüksek seviyeye kadar o meslek alanının iş tanımları meslek standartları geliştirilecek ve o seviyedeki o meslekteki, kişinin bireyin neleri bilmesi gerektiğini, neleri becerebilmesi gerektiğini, bu merkez tarafından tespit edilecek ve o tespitlerle geliştirilecek meslek standartları mesleki yeterlilik kurulunun süzgecinden geçtikten sonra Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. Yani meslek standartları, Türkiye’nin standartları olacak” dedi.

Türkiye’de bulunan bir okulun Almanya’da bulunan başka bir okula kendisini anlatabilmesi için çeşitli referanslara ihtiyacı olduğunu ifade eden Balcı, “Mesela Avrupa’da Bilkent Üniversitesi tanınıyor Orta Doğu Teknik Üniversitesi tanınıyor ama Adıyaman Üniversitesi Avrupa’daki bir Üniversite tarafından tanınmıyor. Türkiye yeterlilikler çerçevesinde, çalışmaları tamamlandığında Türkiye’deki bütün kurumlar bu yeterlilikler çerçevesinin alt kurumu oldukları için tanınırlıkları gerçekleşmiş olacak Avrupa yeterlilikler çerçevesinin şemsiyesi altında, birbiri ile uyumlu sistemler kuruyor dolayısı ile Hollanda Türkiye’yi İtalya Danimarka’yı İngiltere Almanya’yı bu aracılıkla tanınan sistemi oluşturmuş oluyor.” ifadelerini kullandı.

Mevcut çalışmanın Bakanlar kurulunda olduğunu belirten Balcı, “Bakanlar kurulunda onaylandıktan sonra Brüksel’e gönderilecek orada Eğitim ve Kültü Genel müdürlüğü buraya bir Akreditasyon ekibi gönderecek ve Türkiye’deki sistem Akredite olduğunda bu sisteme Türkiye dahil olacak.” dedi

Avrupa yeterlilikler çerçevesinin kişilerin öğrenme çıktılarını esas aldığını ifade eden Balcı, “Yani kişinin okulda ne kadar ders gördüğü, ne kadar uzun gördüğü, ne gördüğü önemli değil, mezun olduktan sonra sektörün beklentileri doğrultusunda ki bilgi ve becerileri karşılıyor mu birey karşılamıyor mu ona bakıyor.” ifadelerini kullandı.

Bilecik Sevgi Evleri Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hatice Çelik, Bilecik Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Seyhan Yıldırım, Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.