DOLAR
32,4150
EURO
34,8024
ALTIN
2.404,36
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
23°C

Bilecik’te Tahıl Üretim Alanlarında Hastalık

Bilecik’te Tahıl Üretim Alanlarında Hastalık

Bilecik’te devam eden yağışlar ve sıcaklıkların düzensizliği nedeniyle arazilerde ekili tahıl ürünlerinde görülen pas hastalıklarında artış görüldüğü bildirildi.

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri hububat hastalık ve zararlı kontrollerine devam ediyor.

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada teknik ekiplerce yapılan çalışmalarda Bilecik’te yağışlar ve sıcaklıkların düzensizliği nedeniyle tahıl üretim alanlarında başta sarı pas olmak üzere kahverengi pas ve mantar hastalıklarında bir artışın gözlemlendiği ve bu konuda gerekli bilgilendirme ve kontrollerin Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince yapıldığı bildirildi.

Sarı Pas Hastalığı

Sarı Pas Hastalığı, buğday ve arpa gibi tahıl bitkilerinin yapraklarında, saplarında ve başaklarında oluşan bir mantar hastalığıdır. Sarı Pas Hastalığı, buğday üretiminde önemli kayıplara neden olabilen ve ülkemizin her bölgesinde görülen bir hastalıktır. Sarı Pas Hastalığı, yapraklarda makine dikişi şeklinde sarı renkli püstüller oluşturur. Bu püstüllerden çıkan sporlar rüzgarla yayılır ve yeni enfeksiyonlara sebep olur. Sarı Pas Hastalığı, ilkbaharda 10-15°C sıcaklık ve yüksek nem gibi koşullarda hızla gelişir. Sarı Pas Hastalığı, bitkilerin fotosentez kapasitesini azaltır, verimi düşürür ve kaliteyi bozar.

Sarı Pas Hastalığı ile mücadele etmenin en etkili yolu, hastalığa dayanıklı çeşitlerin kullanılmasıdır. Hastalığa duyarlı çeşitlerin ekilmemesi, sık ekimin önlenmesi, yabancı ot mücadelesi ve dengeli gübreleme gibi kültürel önlemler de alınmalıdır. Kimyasal mücadelede ise hastalığın erken dönemde tespit edilmesi ve uygun ilaçların zamanında uygulanması gerekmektedir.

Kahverengi Pas Hastalığı

Genellikle yapraklarda görülür, bu yüzden Yaprak Pası olarak da isimlendirilir. Portakal sarısı veya yanık kahverengi rengindeki püstüller yaprak yüzeyine gelişi güzel dağılmış noktacıklar şeklindedir. İlkbaharda yazlık sporlar 10-18 °C’de ve yüksek nemde enfeksiyon oluşturur. Bu pas genellikle sarı pastan sonra, kara pastan önce görülür. Bazen Isopyrum (Şeytan Minaresi) ve Thalictrum (Çayır Sedefi) bitkileri etmene ara konukçuluk eder. Türkiye’de daha çok Ege ve Marmara gibi sahil bölgelerinde görülür.

Kara Pas Hastalığı

En son görülen pas hastalığıdır. Koyu kırmızı, kahverengi püstüller yaprağın iki yüzünde, sapta ve başakta oluşabilir. Püstülleri meydana getiren ürediospor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır. %96’nın üzerinde orantılı nem ve 20°C’ye yakın sıcaklıkta hastalık gelişir. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, dane ağırlığı ve kalitesini düşürür. Hastalığa uygun şartlarda bütün ürün kaybedilebilir. Ara konukçuları Berberis ve Mahonia bitkileridir.

Mücadele

Mücadelesinde sık ekimden kaçınılması, zamanında yabancı ot ve ara konukçu mücadelesi yapılması, tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi, dayanıklı çeşit kullanılması ve hastalığın her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve hassas çeşitlerde belirtiler başlarsa yeşil aksam ilaçlaması yapılması önerilmektedir. Hastalıkla ilgili kullanılacak fungisitlerin seçimi için güncel bilgilere Tarım ve Orman Bakanlığı  https://www.tarimorman.gov.tr/ web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.