DOLAR
32,5939
EURO
34,7885
ALTIN
2.416,65
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Bilecik’te Susuz Amonyak Yüklü TIR Devrildi

Bilecik’te Susuz Amonyak Yüklü TIR Devrildi. Facia ucuz atlatıldı. Bilecik’te susuz amonyak yüklü TIR’ın devrilmesi sonucu trafik kazası meydana geldi.

Alınan bilgilere göre, 42 BVC 86 plakalı amonyak yüklü TIR Bilecik- Eskişehir yolu Demirköy köyü girişindeki virajda Bozüyük istikametine seyrederken sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu devrildi. Kazada sürücü kazayı yara almadan atlatırken, yanıcı özelliği bulunan amonyak yüklü TIR’ın sürücüsü ve çevredeki vatandaşlar hemen polis ve itfaiyeye ihbarda bulundu.

Haber verilmesi üzerine kaza mahalline polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis çevrede başka bir kaza yaşanmaması için gerekli tedbirleri alırken, itfaiye ekipleri tedbir amaçlı olarak hazır bulundu. Susuz amonyak yüklü TIR’ın kaldırılması için mobil vinç talep edildi.

Mobil vincin kazalı TIR’ı kaldırma çalışmaları sırasında yolda ulaşım kısa süreliğine durdu. Kazalı TIR’ın vinç yardımıyla kaldırılmasının ardından ulaşım normale döndü.

Susuz Amonyak, NH3 (Anlıydrous Ammonia) Amonyak, çoğunlukla nitrik asit ve amonyum tuzları imalatı ile üre, boya, ilaç ve plastik gibi organik madde imalatlarında kullanılmaktadır. Renksiz ve kendine özgü kokusu olan bir gaz olan amonyak endüstride en çok azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde başlangıç maddesi olarak ve laboratuarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde zayıf baz olarak kullanılır. Ayrıca, amonyaktan, normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşan bir gaz olması ve oluşan bu sıvının buharlaşma ısısının yüksekliği (327 kcal/g) nedeniyle soğutucu gaz olarak da
yararlanılmaktadır.

Renksiz, keskin nahoş kokulu ve aşındırıcı bir gazdır. Gözler ve deri de dahil maruz
kalan dokuda, aşırı tahriş ve yanıklara neden olur. Gazın solunması akciğerlerde hasar,
şişme, su toplaması (ödem) ve kimyasal pneumonitise yapar. Basınçlı gazdır. 50 derecenin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir.

Yangın ve patlama tehlikesi

Amonyağın asgari tutuşma enerjisi çok yüksektir. Hidrokarbonların tutuşması için
gerekli enerjiden 500 kere daha fazladır ve hidrojeninkinden 1000 ile 10000 kez daha
yüksektir. Ancak, havada düşük konsantrasyonlardaki gaz tutuşur. Kapalı ortamda gaz
yayılması patlama tehlikesi oluşturur. Yangın ortamında tüpler, sıcaktan ötürü artan
basınca dayanamayarak şiddetle patlayabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.