DOLAR
32,5209
EURO
34,7395
ALTIN
2.491,79
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

BİLECİK’TE SÜNE SÜRVEY ÇALIŞMALARI

İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda Merkez ve yedi ilçemizde süne sürveyleri tamamlanmıştır. Hububat arazilerinde buğdayın danesinde emgi yaparak ekmeklik özelliğini bozan, hatta yemlik dahi olmasına engel olan süne zararlısına karşı düzenli olarak sürvey çalışmaları yapılmaktadır.

2014 yılında çalışmalar 8 ekip 16 teknik elemanla 8 ilçe 150 köyde 30.580 dekar hububat  sahasında yapılmıştır.  Ekili alanı temsil edecek ünite bazında  yapılan sayım sonuçlarına göre mücadeleye karar verilen süne mücadelesinde sürvey çalışması büyük önem arz etmektedir.

Süneye karşı ilaçlı mücadeleye karar verebilmek için arazi üzerinde üç aşamada çalışmalarımız yapılmaktadır .İlk aşama olan kıymetlendirme sürveyleri 21.04.2014 tarihinde başlamış olup kışlamış ergin kıymetlendirme sürveyi, yumurta parazitlendirme ve Nimf sürveyi aşamalarıdır.

Sünenin arazideki hareketi izlenerek, süne popülasyonunun metre karedeki yoğunluğu, yumurta parazit düzeyi, nimf yoğunluğu vb. hususların takip edilerek ekonomik zarar eşiğine (metre karede on nimf ve üzeri) yaklaşma durumu gözlemlenerek ilaçlama yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir.

İlimizde yapılan sürvey çalışmalarında süne yoğunluğu ve  emgi oranının düşük olduğu tespit edilmiş ilaçlama için ekonomik zarar eşiğinin oluşmadığı gözlenmiştir.

Yoğunluğun düşük olduğu ilimizde üreticilerimizin Müdürlüğümüzden herhangi bir duyuru ve haber gelmeden hububat zararlısı Süneye karşı ilaçlama yapmamaları, bu zararlının doğal düşmanı olan parazitoidlerin (yararlı böcekler) korunması açısından çok önemlidir.

süne2 (1) süne2 (2) süne4 süne5 1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.