DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bilecik’te sisteme düşen ikiz plakalı araçlar inceleniyor

Bilecik’te sisteme düşen  ikiz plakalı araçların denetimleri devam ediyor

Bilecik’ten geçiş esnasında Mobese veya Elektronik Denetleme Sistemine (EDS) düşen ikiz plakalı araçlar Bilecik Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekiplerince durdurularak inceleniyor.

Ülkemizde terör eylemleri de dahil olmak üzere bir çok noktada karşımıza çıkan ikiz plaka uygulamasında aynı marka-model veya benzer bir aracın ya plakası çalınıyor ya da benzeri illegal yollarla hazırlanarak kullanılıyordu. Böylece Mobese ve EDS gibi sistemlerden suç veya suça karışan kişi yada kişiler ikiz plakalı araçlara ait hazırlanan sahte araç ruhsatı ile kolayca geçiş sağlayabiliyordu.

Dolandırıcılar tarafından hazırlanan ikiz plakalar suçsuz vatandaşların da canını yakıyor. İllegal yollarla hazırlanan ikiz plakayı taşıyan araç kural ihlalleri yaptıktan sonra cezanın gerçek plaka veya araç sahibine gönderildiği bile oluyordu.

Emniyet Genel Müdürlüğü sistemlerine girişi yapılmış ikiz plakalı araçların Mobese veya EDS sistemine düşmesi durumunda emniyet güçleri hemen aracı durdurarak şase numarası gibi çeşitli kontrollerden geçirerek inceleme yapıyor.

Bilecik’te sisteme ikiz plakalı olarak düşen otomobil İsmetpaşa Mahallesi Nişancı Sokakta trafik ekiplerince durdurularak incelendi.

Yapılan kontrolde aracın orijinal olduğu anlaşıldı.

Satın alacağım aracın plakasının sahte veya ikiz plaka olup olmadığını nasıl anlarım?

www.egm.gov.tr ve www.trafik.gov.tr internet adreslerinden plaka sorgulanmak suretiyle araca ait marka, model, sahiplik belge tarihi, tescil birimi, rengi, cinsi bilgileri ile araç dosyasında rehin, haciz vb. şerhler bulunup bulunmadığı ve aracın çalıntı olup olmadığı bilgileri görülebilmektedir. Araca ait tescil belgesi üzerindeki bilgiler ve internetteki bilgiler karşılaştırılmak suretiyle ayrıca, araca ait trafik tescil belgesinde belirtilen motor ve şase numaraları ile araç üzerindeki motor ve şase numaraları karşılaştırılmak suretiyle plakanın gerçekte bu araca ait olup olmadığı anlaşılabilir. Bunun yanında, araç plakaları üzerinde, ilgili trafik tescil kuruluşu ile plakayı basan şoförler odasının mührü olmak üzere iki ayrı mühür bulunması gerekmektedir.

Satın alacağım aracın ruhsatının (araç tescil ve trafik belgesinin) sahte olup olmadığını nasıl anlarım?

Tescil ve trafik belgelerinin sahte olup olmadığının gözle bakılarak anlaşılması ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle, öncelikle araç plakası üzerinden www.egm.gov.tr ve www.trafik.gov.tr internet adreslerinden sorgulama yapılarak ruhsattaki bilgiler ile internetteki bilgiler karşılaştırılmalıdır. Bu şekilde bir sonuca ulaşılamaması halinde aracın kayıtlı olduğu trafik kuruluşuna müracaat edilerek, dosya ve bilgisayar kayıtlarında bulunan bilgilerle ruhsatta bulunan bilgiler karşılaştırılmak suretiyle sahte olup olmadıkları anlaşılabilir.

Aracımın change olup olmadığını nasıl öğrenirim?

Bir aracın change olup olmadığının anlaşılabilmesi için, aracın tescil ve trafik belgesi üzerinde bulunan motor ve şase numaraları ile araç üzerinde bulunan motor ve şase numaralarının karşılaştırılması gerekmektedir. Araç üzerindeki motor ve şase numarası ile tescil belgesi üzerindeki numaraların bire bir aynı olması gerekmekle birlikte, araçtaki numaralarda kazıntı, silinti, tahrifat, kaynak izi vb. görünmesi halinde change olma ihtimali bulunduğundan, motor ve şase numaralarının teknik elemanlar (makine mühendisleri odası, karayolları muayene istasyonu) tarafından incelettirilmesi uygun olacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.