DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Bilecik’te Seraları Yıkılan Çiftçilere Destek BEBKA’dan

Bilecik’in Söğüt ve İnhisar köylerinde bulunan seraların yağan aşırı kar nedeniyle yıkılması üzerine milyonlarca liralık zarara uğrayan köylülerin zararlarının karşılanması için, köy muhtarları Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile görüştü.

Köylüler görüşme öncesi eğer bu durumun düzeltilmemesi halinde hiç bir siyasi partinin köylerine oy istemeye gelmemelerini istedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir yaptığı açıklamada beklenen desteğin eş finansmanlı olarak BEBKA tarafından verilebileceğini belirtti.

Bilecik Valiliğine gelerek Vali Ahmet Hamdi Nayir’le görüşen çiftçiler görüşme öncesi yaptıkları basın açıklamasında, Antalya’da meydana gelen doğal sonucu, bölgeye gerekli yardımların yapıldığını ancak Bilecik’e yapılmadığını ileri sürerek, Bilecik’in cezalandırıldığını iddia ettiler.

Küre Köyü Muhtarı İbrahim Göğercin, çiftçilerin perina halde olduklarını belirterek, “Hiç birisi serasını şu an göçtüğü yerden kaldıramıyor. Vali beyle görüşmek için randevu aldık biraz sonra vali beyle görüşeceğiz.  Antalya’da da  seralar göçtü, sel baskını oldu. Antalya’ya hemen yardım yapıldı, Bilecik’e neden yardım yapılmıyor bunu görüşmek için geldik.” dedi.

Yakacık köyü muhtarı Hüseyin Yıldırım, Antalya’da meydana gleen afette bütün yetkililerin gerekli kaynakları bölge halkına aktardıklarını ancak Bilecik’e yardım yapılmadığını öne sürerek, “31 Ocak’ta yaşamış olduğumuz afetten dolayı buradayız. 6-10 Ocak tarihleri arasında Antalya’da bir afet oluyor, bütün yetkililer hemen her şeyi oraya aktarıyorlar 6 milyon salı günü gitti. Görüştüğümüz yetkililer de bugün için bütün sorunlar çözülecek dedi ama hiç bir çözülen bir şey yok. Hep bir oyalama politikası. Bilecik cezalandırılıyor.” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardında Vali Ahmet Hamdi Nayir ile görüşen köy muhtarlarına Nayir tarafından, gerekli desteğin BEBKA tarafından sağlanacağı belirtildi.

Nayir yaptığı açıklamada bölgede toplam 55 milyon 775 bin liralık bir zararın oluştuğunu ve 799 çiftçinin de bu afetten zarar gördüğünü belirterek, gerekli incelemeleri yaptıklarını ve Ankara ile temasa geçtiklerini belirterek Bursa Eskişehir Bilecik (BEBKA) Kalkınma Ajansı tarafından eş finansmanlı bir proje desteği verileceğini belirtti.

BORÇ ERTELEMESİ İÇİN BAŞVURAN ÇİFTÇİ AZ!

Vali Nayir, 3253 dekar alanın ve 799 çiftçinin zarar gördüğünü ancak, borç erteleme başvurusunun ise sadece 34 çiftçinin yaptığını belirtti. Nayir açıklamasının devamında gübre, ilaç vb. borçların şahsi borçlar olduğunu ve bunlarda bir erteleme yapma yükümlülüklerinin olmadığını ancak kamu borçlarının ertelenebileceğini belirtti.

%50 HİBELİ EŞ FİNANSMANLI DESTEK!

BEBKA tarafından %50’si hibe olmak üzere eş finansmanlı bir proje çalışması başlattıklarını belirten Nayir, 23 Şubat 2015 tarihinde gerekli bilgilendirmenin yapılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı, “Bu ayın 23’ü itibari ile burada bir tanıtım toplantısı başlayacak. Biz ilana çıkartıyoruz  BEBKA’da ki projelerimizi 23’nde de Bilecik ilinden başlamak üzere tanıtım toplantıları gerçekleşecek. Sizlerin bu konudan nasıl yararlanabileceğiniz konusunda arkadaşlarımız uzmanlarımız gelip Bilecik merkezde toplantı yapacaklar sonra da köylerimize, ilçelerimize varana kadar bu çalışmayı genişletecekler. Burda ki usulümüz de yüzde 50 eş finansmanlı olarak mevcut seralarımızı daha iyi bu tür afetlerden etkilenemeyecek şekilde nasıl  yetiştiririz çalışması olacak. Bugüne kadar yapabildiklerimiz bunlar çok fazla bir borç yükü, ertelenebilecek bir borç yüküne sahip olmadığını gördük, borcunuz mutlaka var ama bu tür afetlerde ertelenecek borçlar kamuya ait olan borçlar. Dolayısıyla bizim arkadaşlarımızın yapmış olduğu tespit ve müracaatlar dikkate alındığında bana bildirilen rakam 34 çiftçimiz borç erteleme ile ilgili müracaat etmiş. Halbuki bizim 800 çiftçimiz bundan etkilenmişti. Demek ki bizim ertelenebilecek borç grubuna giren çiftçi sayısı az. Bu değil demektir ki sizin borcunuz yok. mutlaka ertelenmeyecek durumda olan yani kamuya ait olmayan ve ya fidedir, ilaçtır, gübredir şahsi borçlar özel sektör ait olan borçlar ertelemeye tabi değil.  Biz elimizden geleni yapıyoruz raporlarımızı da gönderdik başbakanlıktan acil yardım çağrısında bulunduk BEBKA’da ki çalışmayı başlattık buralardan olumlu sonuçlar bekliyoruz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.