DOLAR
32,3744
EURO
34,9769
ALTIN
2.326,12
BIST
9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik’te Kiraz Fiyatları Düşmeye Başladı

Bilecik’te Kiraz Fiyatları Düşmeye Başladı. Geçtiğimiz haftalarda Bilecik’te kilosu 10 TL’ye satılan kiraz bu hafta 5 TL’den satılmaya başladı.

Türkiye, dünyada kiraz üretiminin yüzde 26’sını karşılarken, geçen yıl fındık, kiraz, incir ve kayısı ihracatından 2,17 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanmıştı.

İşlenebilir arazileri az olmasına rağmen, oldukça verimli topraklara sahip Bilecik’te yaklaşık 20 bin dekarlık alanda kiraz üretimi gerçekleştiriliyor.

Bilecik’te Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı verilerine göre, 23.830 dekar alanda kiraz üretimi gerçekleştirilirken, yine aynı yıl 8.539 ton kiraz üretildi.

Deresakarı ve Küre köyünde geçtiğimiz haftalarda tüccarlara kilosu yaklaşık 10 TL’den açık arttırma usulü satılan kirazlar, daha sonra 8 TL’den, bu hafta ise 5-6 TL arasında alıcı buluyor.

Kiraz Hal fiyatlarına bakıldığında ise, reçellik olarak tabir edilen beyaz kirazın halde 3.40 TL, kirazın ise 7.20 TL’den satıldığı öğrenildi.

Ürünün bollaşmasının fiyatları düşürdüğünü belirten üreticiler, tüccarların da azaldığını bildirdi.

Kiraz Ağacı

Kiraz ağacı, gülgiller familyasından Giresun, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu’da doğal olarak bulunan bir meyve ağacıdır.

Kiraz’ın ana vatanı diyebileceğimiz ve yetiştiriciliğinin ilk kez yapıldığı bilinen yer Anadolu’dur. Kirazın dünyada yaklaşık 1500 civarında çeşidi bulunmaktadır.

Türkiye’de kiraz üretimi

Türkiye’de kiraz üretiminin neredeyse tamamı dünyanın en önemli kirazları arasına girmiş olan ve Avrupa’da ‘Türk Kirazı’ olarak bilinen Napolyon 0900 Ziraat çeşidinden oluşuyor. Son yıllarda ise, üreticiler tarafından Sweet Heart, Celeste, Kordia, Regina, Sunburst ve Summit gibi yeni bazı kiraz çeşitlerinin de denenmeye başlandığı öğrenildi.

Türkiye’nin çok farklı fiziki koşulları nedeniyle, bölgeler arasında kirazın olgunlaşması bakımından 1,5 aya varan farklılıklar görülebilmektedir. Modern tarım yöntemlerinin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kirazda verim ve kalite de artmaktadır.

Kiraz ağaçları üzerinde 3. yaşından itibaren tek tük meyve görülmeye başlar, 5-6 yaşında verime başlasa da ekonomik olarak 10-12 yaşında tam verime yatmakta ve 30-50 yıl ekonomik olarak verim vermektedir. Hastalık ve zararlılardan korunmuş, yerini sevmiş bazı numunelik kiraz ağaçlarının 100 yaşını geçtiği halde verim verdiği görülmektedir. Ülkemiz koşullarında verim ağaç başına ortalama 25-30 kg’dır.

Bilecik’te Kiraz Yetiştiriciliği

Bilecik önemli kiraz üretimi potansiyeline sahip olmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye kiraz ihracatında bir söz sahibi olamıyor. Bu da üreticinin kar edememesine, kiraz üretiminden soğumasına ve üretim için gerekli olan tedbirleri almamasına neden oluyor.

Kiraz üreticiliğinde sorunların büyük kısmı henüz bahçe tesis edilirken yapılan hatalardan kaynaklanıyor.

Bahçe kurulan alanların don çukuru gözetilmeksizin gelişi güzel kurulmuş olması, yer yöney belirlenmemiş olması. İlkbaharın geç donlarından zarar görmeleri,

Anaç-çeşit aşı uyuşmazlıkları,

Tek çeşitle yada bir iki çeşitle bahçe kurulması, döllenme sorunları ve verim azlığı, piyasaya uygun çeşitlerin az oluşu,

Genellikle derin dikim ve ilk yıllarda ağaçların terbiye edilmemesi (şekil budaması hataları), gövde yaralanmalarının önemsenmemesi,

Verim budamalarının hatalı yapılışı

Bahçelerin sertifikalı fidanlarla kurulmamış olması,

Sarı Mahlep üzerine rastgele bahçelerden alınan kalemlerin yarma aşı yapılarak bahçelerin kurulmaya çalışılması ve bahçenin birbirini döllemeyen çeşitlerden oluşması,

Anaç üzerine yapılan aşıların en az 3 tane olması ve tutan her bir aşının bırakılarak gövde oluşturulması,

Ağaçların tek gövde üzerinde şekillendirilmemiş olması,

Genellikle kuru tarım uygulaması yapılması,

Bazı bölgelerde karışık meyve bahçesi şeklinde kurulmuş olması, (kiraz-bağ, kiraz-zeytin vb)

Başlıca kuruluş hataları olarak ileri yılların verim ve ağaç sağlığını etkiliyor. Ayrıca kurulan bahçelerin büyük çoğunluğunun çok eski oluşu verim düşüklüğüne sebep oluyor.

Verim ve kalite düşüklüğünün yanı sıra Bilecik’te kiraz üretimi, Ülkemizin kiraz üretiminin en fazla olduğu zamana denk geliyor olması pazarlamada yaşanan güçlükleri ve beraberinde fiyat düşüklüğü sorununu getiriyor.

Yine ihracat için gerekli olan kiraz üreticilerinin ”İyi Tarım Uygulamaları” ve ”Eurepgap” sertifikasına sahip olmamaları pazarlama sorunlarını beraberinde getiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.