DOLAR
32,3601
EURO
34,6576
ALTIN
2.393,01
BIST
10.199,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
20°C
Bilecik
20°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Açık
23°C

Bilecik’te Kiralar ve Konut Fiyatları Aldı Başını Gitti

Bilecik’te Kiralar ve Konut Fiyatları Aldı Başını Gitti

Bilecik’te il merkezinde kiralık daireler, kiralık dükkanlar ve satılık konut fiyatları aldı başını gitti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşadıkları illerden ayrılmak zorunda kalan depremzedeler, düzenli göç, düzensiz göç, uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında ülkemizde bulunan yabancılar ve yurt dışı da dahil olmak üzere eğitim görmek için üniversiteye gelen öğrenciler, yükselen döviz, enflasyon ve konutta arzın talebi karşılayamaması gibi nedenler tüm Türkiye’de olduğu gibi Bilecik’te de fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Şu anda Bilecik il merkezinde:

İlanda olan satılık konut fiyatları konum ve metrekaresine göre 350 bin liradan 16 milyon liraya kadar çıkarken, satılık dükkan yine konum ve metrekaresine göre, 320 bin liradan 8 milyon liraya kadar yükselmiş durumda.

Kiralık daireler ise:

1+0  daireler 2750 – 3000 tl arası

1+1  daireler 3000 – 6000 tl arası

2+1 daireler 3500 – 8000 tl arası

3+1 daireler 4500 – 10000 tl arası fiyatlarla

ilanda olan kiralık dükkanlar ise, 2700 tl’den başlayıp 35 bin liraya kadar yükselmiş durumda.

Yükselen Rakamlardan Kiracılar Şikayetçi

Tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, sanayi potansiyeli ile dikkat çeken Bilecik’te yükselen rakamlar hem yerel halkın hem de şehre yerleşmek isteyenlerin ortak sorunu haline geldi.

Bilecik’te emlak sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren Beyaz Emlak firma yetkilisi Mürteza Beyaz, şehrin konumunun, nüfusunun, ekonomisinin ve sosyal yapısının, kiralık daire talebini artırdığını ve arz-talep dengesini bozduğunu ve dolayısıyla kiralık daire fiyatlarının yükselmesine yol açtığına dikkat çekerek, ”Bilecik il merkezinde kiralık daire fiyatlarının yüksek olması, şehrin gelişmesinin bir göstergesi olsa da, aynı zamanda sorun teşkil ediyor. Önceki Dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konutlardaki kira artış miktarını yüzde 25’le sınırlayan düzenlemenin uzatılacağını açıklamıştı. 1 Temmuz’da süre doldu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uygulamanın devam edeceğini açıkladı. Ev sahibi ile kiracılar arasında oluşabilecek anlaşmazlıkların daha çok diyaloglarla çözülmesi gerekiyor. Hemen mahkeme yoluna gidilmesi de sürenin uzamasına sebep oluyor ve şimdi arabuluculuk devreye giriyor. Herkes elini vicdanına koymalı ve ev sahibi de kiracı da ortak bir kararda buluşmalı. Türkiye genelindeki bu sorunla ilgili olarak hükümetin arzı artıracak çalışmalar yapması, politikalar üretmesi ve uygulaması gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.

Çoğunluğun asgari ücretle çalıştığı düşünüldüğünde 3 kişilik bir ailenin 3 bin ila 6 bin lira arasında değişen 3+1 bir dairenin kirasını çıkartıp, mevcut standartlarında yaşaması zor gözüküyor. İşçinin eline geçecek net ücret 11 bin 402 Türk Lirası. Tabi işçiler memur gibi peşin maaş almadıklarından bu para Ağustos ayında ellerine geçecek. Asgari ücretteki artışı duyan ev sahiplerinin şimdiden kiracılarını kira artışı konusunda zorlamaya başladıkları yönünde bilgi geliyor.

Devam eden sözleşmelerde kira artışlarına getirilen  yüzde 25 lik sınır ev sahiplerinin canını sıksa da cezasının 3 yıla kadar hapis olması sebebiyle resmi olmayan yollarla artış yapılmaya çalışılıyor. Artık eskisi gibi Almanya’dan gelecek oğlanlara da geçit yok, gelmediği takdirde Almanya’daki oğlan, ev sahiplerinin daireyi iki yıl kiraya vermesi engelleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.