DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
25°C

Bilecik’te İnsan Kaynakları Platformu Toplantısı yapıldı

Bilecik İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından “İnsan Kaynakları Platformu” düzenlendi.

Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda, resmi kurum ve özel iş yeri temsilcilerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu tarafından işveren ve işçi hakları konusunda bilgi verildi.

Herkesin dilediği alanda çalışma ve bu alanda sözleşme yapma hakkına sahip olduğunu belirten İnciroğlu, diğer kişilerin bu hakka müdahale etme ya da baskı yapmasının o sözleşmeyi hükümsüz kılacağını ifade etti.

Sözleşme ve çalışma haklarının Anayasa tarafından güvence altına alındığını belirten İnciroğlu şöyle konuştu, ” Yazılı olmayan sözleşmeler de geçerli bir sözleşmedir. Biz iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılmasının bir geçerlilik şartı olmadığını, bir ispat şartının olduğunu savunuruz. Eğer sözleşme yazılı olarak yapılmışsa, iş veren açısından ispat şartıdır. Anlaşmazlık durumunda, hakimin önüne götürüp koyacağı sözleşme kendisi açısından bir yarardır. Ama arada yazılı bir sözleşme yapılmadıysa işçi ile iş veren arasında bir iş ilişkisi yoktur denilemez. Sadece burada ispat sorunu çıkar, bir geçerlilik, geçersizlik sorunu çıkmaz. Dolayısıyla sözleşmenin mutlaka taraf iradelerinin özgür iradesi ile kılınması gerekiyor. Sözleşme imza tarihinden sonra geçerlidir. Sözleşmeler geriye doğru yürümez kanunlar gibi. Bugün işe başlayan kişi 10 yıl önce işe başladığı bir tarihi atıp da biz sözleşme yapamaz imzalayamaz, bunun bir geçerliliği olamaz. Sizin işçiye 5 sene önce işe başladığı tarih itibari ile bir sözleşme imzalama teklifinde bulunmanız işçiyi bağlamaz. İşçi dilerse ona imza atar ama imzalamak istemezse ona herhangi bir dayatma da bulunamazsınız. Yarın bir işveren ile işçi arasında iş uyuşmazlığı oldu, iş mahkemesine düştünüz ya da Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne iş sözleşmesi sona erdikten sonra başvuruda bulundu. İlgi arkadaşlar işvereni imzalı belgeler ile birlikte kuruma davet eder. İşveren, ücret bordrosunu, götürecek ama iş sözleşmesini götüremeyecek çünkü iş sözleşmesi imzalamamış, işçi şunu diyebilir, Ben 5 yıl değil de 6 yıl önce işe başladım. Bunun aksini işveren ispat etmek durumunda. eğer iş veren bunu ispatlayamazsa, Mahkeme ya da kurum işçinin söyledikleri doğrultusunda işlem yapmak zorunda.”

Programa İŞKUR Bilecik İl Müdürü Ayhan Tozan,Bilecik Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Niyazi Gökçe, Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Buğra Levent, İnsan Kaynakları Platformu Kurucusu Burhan Saltan ve özel iş yeri temsilcileri katıldı.

Bilecikte-Insan-Kaynaklari-Platformu-toplantisi-3

Bilecikte-Insan-Kaynaklari-Platformu-toplantisi-4

Bilecikte-Insan-Kaynaklari-Platformu-toplantisi-2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.