DOLAR
32,3313
EURO
35,1685
ALTIN
2.241,80
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
7°C
Bilecik
7°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Bilecik’te İlk Kez Deneniyor

Bilecik’te İlk Kez Deneniyor. Çeltikte Yabancı Otlarla Mücadele Projesi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) tarafından yürütülen “Çeltikte Damla Sulamada Sorun Olan Yabancı Otların Belirlenmesi ve Mücadele Olanaklarının Araştırılması” projesi kapsamında önemli sonuçlar elde edildi. TUAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tansel Serim, Dr. Hüseyin Tevfik Gültaş, Uzm. Okan Güzel ve Uzm. Ayşenur Ulusoy’dan oluşan proje ekibince ortaya konan veriler çeltik yetiştiriciliğinde önemli sorunlardan olan sulama ve yabancı ot unsurlarına çözüm üretecek.

Daha Az Sulama, Daha Yüksek Verim

TUAM ile Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirilen proje hakkında bir değerlendirme yapan Dr. Öğr. Üyesi Serim, “Bilindiği gibi çeltik, tüm dünyada insan beslenmesi bakımından önemli besinlerin başında gelmektedir. Ülkemizde ise çeltik üretimi son yıllarda artış göstermekte, yüksek verimli çeşitler ile pazarın ihtiyacına yönelik üretim yapılmaktadır. Çeltik yetiştiriciliğinde çok miktarda su harcandığından dolayı, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bazı yıllar çeltik üretimi kısıtlanmaktadır. Bu nedenle su kısıtı bulunan bölgelerde geleneksel tava sulama sistemi yerine damla sulama sistemi kullanılarak çevre ve insan sağlığına önem veren daha az su ve enerji sarfiyatı ile çeltik yetiştiriciliği her geçen gün önem kazanmakta ve tarım dünyasının ilgisini çekmektedir. Üstelik damla sulama sistemi tava sulamanın yapılamadığı eğimli arazilerde çeltik ekim imkanı sunmasının yanı sıra daha önce hiç çeltik ekilmemiş alanlarda çeltik yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Bir İlk:

Yabancı Otla Mücadelede En Etkili, Ekonomik ve Pratik Yol

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tansel Serim uygulama sahasında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Yabancı otları bilinçli bir şekilde kontrol altına almadan çeltikte iyi bir verim almak mümkün değildir. Çeltik üretiminde verimi etkileyen en önemli sorunlardan biri de yabancı otlardır. Su dolu tavalarda çeltik yetiştiriciliği yapılmasının ana nedenlerinden biri de yabancı otların su altında bırakılarak öldürülmesidir. Damla sulama ile çeltik yetiştiriciliği yapıldığında su tasarrufu sağlanırken yabancı ot kontrolü azalmaktadır. Bu noktada çeltikte yabancı ot mücadelesinde su altında bırakma tekniği yerine herbisit (Yabancı ot öldürücü ilaç) kullanımı devreye girmektedir. Herbisitler, yabancı ot yönetiminin en etkili, ekonomik ve pratik yolunu sunar. Bu çalışma ile İlimizde çiftçilerimize alternatif ürün olarak ekebilecekleri çeltiğin damla sulama koşulları altında yetiştiricilik imkanları araştırılacaktır. Bu kapsamda ekim öncesi herbisitler ile çıkış öncesi/sonrası herbisitlerin biyolojik etkinliğinin belirlenmesi ve yabancı ot ile mücadelesi için ilaçlama programı oluşturulması amaçlanmıştır. Bu proje içerisinde ülkemizde ilk kez çeltikte herbigasyon olarak adlandırılan damla sulama sisteminde herbisit uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamada herbisitlerin çevreye olan etkileri azaltılarak doğrudan uygulanması sağlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.