DOLAR
32,3363
EURO
35,1873
ALTIN
2.247,37
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
7°C
Bilecik
7°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Bilecik’te 8 Bin Dekarlık Yonca Alanları Oluşturuluyor

Bilecik’te 8 Bin Dekarlık Yonca Alanları Oluşturuluyor. Bilecik’te 8 bin dekarlık merada ”Yonca” alanları oluşturuluyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ”Çayır mera ıslahı ve amenajmanı” projesi kapsamında çiftçilere sertifikalı yonca tohumu dağıtıldı.

Hayvancılıkta ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem üretiminin arttırılması ve yem maliyetlerinin düşürülmesi, hayvancılığın geliştirilerek sürdürülebilir geçim kaynağı haline getirilmesi amacıyla hazırlanan projede, hayvancılıkta ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem ihtiyacının çiftçi eliyle öz kaynaklardan üretilmesini sağlayarak yem maliyetlerini düşürmek ve bunun yanı sıra meralar üzerindeki otlatma baskısını azaltarak çayır ve meralardaki ot veriminin arttırılması amaçlanıyor.

Vali Bilal Şentürk, Söğüt ilçesinde çiftçilere sertifikalı tohum dağıtımda, üretmek ve refah seviyesini artırmak için çalıştıklarını, mera alanlarından da maksimum verim almak amacıyla projenin yürütüldüğünün altını çizdi.

2 yıl önce ”Ceviz üretimini yaygınlaştırılması” projesi kapsamında 335 bin aşılı fidanı yaklaşık 3 bin üreticiye dağıtıldığını hatırlatan Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Meraların korunarak sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Amacımız, köylerde hayvancılığı karlı bir sektör haline getirerek sürdürülebilir bir geçim kaynağı haline getirmek. Atıl ve nadasa bırakılan tarım arazilerini yem bitkileri ekilişi ile değerlendirerek, ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Hayvancılıkta devamlılık arz eden maksimum oranda kaliteli kaba yem üretimine vesile olarak ülke nüfusunun dengeli beslenmesi için gerekli olan kaliteli hayvansal ürünün elde edilmesine katkı sağlayacağız. Bölgede tarım ve hayvancılıkta yüksek verim alınması bakımından önemli adımlar atılıyor. Üretimin ve gelir artırıcı çabaların her zaman yanında olacağız. Meralarda ıslahların yapılması hayvancılıktan yeterli verim alınması açısından yararlı olacaktır.” dedi.
,
Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş da yaklaşık 650 çiftçinin projeden faydalanacağını anlatarak, ”Dağıtılan tohumların yüzde 40’i bakanlığımız hibeli yüzde 60’ı da çiftçilerimizin katkısı ile temin edildi. Temin edilen 40 ton sertifikalı yonca tohumu dağıtıldı. Üretici eliyle 8 bin dekarlık arazide yeni yonca alanları oluşturularak, yonca ekiliş alanlarının yüzde 300, yem bitkisi ekiliş alanlarının ise yüzde 25 oranında arttırılması hedeflenmektedir.” dedi.

750 bin lira bütçe ile hazırlanan proje kapsamında, il genelinde 146 köyde üretim yapan 650 çiftçiye 40 ton ”Sertifikalı yonca tohumu” dağıtılarak, 8 bin dekarlık arazide yeni yonca alanları oluşturulacak.

Programa, Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, il genel meclisi üyeleri ve köy muhtarları ile üreticiler katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.