DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Bilecik’te 130 Milyon Yıllık Dev Ammonit Fosili Bulundu

Bilecik’te 130 Milyon Yıllık Dev Ammonit Fosili Bulundu

Bilecik’te yaklaşık 60 santim çapında 130 milyon yıllık Ammonit fosili bulundu

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Eski Çağ Dilleri Sümeroloji Bölümü öğrencisi, aslen Bilecik’in Osmaneli İlçesi Selçik Köyünden Hamit Karadağ, Bilecik’in jeolojik ve tarihi dokusunun çok değerli olduğunu belirterek, Bilecik ilçe ve köylerini ziyaret edip, o çevrede kendi bölümü ile ilgili çeşitli incelemelerde bulunurken, görmüş olduğu Bilecik’e ait jeolojik ve tarihi zenginliklerin fotoğraflarını çekip bir anlamda kayıt altına aldığını ifade etti.

Küçük yaşlardan beri jeolojiye meraklı olduğunu dile getiren 39 yaşındaki Karadağ, ağaç fosili, nummulites, ammonit, deniz kabukluları, deniz kestanesi, deniz salyangozu gibi fosillerin ve bazı doğal taşların koleksiyonunu yaptığını ve Bilecik’in merkez ilçesine bağlı Künceğiz ile Koyunköy arasındaki kırsalda bir kaya üzerinde gördüğü yaklaşık 130 milyon yıllık Ammonit fosilini fotoğrafladığını söyledi. Karadağ, bu civarda 2. jeolojik zaman Jura devri Ammonit yataklarının bulunmasının, ülke jeolojisi ve paleontolojisi bakımından çok önemli bir buluş niteliğinde olduğunu kaydetti.

Dünya üzerinde geniş Ammonit fosili yatakları bulunsa da fosil kayıtlarında devasa jura devri Ammonitlerine çok sık rastlanmadığını anlatan Karadağ, bu büyüklükten daha fazla devasa olan Ammonit fosillerinin Büyük Britanya Yorkshire kıyı şeridinde yaygın olduğunu ve bu fosillerin Jurassic Dönemi’ne ait olduğunu da ifade etti.

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Eski Çağ Dilleri Sümeroloji Bölümü öğrencisi Hamit Karadağ, Bilecik’teki Ammonit fosili ile ilgili olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki öğretmeni Doç. Dr. Hamit Haluk Selim ile görüşerek yaklaşık 60 cm çapındaki fosilin, Jura Devrine ait yaklaşık 130 milyon yıllık bir Ammonit’e ait olduğunu teyit etti.

Bilecik’in özel bir yer olduğunun altını çizen Karadağ, köylüler tarafından bölgede benzer Ammonitler bulunduğunu ve bu ortak mirasa herkesin sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha önce Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde benzer şekilde dev ammonit fosili bulunmuş, müze müdürlüğü yetkililerince dev fosil müzeye taşınmış ve MTA Tabiat Tarihi Müzesi yetkileri de, dev ammonit fosilinin  dinozorların yaşadığı döneme ait olduğunu doğrulamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.