DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
ALTIN
2.325,97
BIST
9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlandı.

Bilecik’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlandı.

Bilecik’te DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası ile Türk İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanısma Günü dolayısıyla program düzenlendi.

DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası ile Türk İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası üyeleri bir araya geldikleri Bilecik Belediyesine ait çay bahçesinin önünden “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla Cumhuriyet Meydanına yürüdüler.

Programda konuşma yapan Cam Keramik İş Sendikası Genel Sekreteri Ergin Ay, şunları kaydetti; Türkiye’de resmi kayıtlara göre 16 milyon işçi var, 10 milyonun üzerinde de kayıt dışı çalışan olduğu tahmin ediliyor. Kayıtlı işçilerin büyük çoğunluğu askeri ücretle çalışıyor. Geri kalanlar ise asgari ücretin bir tık üzerinde maaşlarla geçinmeye çalışıyorlar. Sadece ortalama 1 ev kirasının 1000 TL olduğu yerde vatandaşın bin 600 TL ile geçinmesini istiyorlar. Asgari ücrete ne zaman 3 kuruş zam yapılsa hemen ardından her şeye 6 kuruş zam yapılıyor. Maaş zamlarından sonra yaşamımızda bir iyileşme olması gerekirken, alım gücümüz düşüyor, daha çok yoksullaşıyoruz. Evde en az 2 kişi çalışmazsa, fazla mesailer olmasa aç kalacağız neredeyse. Kayıt dışı çalışanlar daha kötü durumda ve çoğu asgari ücretin altında maaşlarla çalışıyor. Bilecik’te geçtiğimiz yıl yaptığımız bir ankette, siz işçilere asgari ücret ne kadar olmalı diye sormuştuk. Sizlerden gelen cevaplara göre bir kişi en az 2 bin 500, bir ailenin geçinebilmesi için 5 bin lira lazım cevabını aldık. Bu ülkede bin 600 lira açlık sınırıdır. Sürekli açlık sınırında yaşamamızı istiyorlar. Bahaneler hep aynı, maliyetler artar, patronların rekabet gücü azalır, yoksa işçi çıkarmak zorunda kalırlar. Hep aynı hikaye. Hani ekonomi sürekli büyüyordu. Sanayi Bakanlığının verilerine göre şirketlerin kar oranlarının her yıl katlandığı doğru. İşçinin cebine giren hep azalırken patronların cebi sürekli şişiyor. Bunları söyleyince siz servet düşmanımısınız diyorlar. Biz sadece insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz. Hakkımız olanı, payımız olanı istiyoruz. İstiyoruz derken “hak verilmez, alınır” çok iyi biliyoruz.

Gençlerimiz için iş istiyoruz, bugün ki hükümet de kendisinden öncekiler gibi iktidara gelirken işsizliği bitireceğini vaat etmişti. Bırakın bitirmeyi işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Hemde çoğu diplomalı işsizler. Bin bir güçlükle okuttuğumuz çocuklarımız ümitsiz bir şekilde boş geziyor. Hal böyle iken işsizlik fonunda biriken paralarımız, teşvik adı altında büyük patronlara aktarılıyor.

OHAL’in bir an önce kalkmasını ve normalleşmenin sağlanmasını istiyoruz. Çünkü sadece darbecilere karşı kullanılacağı söylenen OHAL, başta işçiler olmak üzere toplumun her kesimini olumsuz etkiliyor. Bu güvensizlik ortamında ekonomininde olumsuz etkilendiği herkes tarafından görülüyor.

Türkiye için sömürünün ve savaşların olmadığı bir dünya için hiç durmadan, yorulmadan,usanmadan yürüyeceğiz. Haksızlık olduğu sürece mücadelemizde sürecek.

“Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın İşçilerin Birliği” dedi

Programa Yol-İş Sendikası, Petrol-İş Sendikası, Cam Keramik İş Sendikası temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Konuşmaların ardından işçiler halaylarla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutladı.

 

Yorumlar

  1. Bilecik li dedi ki:

    Bizde işçiyiz ama böyle günlerde Devletimizin yanında olan işçilerdeniz.Orada bağırıp çağıranları bir araştırsak çoğunun evi ve arabası vardır.Halimize binlerce şükürler olsun ki aç ve açıkta değiliz.Meydandaki sendikaların başındaki zatlar sefasını sürer,işçiler cefasını çeker.Kimse boş konuşmasın,böyle günleri DEVLETİMİZ aleyhine kullananlara yazıklar olsun…