DOLAR
32,3752
EURO
35,0539
ALTIN
2.326,91
BIST
9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
20°C

BİLECİK’İN ZENGİN BİTKİ ÖRTÜSÜ EĞİTİME KATKI SAĞLAYACAK

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Bilecik’in Florasını değerlendirdi.Türe Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirdiği “Bilecik Florasını değerlendiriyor konulu konferansta “Bilecik’teki zengin bitki örtüsü, bilimsel araştırmalara ve eğitime katkı sağlayacak ve iyi belgelenmiş koleksiyonlar oluşturacak” ifadelerinde bulundu.

Vali Ahmet Hamdi Nayir Güçlü bir florası bulunan Bilecik’in bu yapısıyla Türkiye’nin zenginliğinin bir parçası olacağını belirtti. Vali Nayir şu ifadelerde bulundu; “İlimize ait olan zenginlikleri bilmek bizleri elbette mutlu ediyor. Güçlü bir kültür ve tarih zenginliğimiz var. Çok güçlü büyük kaynaklara sahip olduğumuz doğal kaynaklarımız var, mermerlerimiz var. Bütün bunların yanında güçlü de bir floramızın olduğunu biliyoruz. Valilik olarak, kalkınma ajansımız olarak bunların araştırılmasında gereken katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Daha önceden de bu çalışmadan kısmen haberdar. Çok güçlü büyük kaynaklara sahip olduğumuz doğal kaynaklarımız var, mermerlerimiz var. Bütün bunların yanında güçlü de bir floramızın olduğunu biliyoruz. Valilik olarak, kalkınma ajansımız olarak bunların araştırılmasında gereken katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Daha önceden de bu çalışmadan kısmen haberdarım. Yapılan çalışmaların kısmi sunumlarını almıştım. İnanıyoruz ki bu zenginlik yalnızca Bilecik’in değil tüm Türkiye’nin zenginliğinin bir parçası olacak. Bizim bu zenginliğimizden istifade edecek sadece Bilecikliler değil, tüm insanlık, tüm Türkiye olacak. Bir şeyi korumak için önce bilmek lazım. Varlığını bilip, o varlığın birliğini kontrol etmek lazım. Onun başına gelebilecek bir sıkıntı varsa, onları önlemeye yönelik tedbirler almak lazım. Bizler de çalışmalarımızda bu flora zenginliğimizin ne olduğunun ölçülerini bulmaya çalışıyoruz. Bu konularda da en büyük destekçimiz üniversitelerimiz ve hocalarımız. Onların yapmış olduğu çalışmalarla bu zenginliğimiz ortaya çıkacak. Daha sonra bizlere düşen görevler de var. Bu görevlerin içerisinde de bazıları kolluk görevleri de o korumaya ait olanlar. Hep birlikte bu çalışmayı yürütüp bu zenginliğimizin muhafazası ve gelecek nesillere aktarılması konusunda üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Çalışmada emeği geçenleri huzurlarınızda kutlamak istiyorum ve yeni yetişen gençliğin bu zenginliğin de farkında olarak bize bahşedilen bu nimetin de farkında olarak koruma ve kontrol konusunda en üst düzey çalışmalar yapacağına inanıyorum. “

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe de insan sağlığı ve yaşamın garantisi için doğada yaşayan bitki ve hayvanların yaşam alanlarının belirli kriterler ışığında korunması ve sahip çıkılması gerektiğini anlattı.

Bilecik’te yürütülen çalışmalarda ekonomik önemi bulunan 40 familyaya ait 127 orman altında potansiyeli bulunan doğal bitki türü tespit ettiklerini kaydeden Türe; “İnsan sağlığı ve yaşamın garantisi için doğada yaşayan bitki ve hayvan türlerinin varlığı, onların yetişme ve yaşam ortamları, belirli kriterler ışığında korumaya değer bulunan doğal parçaları ve doğal elemanları korumalıyız. Yani biz bir bütünüz. Olduğu gibi sahip çıkmak durumundayız. Yaptığımız çalışmalarda, ekonomik önemi olan Bilecik’te 40 familyaya ait 127 tane değerlendirilebilecek orman altında potansiyeli bulunan doğal bitki türü tespit ettik. Bilecik florasının belirlenmesiyle, bu bölgede doğal olarak yetişen bitkilerin, halkımıza tanıtılması, korunması ve sürdürülebilir kalkınmada bilinçli olarak kullanılmasının sağlanmasına katkı sağlayacaktır. Bilecik’te canlılığın devamının gerçek ve tek garantisi olan bitkilerin önemi ve değeri hakkında bilgi birikimini artırmak. Bilecik’teki zengin bitki örtüsü hakkında, bilimsel araştırmalara ve eğitime katkı sağlayacak, iyi belgelenmiş koleksiyonlar oluşturmak. Bilecik’teki bitkisel çeşitliliği, endemik, ender ve tehdit altındaki bitkileri koruyarak desteklenmesine katkıda bulunmak.” dedi.

Konuşmanın ardından Vali Nayir ve Rektör Taş, plaket verdi.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.