DOLAR
32,5552
EURO
34,8986
ALTIN
2.437,26
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

Bilecik’in üzümü Marmaris’te hayat buldu

Bilecik’in Gölpazarı ilçesine bağlı Bedi Köyünde üretimi yapılan ”Beylerce Üzümü” Marmaris’te yeniden hayat buldu.

Muğla İli Marmaris İlçesi Karaca Mahallesi Söğüt mevkisinde bulunan  bir üreticiye ait yaklaşık 30 yıl önce dikilmiş olan Beylerce Üzüm çeşidinin veriminin arttırılması çalışmalarında sonuçlar alınmaya başlandı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli teknik elemanlar kış sezonunda beylerce üzümü ile ilgili çalışmaya başladıklarını ve bundan da güzel sonuçlar elde ettiklerini belirttiler.

Ziraat Mühendisi Nejmettin Kaya “Kaymakamımız Celalettin Yüksel Bey ile bir toplantıda iken Kaymakam Bey Bilecik’te çocukluğunun unutulmaz tadı olan Beylerce Üzümünden bahsetti. Bize acaba buraya adapte edebilir miyiz diye sordu ve araştırdığımızda Karaca Mahallesi Söğüt mevkisinde Yaklaşık 30 yıl önce dikilmiş olan bir asma bahçesinin olduğunu tespit ettik. Burayı bir deneme sahası haline getirerek kışın üç göz üzerinden budama yaptık. Yazın oldukça güzel meyve verimi olduğunu gördük. Bu yıl bu asmaları gençleştirerek yeni bir bahçe tesis etmeyi düşünüyoruz. Amacımız İlçemizde farklı tatların pazarda yer almasını sağlamak ve üreticilere daha fazla gelir getirecek ürünlerin bölgeye adaptasyonu konusunda araştırma yapmaktır .” dedi.

Kaya Beylerce Üzümünün özelliklerini şöyle sıraladı.

.      Beylerce sofralık özelliğinin yanı sıra pekmez ve şarap yapımında da aranan bir çeşittir. Yaprakları da kaliteli bir sarmalıktır.

·         Beylerce üzümü ufak taneli ve olgunlaşınca bir tarafı kızarır, ince kabukludur. Bu nedenle tadını bilmeyenler için albenisi pek bulunmamakta olup, bu üzümü genelde sadece tanıyanların aldığı görülmektedir. Fakat böyle olduğu halde pazarda tezgâh üstüne dahi çıkarılamamaktadır. Çünkü sabit alıcılar bulunduğundan dolayı Pazar problemi yoktur.

·         Beylerce üzümü en fazla Bilecik İli Gölpazarı İlçemiz, Bedi Köyünde üretildiği bilinmektedir.

·         Bilecik’te  yoğun olarak pekmez üretiminde kullanılan bu üzüm çeşidi, İlçemizde sofralık olarak kullanılmaktadır.

.         Beylerce pekmezi çok tatlı, aromalı, parlak kırmızı renklidir.Ayrıca çiftçinin üretiminden memnun kalıyor.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.