DOLAR
32,4730
EURO
34,9255
ALTIN
2.435,25
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bilecik’in Son 34 Yıllık Değişimi

Bilecik’in Son 34 Yıllık Değişimi. Google Earth Engine, Google Earth Timelapse ile Dünya’nın geride kalan 34 yılda nasıl değiştiğini görmemizi sağlayan küresel yakınlaştırılabilir video Google Earth Timelapse’i kullanıcılarına sundu.

Bilecik’in Son 34 Yıllık Değişimi. Google Earth Engine, Google Earth Timelapse ile Dünya’nın geride kalan 34 yılda nasıl değiştiğini görmemizi sağlayan küresel yakınlaştırılabilir video Google Earth Timelapse’i kullanıcılarına sundu.

Google Earth Timelapse, Carnegie Mellon Üniversitesi Create Lab’s Time Machine kütüphanesi tarafından interaktif olarak keşfedilebilir hale getirilen, 1984 yılından 2020 yılına kadar her yıl için 35 adet bulutsuz yıllık mozaikten görüntülerin birleştirilmesiyle yapıldı.

Çalışmada Earth Engine kullanılarak son 34 yılda 5 farklı uydu tarafından elde edilen 15 milyondan fazla uydu görüntüsü birleştirildi.

Görüntülerin çoğunluğu Landsat’tan alınırken Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansının Copernicus Earth gözlem programının bir parçası olan Sentinel 2A’dan alınan görüntülerde birleştirildi.

Earth Engine, bilim adamları, araştırmacılar ve gazeteciler gibi kullanıcıların Google’ın hesaplama altyapısını ve çoklu petabayt kullanarak Dünya yüzeyindeki değişiklikleri, haritadaki eğilimleri tespit etmesini ve farklılıkları ölçmesini sağlayan bulut bilgi işlem modelinin gücünü gösteren bir örnek olarak tanımlandı.

Bilecik’in Son 34 Yıllık Değişimi

Bizde Türkiye ve hemen ardından Bilecik’in 34 yıllık değişimini gösteren videoyu sizler için kaydettik.

Google Earth Timelapse ‘e buradan ulaşabilirsiniz

Earth Engine Veri Kataloğunda aşağıdaki veriler yer alıyor:

Yüzey sıcaklığı

Termal uydu sensörleri, yüzey sıcaklığı ve emisivite bilgisi sağlayabilir. Earth Engine veri kataloğu, ham Landsat termal verilerine ek olarak MODIS, ASTER ve AVHRR dahil olmak üzere çeşitli uzay aracı sensörlerinden türetilen hem kara hem de deniz yüzey sıcaklığı ürünlerini içerir.

İklim

İklim modelleri, hem uzun vadeli iklim tahminlerini hem de yüzey değişkenlerinin tarihsel enterpolasyonlarını üretir. Earth Engine kataloğu, NCEP / NCAR’dan geçmiş yeniden analiz verilerini, NLDAS-2 ve GridMET gibi ızgaralı meteorolojik veri kümelerini ve Idaho Üniversitesi MACAv2-METDATA ve NASA Earth Exchange’in Ölçeği Düşürülmüş İklim Projeksiyonları gibi iklim modeli çıktılarını içerir.

Atmosferik

Diğer sensörlerden gelen görüntü verilerini düzeltmeye yardımcı olmak için atmosferik verileri kullanabilir veya kendi başına inceleyebilirsiniz. Earth Engine kataloğu, NASA’nın TOMS ve OMI cihazlarından ve MODIS Aylık Izgara Atmosferik Ürününden alınan ozon verileri gibi atmosferik veri kümelerini içerir.

Hava

Hava durumu veri kümeleri, yağış, sıcaklık, nem, rüzgar ve diğer değişkenler dahil olmak üzere kısa dönemlerde tahmin edilen ve ölçülen koşulları açıklar. Earth Engine, NOAA’nın Küresel Tahmin Sisteminden (GFS) ve NCEP İklim Tahmin Sisteminden (CFSv2) gelen tahmin verilerini ve Tropikal Yağış Ölçüm Görevi (TRMM) gibi kaynaklardan gelen sensör verilerini içerir.

Landsat

USGS ve NASA’nın ortak bir programı olan Landsat, Dünya’yı 1972’den günümüze kadar sürekli olarak gözlemliyor. Bugün Landsat uyduları, multispektral ve termal veriler dahil olmak üzere tüm Dünya yüzeyini yaklaşık iki haftada bir 30 metre çözünürlükte görüntülemektedir.

Sentinel

Kopernik Programı, Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile ortaklaşa yürütülen iddialı bir girişimdir. Sentinel’ler, Sentinel-1A ve -1B’den tüm hava durumu radar görüntülerini, Sentinel 2A ve 2B’den yüksek çözünürlüklü optik görüntüleri ve Sentinel 3’ten çevre ve iklim izlemeye uygun okyanus ve kara verilerini içerir.

MODIS

NASA’nın Terra ve Aqua uydularındaki Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradyometre (MODIS) sensörleri, 1999’dan beri günlük görüntüler, 16 günlük BRDF ayarlı yüzey yansıması ve bitki örtüsü indeksleri ve kar örtüsü gibi türetilmiş ürünler dahil olmak üzere Dünya’nın görüntülerini alıyor.

Yüksek Çözünürlüklü Görüntüler

Yüksek çözünürlüklü görüntüler, manzaraların ve kentsel ortamların daha ince ayrıntılarını yakalar. ABD Ulusal Tarım Görüntüleme Programı (NAIP), 2003’ten bu yana her birkaç yılda bir neredeyse tam kapsama alanı dahil olmak üzere, ABD’nin havadan görüntü verilerini bir metre çözünürlükte sunmaktadır.

Arazi

Dijital Yükseklik Modelleri (DEM’ler), Dünya’nın arazisinin şeklini tanımlar. Earth Engine veri kataloğu, 30 metre çözünürlükte Mekik Radar Topografya Görevi (SRTM) verileri, daha yüksek çözünürlüklerde bölgesel DEM’ler ve WWF’nin HydroSHEDS hidroloji veritabanı gibi türetilmiş ürünler gibi çeşitli küresel DEM’leri içerir.

Arazi Örtüsü

Arazi örtüsü haritaları, fiziksel peyzajı orman, otlak ve su gibi arazi örtüsü sınıfları açısından tanımlar. Earth Engine, NASA’nın MODIS’ten türetilen yıllık arazi örtüsü haritaları ve ESA’nın GlobCover’ı gibi küresel ürünlerin yanı sıra USGS Ulusal Arazi Örtüsü Veritabanı gibi daha yüksek çözünürlüklü ulusal ürünler de dahil olmak üzere çok çeşitli arazi örtüsü veri kümelerini içerir.

Tarla

Tarla verileri, küresel su tüketimini ve tarımsal üretimi anlamanın anahtarıdır. Earth Engine, USDA NASS Tarla Veri Katmanları gibi bir dizi tarım arazisi veri ürününün yanı sıra ekim alanı kapsamı, mahsul hakimiyeti ve sulama kaynakları dahil olmak üzere Küresel Gıda Güvenliği-Destek Analiz Verileri (GFSAD) katmanlarını içerir.

Diğer jeofizik veriler

Diğer uydu görüntü sensörlerinden gelen veriler Earth Engine’de de mevcuttur; buna Savunma Meteorolojik Uydu Programının gece ışıklarının görüntülerini 1992’den beri sürekli olarak yaklaşık 1 kilometre çözünürlükte toplayan Operasyonel Linescan Sisteminden (DMSP-OLS) alınan gece görüntüleri dahildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.