DOLAR
32,3793
EURO
34,6542
ALTIN
2.395,33
BIST
10.057,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

Bilecik’in Osmaneli ve Yenipazar İlçesinde Orman Yangını

Bilecik’in Osmaneli ve Yenipazar İlçesinde Orman Yangını

Bilecik’te hafta sonu iki ilçede orman yangını çıktı.

Osmaneli Düzmeşe Köyünde Orman Yangını

Alınan bilgilere göre, Bilecik’in Osmaneli ilçesi Düzmeşe köyünde bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın 5 hektarlık bir alana yayıldı. İhbar üzerine yangının çıktığı bölgeye ekipler sevk edildi. 2 helikopter, 25 iş makinesi ve arazöz ile 150 personelin müdahale ettiği yangın söndürüldü.

Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya çalışmaları yangının çıktığı bölgede takip ederek, incelemelerde bulundu.

Yenipazar Yukarıçaylı Köyünde Orman Yangını

Yenipazar ilçesi Yukarıçaylı mevkiinde meydana gelen orman yangınına ise 8 helikopter, 4 uçak, 50 arazöz, 10 İş makinesi ve 300 personel havadan ve karadan müdahalede bulundu.

Dün saat 14.00 civarı başlayan ve 26 hektarlık alanda etkili olan orman yangını ekiplerin üstün gayreti ile bu sabah saat 08.00 itibari ile kontrol altına alındı.

Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya çalışmaları yangının çıktığı bölgede takip ederek, incelemelerde bulundu.

Yangının çıkış nedeniyle ilgili başlatılan tahkikatın devam ettiği öğrenildi.

Orman ekosistemlerinin iklim mücadelesindeki önemi nedir?

İklim değişikliği ile mücadelede, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum konusunda orman ekosistemleri önemli bir yer teşkil etmektedir. Orman ekosistemleri, iklim değişikliği sürecinde, atmosferden CO2’i fotosentez süreci ile uzaklaştırarak, önemli ölçüde yutak görevi üstlenmektedir. Buna ek olarak, atmosferden uzaklaştırılan CO2, canlı biyo-kütleyi oluşturan ağaçların ve diğer odunsu bitkilerin gövde yaprak, dal ve köklerinde, diri ve ölü örtüde ve orman toprağında karbon olarak depolanmaktadır. Bu yönüyle orman ekosistemleri aynı zamanda bir hazne görevi üstlenmektedir. Orman ekosistemlerinin dışında kalan toprak, mera ve çayır ekosistemleri, sulak alanlar gibi diğer karasal ve sucul ekosistemler de karbon depolayarak karbon döngüsünde rol almaktadır.

Küresel iklim değişikliği nedir?

Küresel iklim değişikliği fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan sera gazları (H2O (su buharı), CO2, CH4, O3, N2O, CFC–11, HFC, PFC, SF6) birikimlerindeki hızlı artışın doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı ve iklimde oluşan değişiklikleri ifade eder.

Sera etkisi nedir?

Güneş her gün dünyaya yaklaşık 120000 terawatt enerji verir, bu insanlığın halihazırda tüm günlük ve endüstriyel süreçlerde kullandığından yaklaşık 10000 kat daha fazladır. Güneş ışınları yeryüzünün yüzeyine çarptığında dünya bu solar radyasyonun bir kısmını toprak ve okyanuslarda ısı olarak emer. Bu ısının bir kısmı tekrar uzaya kaçar, ancak bir kısmı karbondioksit ve metan gibi sera gazları tarafından kapalı tutulur ve dünyanın bir sıcak hava battaniyesine sarılmasını sağlar. Buna “sera etkisi” adı verilir ve bu olmadan insanlık ve canlılar yaşamlarını sürdüremezler.

Küresel ısınma ile iklim değişikliği arasındaki fark nedir?

Küresel ısınma ve iklim değişikliği farklı fakat ilişkili olgulardır. Küresel ısınma dünyanın sıcaklığındaki güncel artışı tanımlar. Bu iklim değişikliğinin yalnızca bir özelliğidir. Küresel ısınma iklim değişikliğinin bir nedenidir. İklim değişikliği küresel ısınmanın, yeryüzünün iklim sistemi üzerindeki pek çok farklı etkisinden bahseder. Bunlar; yükselen deniz seviyeleri, eriyen buzullar, değişen yağış modelleri, aşırı hava olaylarının (ani seller ve sıcaklık dalgaları gibi) değişen sıklığı, mevsimlerin değişen uzunlukları ve değişen mahsul verimlerini içerir. (Kaynak: iklim.gov.tr)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.