DOLAR
32,2905
EURO
35,0372
ALTIN
2.478,21
BIST
10.563,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
25°C
Bilecik
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Açık
30°C

Bilecik Valiliği İnternet Sitesinde SSL Sorunu

Bilecik Valiliği İnternet Sitesinde SSL Sorunu

Bilecik Valiliği internet sitesi güvenli değil uyarısı veriyor.

Bilecik Valiliği inter sitesi bilecik.gov.tr de SSL (Secure Socket Layer) yani Güvenli Yuva Katmanı sorunu yaşanıyor. Özellikle Google Chrome tarayıcısını tercih eden hem masa üstü hem de mobil cihazlarda kullanıcılar siteyi ziyaret ettiklerinde ”www.bilecik.gov.tr bağlantısı güvenli değil. Bu site HTTPS’yi desteklemediği için bu uyarıyı görüyorsunuz.” şeklinde bir uyarı ile karşılaşıyorlar.

Dolayısıyla oldukça yoğun bir şekilde tercih edilen Google Chrome tarayıcısının kullanıcıları ‘siteye devam et’ seçeneği ile siteyi görüntüleyebiliyor. Hal böyle olunca ‘Güvenli Değil’ uyarısını gören ve siteye devam etmeyen kullanıcılar da siteden çıkış yapmak durumunda kalıyor. Bu durum da siteye olan güveni ve ziyareti olumsuz yönde etkiliyor. Microsoft Edge, Mozilla Firefox, ve Opera gibi diğer tarayıcılarda ise, girişte herhangi bir uyarı ile karşılaşılmasa da tarayıcı adres çubuğunda güvenli değil ibaresi yer almaya devam ediyor.

SSL Nedir?

SSL, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL’nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır.

Şirketler ve kuruluşlar, çevrimiçi işlemleri güvence altına almak ve müşteri bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için web sitelerine bir SSL sertifikası eklemelidir.

Kısacası: SSL, internet bağlantılarının güvenli olmasını sağlar ve suçluların iki sistem arasında aktarılan bilgileri okumasını ya da değiştirmesini engeller. Adres çubuğundaki URL’nin yanında bir asma kilit işareti görüyorsanız bu, ziyaret ettiğiniz sitenin SSL sertifikasıyla korunduğu anlamına gelir.

25 yıl önce kullanılmaya başlamasından beri SSL protokolünün birçok sürümü oldu ve bunların hepsi bir noktada güvenlik sorunlarıyla karşılaştı. Daha sonra, yeni bir isme sahip yenilenmiş bir sürüm olan TLS (Aktarım Katmanı Güvenliği) çıktı ve bugün hala kullanılıyor. Ancak SSL kısaltması terk edilmedi, yani protokolün yeni sürümü çoğunlukla hala eski adıyla anılıyor. (Kaynak: kaspersky.com.tr)

 

Ücretli ve Ücretsiz SSL Sertifikası

SSL sertifikalarında ücretli ve ücretsiz olmak iki seçenek bulunuyor. Ücretli sertifikalar 1 veya 2 yıl süreyle satın alınabiliyorken, ücretsiz seçenekte ise, kurulumun ardından 90 gün sonra yeniden sertifika oluşturup kurulum yapmanız gerekiyor.

Önemli veriler toplamayan ve e-ticaret sistemi ile satış yapmayan siteler tarafından ücretsiz ssl sertifikası tercih edilebiliyor.

Ücretsiz ssl sertifikası sağlayıcıların başında Mozilla, Cisco, Facebook, Akamai ve diğerleri dahil olmak üzere teknoloji şirketleri tarafından finanse edilen Let’s Encrypt geliyor. 225 milyondan fazla web sitesine ücretsiz SSL sertifika sağlayan Let’s Encrypt 90 gün geçerli olup, ömür boyu ücretsiz bir şekilde otomatik olarak yenilenebilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.