DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

Bilecik Şeyh Edebali’yi Anma ve Ahilik Haftası

Bilecik Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ‘Bilecik Şeyh Edebali’yi Anma ve Ahilik Haftası’ kutlama programı yapıldı.
Bilecik Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Bilecik Şeyh Edebali’yi Anma ve Ahilik Haftası dolayısıyla Bilecik Belediyesi Kültür Sitesinde program düzenlendi. Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program; Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Ticaret Müdürü Şinasi Balta, Bilecik Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan’ın konuşmasıyla devam etti.
Vali Nayir, konuşmasında Ahilik teşkilatının bir birlik teşkilatı olduğunu belirtti. Vali Nayir konuşmasında şu ifadelere yer verdi:“Bu teşkilat bize Selçuklu’dan, Osmanlı’dan miras kalan bir teşkilat. Günümüz dünyası sivil toplum kuruluşlarının önemini yeni fark ediyor. Bizler bundan bin yıl önce en özel sivil toplum teşkilatı olan ahilik gibi birçok teşkilatı kurmuş, idare etmiş, en güzel örnekleri vermişiz. Ahilik Teşkilatı Osmanlının teşkilatında önemli bir rol oynamış, Aşıkpaşazade Osmanlının kuruluşunu anlatırken dört ayrı gruptan bahseder. Anadolu ahileri, Anadolu bacıları, Anadolu gazileri ve Anadolu erenleri gibi grupların Osmanlı’nın kuruluşunda büyük önemi olduğundan bahseder.
Sadece kuruluşunda değil, o sistemin işlemesinde, toplumsal dengelerin kurulmasında, fetihlerin yapılmasında da bu dört ayrı grup önemli roller üstlenmiş, yapılması gereken her harekette öncü ve yardımcı olmuşlardır.Ahilik teşkilatı bir ahlak teşkilatıdır. Sermayeye de saygı duyar, işverenin malına da saygı duyar, işçinin alın terine de saygı duyar.Bu haftalar önemli, çünkü bizim tarihimizden getirdiğimiz değerler yalnızca dolaplarda saklanması gereken değerler değil. Günümüzde de uygulamamız gereken, gelecek nesillere aktarmamız gereken değerler. Bu haftalar dolayısıyla esnafımızı bir araya getirip onlarla bunu paylaşmak, esnafımızın ilk günkü prensiplerini bugün de canlı tutmak için gayret sarf ediyoruz. Yeni nesillerin de bundan istifade etmesini sağlamalıyız.Ahilik teşkilatı bir birlik teşkilatıdır. Bugün de ülkemizin birlik ve beraberliği için gayret gösteren kolluk güçlerimiz şehitlerimizi es geçmemiz mümkün değil. Bizde ülkemizin birlik ve beraberliği için canlarını veren şehitlerimizi ve kanlarını akıtan gazilerimizi rahmetle anıyoruz.Bu programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, hepinize saygılar sunuyorum.”
Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise programda yaptığı konuşmada Ahilik Teşkilatının amacının helal kazanç sağlamak ve kendi üyelerine helal kazancın yolunu öğretmek olduğunu ifade etti.Eldemir, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:“Öncelikle Van’da bizlerin burada huzur ve güvenliği için şehit olan 6 askerimiz olmak üzere yaklaşık bir yıldır yürütülen huzur ve güvenlik operasyonlarında şehit verdiğimiz güvenlik güçlerimizi rahmet ve şükranla anarak sözlerime başlamak istiyorum. Onlara Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Kederli ailelerine, milletimize de sabırlar diliyorum.Dünyada esnaf teşkilatları bugünün gelişmiş ülkelerinde 18. Yüzyıldan itibaren teşkilatlanmaya başlamışlar. Ama bizim gibi Selçuklunun varisi Osmanlının torunu Cumhuriyet çocukları olarak bizler kadim medeniyetimize 13. Yüzyılda başlamış. Ahilik müessesi kurulmuş.
Bir amacı var, amacı helal kazanç. Kendi üyelerine helal kazancın yolunu öğretmek. Helal kazanç deyince de akla ihsan sahibi insanlar geliyor. Yani yaptığı işi en iyi şekilde yapıp, buradan para kazanıp, ailesine helal lokma götüren insan. Bu amacı edinmiş ahi teşkilatı. Aslında ahilik teşkilatı bir tekke kültürü. Bir tasavvuf kültürü. Çünkü bizim medeniyetimizde inancımızsa dürüst tacir sıdıklarla ve şehitlerle beraber haşronulacağına inandığımız bir kadim medeniyetin temsilcileriyiz. Bunun için ahilik teşkilatını önemsemişiz. Helal kazancı önemsemişiz. Daha sonraki dönemlerde bazen bunu unuttuğumuz olmuş. Ama dünyada sanayi devrimiyle birlikte de ahilik teşkilatının içerisine sadece tüccarımızı, esnafımızı, zanaatkarımızı değil aynı zamanda sanayicimizi de eklememiz gerekiyor. Onlar da bu teşkilatın üyesi.Bu programın hazırlanmasında emeği geçen derneğimize, Ticaret İl Müdürlüğümüze, belediyemize ve tüm katkı koyan odalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu vesileyle ahilik müessesinin kurucusu kabul ettiğimiz Ahi Evran’ı ve topraklarımızın medarı iftiharı Şey Edebali Hazretleri ni de rahmetle ve minnetle anıyorum.”
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise konuşmasında gelecek yıllar için bir öneride bulundu. “Ahilik haftası başladığında şehrimizde ucuzluk haftası yapalım. Halkımız da bu Ahilik haftasının nimetlerinden yararlansın. Rakamların küçülse bile bereketin artacağına inanıyorum.” Dedi.Yağcı yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Güzel bir geleneği devam ettirmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu vesileyle Ahilik haftamızın toplumumuza, şehrimize, bizlere hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, hepinize hoş geldiniz diyorum.Ahilik, özü itibariyle kardeşlik teşkilatı demektir. Toplumumuzdaki yerleşik düzenin çarşı kültürünün getirmiş olduğu bir düzen ve nizam anlayışıdır. Ahilik anlayışı geleneklerimizde, tarihimizde İslam’ın doğruluk, hak, adalet anlayışıyla birlikte bütünleştiğinde otokontrol anlamında şehrin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur.
Ahilik sistemimiz yüzyıllar boyunca Osmanlı ulu çınarının dimdik ayakta kalmasını sağlayan en önemli sistemlerinden biri olmuştur. Bizler Bilecik’te ahilik kültürünün manevi kurucularından birisi olan Şeyh Edebali Hazretleri’nin meftun olduğu bu güzel topraklarda bu hasretleri çok daha iyi yaşamalı, yaşatmalı ve geleceğe aktarmak için her zaman olduğu gibi büyük bir çaba harcamalıyız. Bunları sadece sözle değil, davranışlarımızla, halkımızla olan ilişkilerimizle de bu anlayışa hakim olan ticaret anlayışında ahilik sisteminde doğruluğu, dürüstlüğü, hakkı ve adaleti esas koyan sistemde zabıtalara ihtiyaç yok. Sistem kendi içerisinde birbirini kontrol edecek.Ahilik kültürü aynı zamanda birlik ve beraberlik kültürüdür. Yaratılanı yaratandan ötürü sevme kültürü. Herkese saygı ve sevgi gösterme. Bizler geleceğimize daha emin adımlarla yürüme noktasında şehrimizin esnafımızla ticaret erbabımızla, insanımızla kendimizi de eğiterek Ahi Evran Şeyh Edebalı Hazretleri’nin bulunduğu topraklarda ona yakışan bir ticret anlayışı gayretinde olacağız. Bu sene bir teklifte bulunmak istiyorum. Ahilik haftasını törenlerle kutluyoruz. Bunu halkımıza da yansıtalım. Gelecek yıl Allah nasip ederse Ahilik haftası başladığında şehrimizde ucuzluk haftası yapalım. Halkımız da bu Ahilik haftasının nimetlerinden yararlansın. Rakamların küçülse bile bereketin artacağına inanıyorum.Ülke olarak önemli günlerden geçiyoruz. Yüreğimiz yanıyor. Kalbimiz dağlanıyor. Şehitlerimiz var. Bu vesileyle Ahilik haftası sebebiyle şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Ben tekrar bu organizasyonu düzenlenmesinde katkısı olan başta Ticaret İl Müdürlüğümüz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından “Şet Kuşatma” töreni canlandırıldı. Ardından toplumsal ve ticari ilişkilerde güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert güler yüzlü olma ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne herhangi bir başvurusu bulunmayan ayakkabı tamirciliği mesleğini yapan ve İlin Ahisi seçilen Ahmet Sert’e “Yılın Ahilik” plaketi ve ödülleri takdim edildi. “Ahi Pilavı”nın ikram edilmesiyle sona eren programın ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu’nda Esnaf, sanatkarlar, mesleki ve teknik kurumlarınca düzenlenen sergi gezildi.
ahilik7

ahilik1

ahilik2

ahilik3

ahilik4

ahilik5

ahilik6

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.