DOLAR
32,5046
EURO
34,6380
ALTIN
2.492,50
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Koronavirüs Tedbiri

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Koronavirüs Tedbiri. Çin’in Hubei eyaletindeki yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip en büyük şehri Wuhan’da ilk vakaları tespit edilen ve zamanla Dünya’ya yayılan yeni tip koronavirüs COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca düzenlediği basın toplantısında, yeni tip koronavirüs COVID-19 vakaların son dönemde artması nedeniyle tedbirlerin yoğunlaştırılması gerektiğini, bu konunun da bilim kurulu ile birlikte görüşüldüğünü belirterek, Dünya’nın her bölgesinde COVID-19 vakaların görüldüğünü, fakat bugüne kadar ülkemizde rastlanmadığını ama bundan sonrası için rastlanmayacağı anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Tahran’dan kalkıp İstanbul’a iniş yapan, içinde yolcu olan bir uçak olmadığını, İran’dan ülkemize kontrollerini sağladığımız kargo uçakları gelebildiğini ve boş gelen uçaklar İran’a dönecek yolcuları alabildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı olarak, bütün çabalarının virüsün ülkeye girişinin önlenmesi olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Niğde, Konya ve Eskişehir gibi farklı illerdeki şüpheli vakalarda alınan numunelerde şu ana kadar herhangi bir tetkik sonucunun pozitif çıkmadığını, yani yeni tip koronavirüs COVID-19 bulunmadığını söylerken, bunun yarın olmayacağının anlamına gelmediğini yineledi.

Şu ana kadar belirtilen illerde pozitif çıkan hasta olmadığını kaydeden Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Manisa’da da negatif sonuç alındığını, sadece Uşak ile ilgili son durumu henüz bilmediği sözlerine ekledi.

Yeni tip Koronavirüs COVID-19 ile ilgili Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın ‘Koronavirüs Koruma ve Kontrol Önlemleri’ personel ve öğrencilere duyuruldu.

Öğrenci bilgi sistemi obs bilecik üzerinden öğrencilere öğretim üyeleri tarafından son 14 gün içerisinde Çin’den gelen öğrenci var ise kendilerine ulaşmalarını bildiren bir mesaj gönderildiği öğrenildi.

 

6 Şubat 2020 tarihli 3830 sayılı yazıda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde eğitim ve öğrenim gören ya da konaklama biriminde (yurt,otel,motel ve pansiyon vb.) kalan öğrenciler arasında; son 14 günde Çin veya vakaların yoğun olarak görüldüğü diğer ülkelerde (Dünya Sağlık Örgütü tarafından şimdilik Kore, Japonya ve Tayland olarak belirlenmiştir) bulunma öyküsü olan veya sağlık kurumlan tarafından doğrulanmış COVID-19 enfeksiyonu vakası ile yakın temas eden ve ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme, göğüs ağrısı gibi şikayetleri bulunan öğrenciler olduğunda öncelikle 112’ye bilgi verilmesi, şikayeti olan öğrencinin diğer öğrencilerden ivedilikle ayrılıp tıbbi-cerrahi maske takması ve sağlık kuruluşlarına 112 aracılığıyla başvurması sağlanması,

Ayrıca şikayeti olan öğrenci ile aynı sınıftaki öğrencilere veya aynı yatakhaneyi paylaşan öğrencilere, şikayeti olan öğrencinin değerlendirmesi tamamlanana kadar tıbbi-cerrahi maske takması sağlanması.

Şikayeti olan öğrencinin solunum yolu veya vücut çıkartıları (salya, balgam, kusmuk) ile belirli bir şekilde kirlenmiş bir yüzey var ise burası sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:10 normal sulandırarak) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenmesi,

Ayrıca genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulanması önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkelerinin yapılması duyuruldu.

Enfeksiyondan korunma ve kontrol yöntemleri

• Sınıflar ve konaklama birimi odaları iyi havalandırılmak ve standart genel temizliği yapılmalıdır.

• Öğrencilerin el hijyenine dikkat etmeleri sağlanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkollü el antiseptiği kullanılmalıdır. Bunun için erişilebilir yerlere alkollü el antiseptiği konulması uygundur.

• Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemelidir.

• Şikayetleri olan öğrenci Kurum/Kuruluş bünyesindeki konaklama birimlerinde kalan bir öğrenci ise oda 1 gün boş bırakılır veya hemen yeni öğrenci alınacak ise; odalar, tuvalet, banyo gibi kapalı alanlar iyi havalandırılır, temizlik esnasında eldiven kullanılır, banyo, tuvalet, klozet, lavabo, kapı kolları, tırabzanlar ve telefon ahizesi gibi sık kullanılan yüzeyler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir. Bardak, tabak gibi kullanılan eşyalar su ve deterjanla yıkamalıdır. Çarşaf, havlu gibi materyal ise 60-90°C’de normal deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanır.

• Kurum/Kuruluş bünyesindeki konaklama birimlerinde kalan bir öğrencinin kesin vaka olduğu tespit edilirse Sağlık Müdürlüğü ekipleri mekanların temizliği ve olası temaslıların takibi için temasa geçer.

Güncel Koronavirüs Haritası için resmin üzerine tıklayın.

güncel koronavirus haritasi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.