DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Açık
18°C
Bilecik
18°C
Açık
Pazartesi Açık
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C

Bilecik Nerede, Bilecik İl Mi, Bilecik Nerenin İlçesi

Bilecik Nerede, Bilecik il mi, Bilecik Nerenin İlçesi, Bilecik Hangi İle Bağlı, Bilecik Hangi İlden Ayrıldı, Bilecik Ne Zaman İl Oldu

Bilecik’le ilgili Google aramaları bunlar. Bilecik Marmara Bölgesinin güneydoğusunda kalan bir ilimizdir diye başlamayacağım tabii ki. Önce döşenmem lazım çünkü tarzım değil.

Bilecik Askeriyenin aranmasını anlarım askere geleceksindir yahut Bilecik Üniversitesi yazabilirsin tercih yapıyorsundur onu da anlarım ama Bilecik il mi diye sorulmaz Bilecik nerenin ilçesi diye hiç sorulmaz. Neden çünkü sen bunu bilmelisin, eğitim alıyorsun. Bu Bilecik’imizin tanıtımındaki eksikliğimizi değil senin eğitim seviyeni gösterir. Hatta ülkenin eğitim seviyesini gösterir.

Bizlere okulda öğretildi şehirler; geçim kaynaklarıyla, zannediyorum ilkokul hayat bilgisi dersiydi, belki de ortaokul sosyal bilgiler belki coğrafya, gördük ama biz bu konuları yani ben Konya’ya gitmesem de Konya’nın bir şehir olduğunu ve İç Anadolu’da yer aldığını bilirim. Hatta gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür lay lay lay lay lalalay diye de bir şarkımız vardı yazmadan geçemedim.

Aşağıdaki gibi bir harita vardı, iklimi bölgede yetiştirilen tarım ürünleri, geçim kaynakları arasında hayvancılık varsa inek olurdu haritada. Heyt be ne günlerdi. Gerçi artık kaynak diye bir şey olmadığı gibi  geçim de kalmadı, mazot fiyatı olmuş 23 Türk Lirası (mevcut rakamı bilmem ben yazdığımda böyleydi editörden geçmesi uzun sürüyor) maliyetler almış başını gidiyor işçinin işverene maliyeti ortalama 5900 Türk Lirası o da asgari tutarlarda tabi bunların hepsi ne oluyor tezgahlara yansıyor sonra 3 kilogram domatese dünyanın parasını  ödüyorsun üstelik  salkım domates renge hiç girmiyorum pembe domates falan hikaye. Küçük esnafa üzülüyorum pek biliyoruz hemen stokçu yaftasını yapıştırmasını halbuki her şey ortada. Adam sattığı malı yerine koyamayacaksa satmasın zaten. Bugün 2 liraya sattığı malı yarın 2,25 TL den alacaksa koymasın tezgaha bence bir mahsur yok.  Burada sorgulanması gereken büyük marketler alım miktarları gereği çok ucuza alıyor ancak piyasa fiyatında satıyor. Lakin onları sorgulamak yerine şeker mevzusunda gördük destek oluyor kurumlarımız. Diyeceğim o ki niye küçük esnafın eli sürekli taşın altında niye hep küçük esnaftan bekleniyor. Teşvikler zaten sermayeye yarıyor atıyorum sen primde 200 tl gibi küçük bir teşvik alırken personel sayın icabı, firmada 1000 işçi var dünya vergi indirimi yapılıyor.  Özel tüketim vergisi, özel iletişim vergisi, TRT payı gibi dolaylı vergileri kaldır bak nasıl düşüyor fiyatlar eskiden bu vergiler mi vardı. Tarihçesini anlatayım 1999 yılında yaşanan büyük depremden sonra beyannamelere Eğitime Katkı Payı adı altında sabit 4 Türk Lirası eklendi hiç bir esnafta olmaz arkadaşım vermem demedi amaç kutsaldı çünkü yıkılan şehirlerimiz vardı, eğitim önemliydi. Ne oldu da bu sabit 4 TL olan EKP (eğitime katkı payı) Özel hale geldi üstüne bir de oran belirlendi.

Buna benzer bir haritaydı ders kitaplarında

Coğrafyayı, sosyal bilgileri geçtim tarih derslerinde bile yer alıyor olması gerekiyor Osmanlı’nın kuruluşu kısmında. Yani öyle geniş geniş yazmayın 5 kişiden 8 inin bilmediği şehir filan diye. Ne diyoruz gitmesek de görmesek de.

Sahi okullarda ne okutuluyor artık kaynaklarımız kısmında, samanı ithal ettiğimiz, nohutu Meksika’dan getirttiğimiz ülkemizin geçim kaynağı ne, Vergileri saymazsak, vergiden bile vergi aldığımızı düşünürsek sayamam çoklar bitmiyor. Zorunlu kamu spotları vardı ne güzeldi; ödediğiniz vergiler size okul, elektrik, yol, su olarak geri döner diye hey gidi günler be.

Bilecik güzel, şirin bir şehir. Bilecik bir şehir! Bilecik Türkiye’nin 4 coğrafi bölgesinde toprağı olan bir il Bilecik! Marmara Bölgemizin güneydoğu kısmında yer alan sakin bir şehir Bilecik! Merkez İlçesiyle 8 ilçeden oluşan bir şehir Bilecik! Asayiş açısından temiz bir şehir Bilecik! Yabancıların taşkınlık yapamadığı bir şehir! Zannederim kolluk kuvvetlerinin becerisi bu çünkü bir dönem önce bir hayli hareketliydi bu yabancılar birbirlerini bıçaklamalar kavga ederken vatandaşın malına zarar vermeler yaşadık bizde ama şu an sakin, tabii ki bir şehir! En önemlisi Bilecik Bir Şehir!

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.