DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
18°C
Bilecik
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C

BİLECİK MERMERİNE ÖZEL TEŞVİK

TÜZÜN MECLİS’E YASA TEKLİFİ VERDİ:

BİLECİK MERMERİNE ÖZEL TEŞVİK

 

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, dünyaca ünlü Bilecik mermerinin yüksek teknolojiyle işlenmesi için gereken yatırımların yapılması amacıyla sekörel teşvik uygulaması istedi.

 

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 6 Haziran seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri hayata geçirmek için TBMM’ye kanun teklifi vermeye devam ediyor. Tüzün bu kez Bilecik’i mermerin başkenti haline getirecek bir öneriyi gündeme getirdi. Tüzün, TBMM Başkanlığına, “Bilecik ve ilçelerinde mermer ve seramik yatırımlarının teşviki amacıyla” bir yasa teklifi verdi.

 

        Tüzün, yasa teklifinin genel gerekçesinde, Türkiye’deki mermer rezervlerinin çok büyük bir bölümünün Bilecik ili sınırları içinde bulunduğunu, Bilecik Bej mermerleri, Harmanköy ve Gülümbe pembemsi mermerlerinin ekonomik değeri yüksek ve talep gören mermer türleri olarak literatüre girdiğini ve Bilecik ile özdeşleştiğini vurguladı.

Milyonlarca yılda oluşan mermer yataklarının hoyratça tüketilmeden, en az maliyetle ve çevreye zarar vermeden çıkarılarak ekonomiye kazandırılması, işlenerek iç ve dış piyasaya sürülüp katma değerinin yükseltilmesi için ileri teknoloji gerektiren yatırımların yapılmasının şart olduğuna dikkat çeken Tüzün,  gerekçede şöyle dedi:

“Ancak, sektördeki işletmelerin teknolojik yatırımlarda eksiklikleri bulunmaktadır. İşletmelerin çoğu, pahalı olduğu için teknolojik yatırım yapmaktansa mermeri ocaktan çıkarıp işlemeden satma yolunu tercih etmektedir.

Bilecik ilinde çıkarılan mermerin çok büyük bir bölümü yurt dışında ihraç edilmektedir. Mermerin blok halinde işlenmeden satılması sektörün kâr oranlarını önemli ölçüde düşürmektedir.

Mermer sektöründeki verimsizliğin ve yüksek maliyetlerin en önemli nedenlerinden birisi eski teknolojilerin ve yöntemlerin kullanılmasıdır.

 

Bilecik bölgesi mermer sektöründe işletmelerin küresel pazarda rekabet edebilecek ürünler üretme ve satma yeteneğine sahip olabilmeleri için özellikle ileri teknoloji kullanmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Mermerin ocaklarda çıkarılmasından fayansa dönüştürülünceye kadarki bütün aşamalarda ileri teknoloji kullanılması fire oranlarının düşürmesi, kalitenin yükseltilmesi ve çevreyi koruma konularında başarıyı artıracaktır.

 

CHP’li Tüzün’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi şöyle:

 

MADDE 1 –Bilecik’in doğal kaynaklarının katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünü artıracak yatırımların özendirilmesi, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

MADDE 2 – Bilecik ili ve ilçeleri coğrafi sınırları içinde mermer ve seramik sektöründe yapılacak yatırımlarda aşağıdaki destek unsurları uygulanır:

  1. Gümrük Vergisi muafiyeti
  2. Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası
  3. Gelir Vergisi stopajı desteği
  4. Sigorta primi işveren hissesi desteği
  5. Yatırım yeri tahsisi
  6. Faiz desteği
  7. Vergi indirimi

 

 

   MADDE 3– Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı ve asgari kapasitenin belirlenmesinde 19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2012-3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” hükümleri uygulanır.

 

 

     MADDE 3 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

     MADDE 4 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.