DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünden Oruç Tutacaklar İçin Uyarı

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünden Oruç Tutacaklar İçin Uyarı. Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünün Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz? başlıklı yazısında oruç tutacaklar için önemli uyarı ve bilgilendirmeler yer alıyor. Doğru beslenmenin ipuçlarını veren Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü şunları kaydetti:

Maddi ve manevi arınma ayı olan Ramazan ayını karşılıyoruz bir kez daha. Bu kutsal ayı sağlıklı bir vücut ve ruh haliyle tamamlamak elimizde. Bedenimizin ve orucumuzun sıhhatine zarar vermemek için beslenme tarzımıza ve seçtiğimiz besinlere her zamankinden daha çok dikkat etmeliyiz. Bu süreçte yapılan beslenme hataları yalnızca kilo aldırmakla kalmayıp aynı zamanda çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir.
İşte doğru beslenmeyi sağlamanız için birkaç ipucu:

SAHUR ÇOK ÖNEMLİ!

Uzun süre bir açlık söz konusu olduğu için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahur vücudun metabolik düzeni ve oruç süresince kan şekerinin kontrol altında tutulması açısından son derece önemlidir. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ içeren ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmak vücudun metabolik düzeni açısından sağlıklı bir seçenek değildir. Kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan ve aynı zamanda tok tutan besinler tercih edilmelidir. Uzun süre tokluk sağlanması için yumurta, peynir, yoğurt gibi kaliteli protein kaynaklarının yanına kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için tam buğday ekmeği mutlaka eklenmelidir. Mevsim yeşillikleri, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar, az yağlı sebze yemekleri ve meyve tüketimi de günlük beslenmenin dengelenmesi için alternatif seçeneklerdir.

SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYELİM

Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle vücudun su ihtiyacı artar. Bu nedenle yeterli su tüketimi Ramazan ayında daha da önem kazanır. İftar ve sahur arasında 2-2.5 litre su mutlaka içilmelidir. Sıvı alımı dengeli bir şekilde yarım saat aralıklarla alınmalıdır. En sık yapılan hatalardan biri özellikle yemeklerle birlikte veya sonrasında asitli ve şekerli içecek tüketmek ve az su içmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Su haricindeki diğer içecekleri ne kadar fazla tüketirseniz su içme kapasiteniz o kadar azalacaktır. Sağlığımız için yaşam iksirimiz olan su tüketimini ihmal etmeyelim.

İFTAR SOFRASINDA İSRAFTAN VE FAZLA ÇEŞİTTEN KAÇINALIM

Bu dönemde sık yaptığımız hatalardan biri de binbir çeşit yemekle bizi bekleyen iftar sofraları. Ramazan ruhunu kaybetmemek adına olabildiğince sade ve hafif sofralar kuralım. İftar saati geldiğinde uzun saatler boş kalmış olan mideyi doldurmak için kontrollü davranmak gerekiyor. Yemeklerin yavaş tüketilmesi sindirim sistemimizi rahatlatacaktır. Küçük lokmalar halinde besin tüketimi ve çok çiğnemek sizi yemek sonrasında oldukça rahatlatır. Unutulmamalıdır ki tokluk sinyali yemeğe başladıktan 20 dakika sonra hissedilmeye başlar. Orucu birkaç hurma veya zeytinle açtıktan sonra çorbayla devam etmek en doğru seçenek olacaktır. Salata, sebze yemekleri ve kuru baklagil tüketimi bağırsak sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca ana yemekler kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama, fırınlama gibi pişirme teknikleriyle pişirilirse hem mideniz rahat edecek, hem de kalori alımınız azalacaktır. Aynı zamanda iftar sonrası yürüyüşler de ihmal edilmemelidir.

TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETELİM

Olmazsa olmazımız Ramazan pideleri… Beyaz undan yapıldıkları için doygunluk sağlamazlar ve daha çabuk acıkmaya neden olurlar. Kan şekerimizin daha dengeli olması ve tokluk süresinin uzaması için özellikle sahurda tam buğday ekmeği tercih etmeliyiz. Kültürümüzün bir parçası olan pideyi de az miktarda ve iftarda tüketebiliriz.

ŞEKERLİ BESİNLERE DİKKAT!

Bazı insanların vazgeçilmez olarak gördüğü tatlılar aslında birçok zararı da beraberinde getiriyor. Özellikle şerbetli tatlı tükettiğimiz bir öğünün ardından çabuk acıkma, kilo alma, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk ve dikkatsizlik de beraberinde gelir. Tatlı ihtiyacı bol şerbetli tatlılar yerine güllaç, dondurma, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlılarla ya da meyveli tatlılarla karşılanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.