DOLAR
32,5496
EURO
34,8904
ALTIN
2.432,22
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

BİLECİK İL MÜFTÜSÜ NECATİ AKKUŞ:REGAİP KANDİLİ KUTLAMA MESAJI

Zaman ve mekânlar bütün kıymet ve kudsiyetini, hakikatte Allah’ın dilemesinden alırlar. Bu İlâhî takdir ise varlıklar için binbir maslahat ve hikmetler içerir.

Mübarek ay, gün ve geceler, İslâm’ın şeairindendir; hususi kıymetleri ve kerametleri vardır. Kâinat, semavat, feza-yı âlem ve bütün varlıklar da adeta bu kutlu zaman dilimlerine hürmet etmektedir.

Âyet veya hadîslerin, kutsallığını tespit ettiği ve Mü’minlerin de yüzyıllardan beridir kutladığı bu mübarek ay, gün ve geceler, senenin içine dağılmış vaziyette bulunmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz (sas)’in hicretini esas alan ay takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan ayları öncelikli olan kutsal aylardır. İslâm toplumunda bu aylara “Üç Aylar” denilmiştir.

Toplumumuzun özel bir değer verdiği; Recep Ayı ile başlayıp, Şaban Ayı ile süren ve Ramazan Ayı ile son bulan huzur ve maneviyat mevsimine, Cenab-ı Hakk’ın lütfu ile bir kez daha girmiş bulunuyoruz.  1 Mayıs Perşembe Gecesi ise Regaib Kandili’ni idrak etmiş olacağız.

‘Üç aylar’ olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mü’minler için Allah’ın lütuf ve ihsanının tecellisi, af, mağfiret ve rahmet ikliminin müjdecisi olan feyz ve bereketi sonsuz bir “Manevi Bahar Mevsimi” dir. Bu gün başlayacak Recep ayı, Regaip ve Berat, Miraç Kadir gibi mübarek geceler ile ilahi tecellilerle şereflendirilmiştir.

Üç Aylar, İslam kültür ve geleneğinde rahmet dalgalarının yayılmaya başladığı, manevi, uhrevi duyguların kalplerde pekiştiği, aynı zamanda toplumsal kaynaşmanın had safhaya ulaştığı, yapılan dileklerin dalga dalga Allah’a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının, ateşin odunu yakıp kül ettiği gibi günahları silip yok ettiği kandiller geçididir

Rahmanî olduğu kadar şeytani özelliklere de sahip, günah işlemeye müsait bulunan insanın geçmişinin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılması, günahlarından temizlenmesi için bir fırsattır. Üç Aylar günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir.

Ramazan’dan önce oruçla buluşanlar, Cuma Namazı’na koşanlar, beş vakit namaza başlayanlar, ibadetlerini artıranlar, tövbe ile Allah’a daha da çok yaklaşanlar gibi manevi kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü, müslümanın dini hayatında, ruh dünyası ve manevi aleminde coşkulu, müstesna zaman dilimleridir.

Hayatımızda adeta otokontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek Üç Aylar ve kandiller; dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz, kendimizle ,Yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır. Bu gecelerin ilki Recep ayının ilk Cuma gecesi olan “Regaib gecesi” dir.

Regaib, duâların kabul olunduğu ve Allah’ın, isteyen kullarına ihsan ve ikramının nihayetsiz olduğu müstesna  bir gecedir. Allah’ın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet zamanıdır.

Regaib Kandili denmesinin hikmeti, Allah Taala’nın (c.c.) lütfu, ikramı ve rahmetinin diğer zamanlardan daha fazla tecelli etmesi, içtenlikle Allah’a yönelenlerin affedilme ümidinin canlanması ve dolayısıyla müminlerin affedilmeyi heyecanla gönülden arzulayarak bu geceyi ihya etmeleri  ona rağbet göstermeleri sebebiyledir.

Böylesine bol hediyelerle dolu manevi baharlarda Müslümanlar olarak bizlerin de ayni azim ve gayretle, yüce Rabbimize kulluk vazifelerimizi yerine getirmemiz ve yeniden ona yönelmemiz lazımdır.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün halkımızın Üç Aylarını ve Regaib Kandili’ni tebrik ediyor; Yüce Mevla’dan hanelerimize, beldemize, ülkemize, alem-i İslam’a ve bütün insanlığa hayır ve berekete, huzur ve sükunete vesile olmasını niyaz ediyorum.

Ey Allah’ım !.. Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi hayırlısıyla Mubarek Ramazan’a ulaştır. … 

 Necati AKKUŞ /  Bilecik İl Müftüsü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.