DOLAR
32,5548
EURO
34,9380
ALTIN
2.443,23
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bilecik İçin COVID-19 Rakamları

Bilecik İçin COVID-19 Rakamları. Bilecik İçin COVID-19 Rakamlarını Açıklıyorum. Rakam merakınızı anlamamakla birlikte belki durumun vahametini anlarsınız umuduyla salgına yakalanan gerçek kişi sayısını açıklıyorum. Salgının devam ettiğini biliyor muyuz, biliyoruz 10 kişide olsa 100 kişide olsa salgın devam ediyor. Şimdi ben desem ki 4 binin üzerinde tespit edilmiş vaka var kontrollü sosyal yaşama geçebilecek miyiz yoksa aynı vurdumduymazlıkla mı devam edeceğiz ama demeyeceğim.

Biraz hastalıkla ilgili bilgilenelim istiyorum. COVID-19 Korona virüs salgınının sebep olduğu ve ilk olarak 2019 yılında tespit edilen hastalığın adı. Genişçe bir aileye sahip olan bu korona virüs ailesine Mers ve Sars virüsleri de dahil. Sars virüsü ilk olarak Hong Kong da tespit edilirken Mers virüsünün ilk görüldüğü yer Ürdün, zaten Ortadoğu Solunum Zorluğu gibi bir anlama sahip. COVID-19 da ilk olarak Çin’de ortaya çıkmış ve adını ise sahip olduğu Korona Virüs ailesinin ilk heceleri ve İngilizce hastalık anlamına gelen Disease in ilk harfi olan D ile birleştirilmiş.

COVID-19 hastalığının belirtileri sars ve mers hastalıklarına benzese de bunun daha ölümcül olduğu malumumuz. Yüksek ateş, kuru öksürük, geniz akıntısı, kas ve baş ağrısıyla belirti veren hastalık ayaklarda sebepsiz morluk oluşmasıyla yahut mide bulantısı, akut nefes darlığı ile de kendini belli edebiliyor. 14 gün kuluçka evresi olan COVID-19 hastalığının zatürreye çevirme oranı Türkiye genelinde yüzde 7-8 lerde. Peki ciğerlere yerleşen bu hastalık nasıl ölümcül oluyor? Ciğerlere yerleşen virüs tüm hızıyla diğer hücrelere yayılmaya başlıyor. Ciğerlerde baloncuklar oluşturan COVID-19 kişide nefes darlığı yapıyor yeterince oksijen almayan organlar yoğun bakımdaki tedaviye de cevap vermiyorsa çoklu organ yetmezliği neticesi ölüm gerçekleşiyor.

Yetkililerce kronik hastalığı olan ve yaşlıların yüksek risk taşıdığı açıklansa da bu hastalıkta geçtiğimiz günlerde genç hatta çocuk ölümlerine de şahit olduk. Mutasyona uğradığı tespit edilen COVID-19 un ne yapacağı belli değil yani korunacağız! Korunacaksınız! Korunacaklar! Yada öleceğiz! Hiç suçu günahı olmadığı halde birilerinin ölümüne sebep olacağız.

Sizce hastalığın en yakın tanıkları sağlıkçılar neden yüzleri yara olana kadar o maskeleri, ter su içinde kaldıkları halde korunmaya bu denli önem veriyor. Evet vakti geldiğinde hepimiz öleceğiz ama hep deriz ya Allah ölümün bile hayırlısını, acısızını versin sağlıkçıların görüntülerinden çıkaracağımız sonuç COVID-19 hastalığından ölüm pek de şık bir ölüm şekli değil. Zaten işgüzar personeller tarafından yoğun bakımlardan servis edilen resimlerden de görüyoruz. Ufacık bir kağıt kesiğine dayanamayan bizler adeta cam kırıklarının ciğerlere saplandığı hissinin yarattığı acıya nasıl dayanacağız.

Peki o bizlerin sorumsuzluğundan kaynaklı sağlıkçı ölümleri, ya geride bıraktıkları hiç mi içiniz cız etmiyor, alt tarafı aşı bulunana kadar şu artistlik yapıp kolunuza, çenenize ki bu kadar çirkin bir görüntü yok burun ve ağzınızı kapatacak şekilde yüzünüze takacaksınız. Evine mi gittin istediğini yap, etrafa tükür, eşinin yüzüne hapşur, pis ellerinle çocuğunu sev bana ne! ama beni, ailemi çocuğumu hatta kedimi riske sokma. Buna hakkın yok.

Bugün itibariyle dünya genelinde COVID-19 salgını nedeniyle virüse yakalananların sayısı 19 milyon 185 bin 779 iken, 928 bin 290 kişinin hastalıktan hayatını kaybettiği duyuruldu.

Bilecik İçin COVID-19 Rakamları

Bilecik için vaka sayısı ise korkutuyor. Geçtiğimiz haftalarda Bilecik Valisi Bilal Şentürk tarafından günlük vaka tespitinin 20-30 larda olduğu açıklandı. En basit hesapla Vali Şentürk’ün verdiği vaka sayılarından hareketle ortalama günlük 25 pozitif vaka tespiti olsa 30 günde 750 pozitif vaka yapar. Bu tespit edilen 750 vaka ile bitmiyor, her ilin hastalık katsayısı hesaplanıyor, değişkenler çok olduğundan ben oranı hesaplayamayacağım ama Sağlık Bakanlığı tarafından salgına dair verilen ilk katsayı oranı olan 1,56 üzerinden bile sadece 1 ayda 1.170 kişi yapıyor ki bu oran çok düşük salgının ilk başladığı dönemlerde İstanbul için mesela katsayı 16 olarak açıklanmıştı.

Rakamlar böyle korunursun ya da korunursun alternatifi yok.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.