DOLAR
32,3666
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,60
BIST
9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik Cumalı Köyde mucizevi bitki kinoa’nın 2 sezon hasadı yapıldı

Bilecik’in Cumalı Köyünde üretimi yapılan, astronot gıdası olarak bilinen ve yenebilir tohumları için tarımı yapılan kinoa bitkisinin ikinci sezon hasadı yapıldı.

İlimizde yetiştiriciliği yaygın olan buğday ve ayçiçeği ne alternatif olarak ekilen kinoa, ilimiz cumalı köyünde ikinci sezon hasadı gerçekleştirdi.

Tahıllara göre besin değeri oldukça yüksek olan kinoa, lizin gibi amino asitlerin yanı sıra kalsiyum, demir ve fosfor zengini bir besin.

 

 Tarihi inkalara kadar uzanan kinoanın 100 gramı, 372 kalori, 5.8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat ve 6 gram lif içeriyor.

Bilecik Cumalı Köyde kinoa üretimi gerçekleştiren Ertan İşlek ve Hidayet Tepe isimli üreticiler nisan ayında ekimi yapılan kinoa’nın yaklaşık 120 gün sonrada tarladan biçilerek hasadının yapıldığını belirterek, daha sonra alanda kurutulan kinoa’nın tadı acı olan kabuklarından ayrıldığını kaydettiler.

 Dünyanın çeşitli ülkelerinde üretimi yapılan, gluten içermeyen ve 100 gramında yaklaşık 21 grama kadar protein içeren mucizevi besin kinoa üreticisini de memnun ediyor.

 İki yıl önce Bilecik’i kinoa ile tanıştıran Cumalı köyü üreticilerinden Ertan İşlek   geçen seneye nazaran bu yıl daha tecrübeli bir şekilde tarımını yaptıklarını ve önümüzdeki sezonda ilimiz ilçelerimiz ve köylerimizde daha yaygınlasabileceğini vurguladı. İşlek ,” Kinoa’da 2 senemiz. Her geçen yıl eksiklerimizi görerek bu bitkiyi nasıl yetiştiririz, toprak hazırlığı, ekiliş sistemi ve yüksek verim nasıl alırız noktasında sahada tecrübeleniyoruz. Geçen yıla nazaran bu yıl biraz daha verimli oldu. Buğday ve ayçiçeğinin güzel bir alternatifi oldu. Özellikle ayçiçeğinin alternatifi diyorum çünkü domuzların uğrak noktası olan siyah ayçiçeginden üreticilerimiz verim alamıyorlar. Oysaki kinoayı domuzlar saponinli olduğu için yemiyor. Bizde domuz gelen bölgelere ayçiçeği yerine kinoa ekiyoruz. Bir diğer önemli konu ise kinoa kuru tarımı ve kıraç araziyi seviyor buda bizim işimizi kolaylaştırıyor. Çiftçilerimiz kıraç arazideki verimi merak ediyorlar. Bahar yağmurlarına göre dekara 120 ila 200 kg arasında verim veriyor.” dedi.

İşlek, glutenli ürün tüketemeyen hastalar için önemli bir besin niteliği taşıyan kinoa’ya talebin her geçen gün arttığını ifade ederek, ”Kolestrol içermeyen, mineral deposu bir ürün, böyle bir üründe verilen emeğin  karşılığı aldığımız  için mutluyuz.” diye konuştu.

 

bilecik cumalı köy kinoa hasadı (3) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (4) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (5) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (6) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (7) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (8) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (9) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (10) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (11) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (12) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (13) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (14) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (15) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (16) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (17) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (18) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (19) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (20) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (1) bilecik cumalı köy kinoa hasadı (2)

 

 

WhatsApp Image 2016-08-18 at 18.07.34

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.