DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

BİLECİK-BURSA YHT HATTINDA SICAK GELİŞME

Hızlı tren projesinin Yenişehir-Bilecik etabı ihalesi iptal mi edildi?

Bursa Gazeteciler Vakfı Başkanı ve yazar Ahmet Emin Yılmaz, geçtiğimiz günlerde ” Korkulan oldu… Döviz savaşında yükselen kurlar maliyetleri arttırdı, hızlı tren Yenişehir-Bilecik ihalesi iptal oldu, Bursa-Yenişehir hattı da durdu.” başlıklı köşe yazısında  şu ifadeleri kullandı:

Aslında… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin il başkanları toplantısında “Elzem olmadıkça yeni yatırım yapmayacağız, belli aşamaya gelenleri bitireceğiz”demesiyle herkesin aklına gelen soruyu 18 Eylül günü bu sayfalarda dile getirdik:Bizim hızlı tren bu yatırım tasarruflarından etkileniyor mu?
Oysa…
Bursa Aralık 2012’den beri büyük bir özlemle hızlı treni bekliyor. Mudanya Yolu’ndan Balat’a girişte soğuk bir kış günü temel atılırken 2016’da yolculuk hayali hepimizin yüreğini ısıtmıştı.
Ne var ki…
Temeli atılan Bursa-Yenişehir hattının ödeneği tünellerde bitince hedefe kolay ulaşılamayacağı anlaşıldı. Yenişehir-Bilecik hattında 5 kez güzergah değişince proje bu yılın başında bitebildi.
Nitekim…
3 Nisan günü; altyapı ihalesi yapılıp temeli atılan, hatta tamamlama ihalesi ile takviye edilen Bursa-Yenişehir etabının üstyapısı ve elektromekanik işleriyle Yenişehir-Bilecik etabının altyapı, üstyapı ve elektromekanik ihaleleri yapıldı.


Yani…
Hattın tümü 3 Nisan’da ihaleye çıktı.
İhalede Yenişehir-Bilecik arası için en iyi teklifi 2.5 milyar lirayla Aga Enerji vermişti. Haziran ayı başında onaylanan ihaleyi aynı bedelli Bayburt İnşaat’ın kazandığı açıklandı.
Ardından da…
Müteahhite yer teslimi yapılmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu 2019’da test sürüşü için hızlı çalışma süreci bekledik.
Bölgedeki viyadük, köprü, yol çalışmalarının hızını görünce de umutlandık.
Ta ki…
Yaşanan döviz savaşı ve yol açtığı ekonomik sıkıntılara kadar. O sıkıntılara ilişkin kaygıları da 18 Eylül günü yine bu sayfalarda paylaştık.
İşte…
“Bizim hızlı tren bu yatırım tasarruflarından etkileniyor mu?” sorusunun cevabı Ankarakaynaklı olarak geldi:
“Hızlı tren projesinin Yenişehir-Bilecik etabı ihalesi, henüz müteahhite yer teslimi yapılıp başlamadığı için, tasarruf önlemleri doğrultusunda iptal edildi. İhale iptal edildiği için de çalışmalar durdu.”
Görünen o ki…
Ekonomideki sıkıntıların etkisi geçip döviz normalleşinceye kadar bizim hızlı tren projesi rafta duracak. Sonra yeni bir hedefle her şey yeniden başlayacak.

Köşe yazısının hemen ardından İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. Tatlıoğlu hızlı treni Ankara’nın gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı cevaplamaları isteğiyle verdiği soru önergesinde Tatlıoğlu süreci aktarıp şunları sordu:
Bir…
“Bursa hızlı tren projesi bitirilemeyecek yatırımlar arasında mı yer alıyor? Yeni bir proje olmadığına göre bakanlığınızın projeksiyonu nedir?”
İki…
“Projenin bitirilememesinin gerekçeleri neler? Yüklenici firmalardan mı kaynaklanıyor, yoksa bürokratik sebeplerden mi bitirilemedi?”
Üç…
“Sözleşmede döviz kurundaki artışlarla ilgili herhangi bir madde var mı?”
Dört…
“Hızlı tren projesinin Yenişehir-Bilecik etabı ihalesi ertelendi mi, yoksa iptal mi edildi? İptal edildiyse gerekçeleri neler?”

Yaşananların ardından

Başbakan eski Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu yüreklere su serpti.

 

Bursa Gazeteciler Vakfı Başkanı ve gazeteci yazar Ahmet Emin Yılmaz bugün köşe yazısında  gelişmeleri kaleme aldı.

Yılmaz yazısında şunları aktardı:

Konu iki yönden önemli ve kamuoyu da bu nedenle her gelişmeye yüksek ilgi gösteriyor. Birincisi, Bursa yıllardır demiryolu istiyor ve 2012’den beri de hızlı tren hayaliyle yanıp tutuşuyor. İkincisi, hızlı tren projesi şu an Bursa’ya yapılan en büyük yatırım özelliği taşıyor.

O nedenle…

Hızlı trenin Yenişehir-Bilecik hattı için 3 Nisan’da yapılan ihale sonucunun haziran ayı başında onaylanmasına karşın müteahhide yer teslimi yapılmaması, üstüne de döviz savaşı ile başlayan süreçte ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihalenin durdurulduğu haberleri büyük bir moral bozukluğuna neden oldu.

Konuyu…

Bu sütunlarda dile getirince İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da soru önergesiyle Ankara’nın gündemine taşıdı.

İşte…

Tam bu noktada devreye Başbakan eski Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu girdi.

Dahası…

AK Parti Bursa Milletvekili Çavuşoğlu çarşamba gün boyu yaptığı yoğun temaslarla hızlı tren konusuna resmen el koydu ve projenin geleceğini ilgilendiren adımların atılmasını sağladı.

Görüşmelere de…

TCDD’den bilgi alarak başladı. Sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan’la önemli bir görüşme yaptı.

Bu görüşmede…

“Hızlı tren konusu Bursa kamuoyunun en hassas olduğu konulardan biri ve Bursa’ya 2019 sonunda deneme seferlerinin başlayacağı sözü verdik” diyen Çavuşoğlu ne yapılıp edilip projenin çok hızlı ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turan da ilgili birimlerden aldığı bilgiyi aktardı:

“Gelişen ekonomik durum nedeniyle maliyet hesapları değiştiği için proje yeniden değerlendiriliyor. O nedenle maliyet güncellemesi yapılıyor.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na başvurduk. Yükselen maliyetler nedeniyle proje ödeneğinin arttırılmasını talep ettik.”

Şunu ekledi:

“Projenin durdurulması değil, ama maliyet artışı nedeniyle güncelleme yapmak ve ek ödenek için işleyen süreç var. Sonra hızla yürüyecek.”

“Hızlı tren projesinin takipçisiyiz”

 

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu görüşmemizde hızlı trenle ilgili şu bilgiyi verdi:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız maliyet güncellemesi nedeniyle ek ödenek talep ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal’ın kısa sürede onayı için devredeyiz.”

Projenin önemini Ağbal’a da anlatan Çavuşoğlu şu güvenceyi verdi:

“AK Parti milletvekilleri olarak hızlı trenin takipçisiyiz. Projenin bir an önce bitmesi için ne gerekiyorsa yaparız.”

 

Kaynak kullanımında vermiş olduğu izin için Ahmet Emin Yılmaz Bey’e teşekkür ediyoruz.

Ahmet Emin Yılmaz – Bursa Köşe Yazarı

 

 

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.