DOLAR
32,5496
EURO
34,9189
ALTIN
2.424,57
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

BİLECİK BELEDİYESİ, ŞEHRİN KARBON AYAK İZİNİ BELİRLİYOR

‘BİLECİK BELEDİYESİ, ŞEHRİN KARBON AYAK İZİNİ BELİRLİYOR

 

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, çevreci belediyecilik anlayışı ile birçok güzel ve anlamlı çalışmaya imza attıklarını belirterek, ”Bilecik Belediyesi olarak, şehrimizin iklim değişikliğindeki rolünü azaltmak üzere karbon ayak izini belirleme çalışmalarını başladık” dedi.

 

Yüzde 53’lük yeşillik oranı ile ülkemizin en yeşil ve çevre dostu illeri arasında yer alan Bilecik’in; Bilecik Belediyesi eliyle birbirinden güzel ve anlamlı çalışmaya imza attığnı ve ekolojik bir kent çevreci bir il olmak için gayret gösterdiğini dile getiren Belediye Başkanı Selim Yağcı, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

 

”Geçtiğimiz ay, Bilecik Belediyesi olarak yine bir ilke imza atarak, Türkiye’de uluslararası ölçütlere göre doğal ve kültürel çeşitlilik değerini belirleyen ilk il olduk. Biliyorsunuz, artık dünyadaki gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, sahip olduğunuz doğal ve kültürel değerleri sadece anlatarak değil, dünyaca kabul gören ölçülebilir ve karşılaştırabilir yöntemlerle ortaya konulmasına özen göstermektedirler. Özellikle kentsel projeksiyonları oluştururken bu yöntemleri kullanma anlayışı ve kabiliyeti, hem ulusal hem de uluslararası seviyede belediyecilik anlayışına bir marka değeri katmaktadır. Başta Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Bankası ve benzeri uluslararası kuruluşlar olmak üzere, Sürdürülebilir Kalkınma açısından, Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik Değerlendirmelerine büyük önem vermektedirler.

İlimiz ve ülkemiz için son derece önem verdiğimiz doğal ve kültürel çeşitlilik analizi çalışması ile güzel örneklik teşkil edecek bir çalışmaya imza attık. Aynı şekilde karbon ayak izi belirleme çalışmamıza da son derece önem veriyoruz. İlimizdeki enerji kullanımı, ısınma, ulaşım, tarım ve bu gibi başlıklardaki enerji tüketimi sonunda oluşan sera gazının etkilerini belirlemiş olacağız.

 

BELEDİYE BAŞKANI SELİM YAĞCI:

 

”AMACIMIZ EKOLOJİK BİR KENT ÇEVRECİ BİR İL OLMAKTIR”

Çalışmada temel amaçlarının ekolojik bir kent ve çevreci bir il meydana getirmek olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Selim Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bilecik Belediyesi olarak, sınırları küçük ama doğal ve kültürel potansiyeli büyük olan ilimizi, uluslararası kabul gören “Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik İndeksine” göre ifade etmek üzere Başkanlık Danışmanımız ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz TÜRE’ nin yürütücülüğünde bir çalışma gerçekleştirmiştik. Şimde de yine hocamızın katkılarıyla, ilimizdeki karbon ayak izinin belirlenmesine ilişkin çalışmalarımıza başladık. Amacımız ulaşımdan, ekonomik faaliyetlere, sanayiden tarıma her alanda çevreci ve doğaya zarar vermeyecek bir şekilde şehrimizin büyüyüp gelişmesini sağlamak. Bizler, şu ana kadar olduğu gibi bugün ve sonrasında da bu düşünce ile hareket ediyoruz. Bu çalışma ile bizler Bilecik’imizde ulaşım, sanayi, tarım, enerji ve bunların kullanımı noktasında meydana çıkardığımız tabloyu ortaya koyacağız ve ona ilişkin atmamız gereken adımları atacağız. Çünkü bizler bu dünyanın bizlere öncekilerden emanet olduğu gibi bizim de kendimizden sonrakilere en güzel şekilde emanet etmemiz gerektiğini biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

KARBON AYAK İZİ NEDİR?

 

Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise Karbon Ayak İzi Belirleme Çalışması hakkında yaptığı açıklamada, Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen  çalışmanın önemine değinerek, şunları aktardı:

”Birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak ifade edilebilen Karbon Ayak İzi, iki ana parçadan oluşur. Doğrudan (birincil) ayak izi ve dolaylı (ikincil) ayak izi olarak belirlenen karbon ayak izi,  enerji tüketimi ve ulaşım dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının, ikincil ayak izi ise kullandığımız ürünlerin tüm yaşamın döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

 

 

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK İÇİN ŞUNLARI YAPMALIYIZ

 

Karbon Ayak İzini azaltmak için atılması gereken adımlar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Türe; ise çalışma hakkında verdiği bilgilerde şu başlıklara değindi:

”Yürüyerek gidilebilecek mesafeler yürünerek, uygun şartlar varsa bisiklet kullanılarak kat edilmelidir. Toplu ulaşım araçların kullanılması son derece önemli ve faydalı sonuçlar vermektedir. Diğer yandan, atıkların azaltılması, imalatçıların gereksiz ve doğada bozunmayan ambalaj malzemeleri kullanmamaları, ambalajsız tüketilebilecek ürünlerin ambalaj kullanmadan tüketilmesi, karbon ayak izini küçültür. Aynı şekilde bitkisel ve hayvansal artıkların çöpe atılması yerine bahçede ya da belde parklarında tabii gübre olarak kullanılması, geriye dönüşüm konusuna özen gösterilmesi, gerekli olmadıkça çok küçük miktarlarda ambalajlanmış gıda ürünlerinim tüketilmemesi yine pozitif etki eder. Doğal gaz yerine ısınmak için Güneş enerjisi kullanmak, bu yolla doğal gaz faturalarındaki meblağ yılda yüzde 70 oranında azalabilir.  Kaloriferlerin petek ısıları en alt düzeyde tutulmalı, binalar yeteri kadar havalandırılmalıdır. Buralarda yapılacak iyi bir ısı yalıtımı doğal gaz faturaları meblağını ve karbon ayak izini küçültmede önemli bir rol oynar. Diğer yandan önemli bir nokta olarak da elektrik için yenilenebilir enerji kullanmak, tasarruflu ampuller, buzdolapları, klima cihazlarını tercih etmek son derece olumlu sonuçlar verecektir” şeklinde bilgi verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.