(Emlak Vergisi Kanunu md:33)
(Kalorifer tesisatı, klima ya da doğalgazın binaya konulduğuna ilişkin belge bildirim ekiyle birlikte , ilgili birime verilir.)
a)Arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi,
b)Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi,
c)Tarım yapılan bir arazinin tabii bir afet veya arıza sebebiyle veya sair sebepler yüzünden tarıma elverişsiz hale gelmesi,
d)Tarım yapılmayan bir arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,
e)Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi.
Emlak Vergisi Bildirimi ne zaman verilmelidir?
Emlak Vergisi Kanunun 33 üncü maddesinde belirtilen hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, bütçe yılı içerisinde ilgili belediyeye emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Ancak, yılın son üç ayında olması durumunda değişikliğin vuku bulduğu tarihinden itibaren 3 ay içerisinde emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Süresinde beyan vermeyen mükelleflere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları uygulanır.( E.V.K. md.23)
Emlak Vergisi oranları nelerdir?
Yeni bina inşa edilmesi durumunda bildirim ne zaman verilmelidir?
Yeni binalarda inşa edildikleri maksat doğrultusunda kullanılabilecek hale gelmiş inşaatlar bitmiş kabul edilir. Bitmiş bir inşaatın fiilen kullanılmaması veya yapı kullanma izin belgesinin (oturma raporu) alınmamış olması bina inşaatının tamamlanmadığı anlamına gelmez. Kullanılabilecek duruma gelmiş inşaatlar Bina vergisi mevzuatına girdiğinden vergilendirmeye ilişkin ödevlerin yerine getirilmesi gerekir. İlgili birim ihtiyaç halinde yerinde yoklama tespiti ile inşaat bitimini ve inşaat sınıfını tespit eder.
Emlak ( bina, arsa, arazi) mülkiyeti hangi durumlarda değişir?
Yeni bir gayrimenkul alındığında ne kadar süre içinde bildirimde bulunmak gerekir?
Yeni bir bina, arsa veya arazi edinilmesi durumunda satın alınan bütçe yılı içerisinde ilgili belediyeye emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Ancak, tapu tescil tarihi yılın son üç ayında olması durumunda tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Süresinde beyan vermeyen mükelleflere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları uygulanır.
Vefat durumunda varislerin yapması gereken işlemler nelerdir?
Vefat eden mükellefin varislerinin bildirim verme süreleri içinde beyanda bulunulması gerektiğinden, emlak vergisi değişiklik bildirimi, veraset ilamının fotokopisi, varislere ait kimlik fotokopileri, ikamet ve iletişim bilgileri ile birlikte ilgili belediyeye müracaatları gerekmektedir.
Vefat eden mükellefin vergi borçlarından mirası reddetmeyen varisleri mirasçı sıfatıyla sorumludur. Verasete iştirak halinde devam eden mükellefiyetlerde vergi borçlarından varisler müteselsilen sorumludurlar.
Elbirliği mülkiyetinde(verasete iştirak)mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların veraset ilamındaki hisselerine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır. Ancak, bu durum müteselsil sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Anlaşmazlıkları halinde tapuda hisselerini ayırmak süretiyle(paylı mülkiyete geçiş) paylı mülkiyete geçtikleri tarihi takip eden yıldan itibaren doğacak vergilerle ilgili müteselsil sorumluluktan kurtulabilirler.
Emlak vergisi beyanname/bildirimi için hangi belgeler gerekmektedir?
Emlak Vergisi bildirimi için belediyeye tapu fotokopisi, yeni binalarda yapı kullanma izin belgesi veya numarataj belgesi fotokopisi ve bildirim ile müracaat edilmelidir.(Bildirim Posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilebilir)
Süresinde Emlak vergi Beyan/bildirimi yapmayan mükellef ceza indiriminden nasıl faydalanır?
Kendisine vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edilen mükellefler bizzat veya posta yoluyla bir ay içerisinde Belediye Emlak tahakkuk servislerine Vergi Usul Kanununun 376.maddesinden yararlanmak istediklerini belirten dilekçe ile başvurmaları ve bir ay içinde de indirimli cezaları ödemeleri şartı ile indirimden faydalanabilirler.
Emlak Vergisi Kanunun 8 inci maddesinin sağladığı vergi indiriminden yararlanmanın koşulları nelerdir?
İndirimli verginin uygulanabilmesi için mükellefin indirim ile ilgili müracaat formunu doldurması ve ilgili belediye ye vermesi şarttır.
Emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların vergi indiriminden yararlanma koşulları nelerdir?
Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli, hisseli vb. ikinci bir mesken veya gelir getiren arsa, arazi ve işyerinin olmaması gerekir.)
Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)
Emekli geliri dışında başka gelirin olmaması gerekir.
Emekli oldukları yılı takip eden yıldan itibaren indirimden yararlanabilirler.
Emekli olduklarını gösterir belgenin fotokopisi ile formu doldurup müracaat gerekmektedir.
Hiçbir geliri olmayanların vergi indiriminden yararlanma koşulları nelerdir?
Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin,
Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli hisseli vb. ikinci bir mesken olmaması gerekir.)
Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)
Hiçbir geliri, gelir vergisi mükellefiyeti, SGK aktif kaydı olmadığını belirten formu doldurup vermeleri gerekmektedir.
Gazi, Şehitlerin dul ve yetimlerinin vergi indiriminden yararlanma şartları nelerdir?
Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli hisseli vb. ikinci bir mesken olmaması gerekir.)
Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)
Gazi, Şehitlerin dul ve yetimi olduklarına dair belgenin fotokopisi ile indirim talep formunu doldurup vermeleri gerekmektedir.
Gelir Şartı aranmaz.
Engellilerin vergi indiriminden yararlanma şartları nelerdir?
Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli, hisseli vb. ikinci bir mesken olmaması gerekir.)
Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)
Engelli kimlik kartı sahibi olanların kimlik kartının fotokopisi ile formu doldurmaları gerekmektedir.
Engelli kimlik kartı sahibi olmayan mükelleflerin ise sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı suretini belediye görevlisine göstermek fotokopisini forma eklemek gerekmektedir.
Gelir Şartı aranmaz.
İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, bu orandan yararlanma ile ilgili şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekir mi?
İndirimli vergi oranından yararlanma şartlarını taşımadığı halde, gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli vergi oranından yararlanan mükellefler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faizi ile birlikte alınır.
Emlak vergisinde geçici muafiyetten hangi binalar yararlanır?
Mesken olarak kullanılan ve mesken olarak kullanılmayı taahhüt eden, yeni inşa edilmiş binalar, oturma raporu ile birlikte beyan edilmesi durumunda 5 yıl süre ile emlak vergisinin %25 inden muaftır. (1319 sy.E.V.K. md:5)
Emlak Vergisi hangi aylarda ödenir?
Emlak vergisi her yılın başında yıllık olarak tahakkuk eder. 1.taksit Mayıs ayı sonuna kadar,2.taksit Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1.taksit döneminde ödeyebilir.)(1319 sy.E.V.K md:30)
Emlak vergisini zamanında ödenmez ise cezai yaptırımı ne olur?
Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme zammı ödemek zorundadır.( 6183 sy.A.A.T.U.H.K. md:51)