Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C

Bilecik Belediyesi Emlak Vergisi Son Ödeme Tarihini Duyurdu

Bilecik Belediyesi Emlak Vergisi Son Ödeme Tarihini Duyurdu
Bilecik Belediyesinden yayınlanan duyuruda, emlak vergisi ilk taksit ödeme süresinin 31.05.2022 tarihinde sona ereceği bildirilirken, ödeme işleminin belediye vezneleri, anlaşmalı bankalar ve internet bankacılığı (e-devlet, e-belediye) ile yapılabileceği kaydedildi. Ayrıca anlaşmalı bankalarla kredi kartına taksit imkanı sağlanıyor.
Emlak Vergisi Nedir?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre Türkiye sınırları içinde bulunan binalar, arsalar ve araziler emlak vergisine tabidir. Emlak Vergisini maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi tasarruf edenler ödemekle yükümlüdür. (E.V.K. Md.1,Md.3)
Emlak Vergisi Bildirimi verilmesini gerektiren durumlar nelerdir?

(Emlak Vergisi Kanunu md:33)

  • Yeni bina inşa edilmesi,
  • Mevcut binalara ilave yapılması,
  • Mevcut binalara asansör veya kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir.  ( doğalgaz- klima),

(Kalorifer tesisatı, klima ya da doğalgazın binaya konulduğuna ilişkin belge bildirim ekiyle birlikte , ilgili birime verilir.)

  • Binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması halinde  ( doğalgaz- klima),kalorifer tesisatı, klima ya da doğalgazın binadan kaldırıldığına ilişkin belge ilgili birime verilir.)
  • Binanın yanması, yıkılması suretiyle veya sair sebeplerle tamamen veya kısmen harap olması,
  • Binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi,
  • Binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkân, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline getirilmesi,(Mesken iken işyerine veya işyeri iken meskene dönüşmesi durumlarında numarataj belgesi, tapu da cins tashihi yapıldı ise tapu fotokopisi, Maliye vergi dairesinden işe başlama yoklaması gerekmektedir.)
  • -Arazinin hal ve heyetinde değişiklik olması:

a)Arazinin fidanlandırılması veya ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi,

b)Fidanlı, ağaçlı veya kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi,

c)Tarım yapılan bir arazinin tabii bir afet veya arıza sebebiyle veya sair sebepler yüzünden tarıma elverişsiz hale gelmesi,

d)Tarım yapılmayan bir arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,

e)Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi.

  • -Bir binanın mütemmim durumunda  olan arazinin mütemmimlik durumundan çıkması veya bir arazi ve arsanın bina mütemmimi durumuna girmesi.
  • -Bir bina veya arazinin taksim veya ifraz edilmesi,(Araziden bir kısmının istimlâk edilmesi de ifraz hükmündedir.)
  • -Mükellefinin değişmesi,
  • -Müteaddit arazi ve arsaların tek bir arazi ve arsa haline getirilmesi veya müteaddit hisselere ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi.
  • -Herhangi bir sebep yüzünden bir şehir, kasaba veya köyün tamamında devamlı olmak üzere bina ve arazinin değerlerinde %25 i aşan oranda artma veya eksilme olması halinde.

Emlak Vergisi Bildirimi ne zaman verilmelidir?

Emlak Vergisi Kanunun 33 üncü maddesinde belirtilen hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, bütçe yılı içerisinde ilgili belediyeye emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Ancak,  yılın son üç ayında olması durumunda değişikliğin vuku bulduğu tarihinden itibaren 3 ay içerisinde emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Süresinde beyan vermeyen mükelleflere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları uygulanır.( E.V.K. md.23)

Emlak Vergisi oranları nelerdir?

  • Mesken’de  %01….Büyükşehirlerde %02
  • İşyerlerinde %02……Büyükşehirlerde %04
  • Arsa’da %03…………..Büyükşehirlerde %06
  • Arazi’de %01………….Büyükşehirlerde %02

Yeni bina inşa edilmesi durumunda bildirim ne zaman verilmelidir?

Yeni binalarda inşa edildikleri maksat doğrultusunda kullanılabilecek hale gelmiş inşaatlar bitmiş kabul edilir. Bitmiş bir inşaatın fiilen kullanılmaması veya yapı kullanma izin belgesinin (oturma raporu) alınmamış olması bina inşaatının tamamlanmadığı anlamına gelmez. Kullanılabilecek duruma gelmiş inşaatlar Bina vergisi mevzuatına girdiğinden vergilendirmeye ilişkin ödevlerin yerine getirilmesi gerekir. İlgili birim ihtiyaç halinde yerinde yoklama tespiti ile inşaat bitimini ve inşaat sınıfını tespit eder.

Emlak ( bina, arsa, arazi)  mülkiyeti hangi durumlarda değişir?

  • -Binanın satın alınması,
  • -Binanın trampa yapılması,
  • -Binanın cebri icra yoluyla el değiştirmesi,
  • -Binanın miras yoluyla elde edilmesi,
  • -Binanın intifa hakkının devredilmesi,
  • -Birden çok hisseleri olan binanın, hisselerinin birleştirilmesi (tevhit) veya tek hisseli yerin birden fazla hisseye ayrılması(ifraz)durumu.

Yeni bir gayrimenkul alındığında ne kadar süre içinde bildirimde bulunmak gerekir?

Yeni bir bina, arsa veya arazi edinilmesi durumunda satın alınan bütçe yılı içerisinde ilgili belediyeye emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Ancak, tapu tescil tarihi yılın son üç ayında olması durumunda tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde emlak vergi bildirimi yapılmalıdır. Süresinde beyan vermeyen mükelleflere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre usulsüzlük ve vergi ziyaı cezaları uygulanır.

Vefat durumunda varislerin yapması gereken işlemler nelerdir?

Vefat eden mükellefin varislerinin bildirim verme süreleri içinde beyanda bulunulması gerektiğinden, emlak vergisi değişiklik bildirimi, veraset ilamının fotokopisi, varislere ait kimlik fotokopileri, ikamet ve iletişim bilgileri ile birlikte ilgili belediyeye müracaatları gerekmektedir.

Vefat eden mükellefin vergi borçlarından mirası reddetmeyen varisleri mirasçı sıfatıyla sorumludur. Verasete iştirak halinde devam eden mükellefiyetlerde vergi borçlarından varisler müteselsilen sorumludurlar.

Elbirliği mülkiyetinde(verasete iştirak)mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların veraset ilamındaki hisselerine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır. Ancak, bu durum müteselsil sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. Anlaşmazlıkları halinde tapuda hisselerini ayırmak süretiyle(paylı mülkiyete geçiş) paylı mülkiyete geçtikleri tarihi takip eden yıldan itibaren doğacak vergilerle ilgili müteselsil sorumluluktan kurtulabilirler.

Emlak vergisi beyanname/bildirimi için hangi belgeler gerekmektedir?

Emlak Vergisi bildirimi için belediyeye tapu fotokopisi, yeni binalarda yapı kullanma izin belgesi veya numarataj belgesi fotokopisi ve bildirim ile müracaat edilmelidir.(Bildirim Posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilebilir)

Süresinde Emlak vergi Beyan/bildirimi yapmayan mükellef ceza indiriminden nasıl faydalanır?

Kendisine vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edilen mükellefler bizzat veya posta yoluyla bir ay içerisinde Belediye Emlak tahakkuk servislerine Vergi Usul Kanununun 376.maddesinden yararlanmak istediklerini belirten dilekçe ile başvurmaları ve bir ay içinde de indirimli cezaları ödemeleri şartı ile indirimden faydalanabilirler.

Emlak Vergisi Kanunun 8 inci maddesinin sağladığı vergi indiriminden yararlanmanın koşulları nelerdir?

İndirimli verginin uygulanabilmesi için mükellefin indirim ile ilgili müracaat formunu doldurması ve ilgili belediye ye vermesi şarttır.

Emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların vergi indiriminden yararlanma koşulları nelerdir?

Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli, hisseli vb. ikinci bir mesken veya gelir getiren arsa, arazi ve işyerinin olmaması gerekir.)

Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)

Emekli geliri dışında başka gelirin olmaması gerekir.

Emekli oldukları yılı takip eden yıldan itibaren indirimden yararlanabilirler.

Emekli olduklarını gösterir belgenin fotokopisi ile formu doldurup müracaat gerekmektedir.

Hiçbir geliri olmayanların vergi indiriminden yararlanma koşulları nelerdir?

Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin,

Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli hisseli vb. ikinci bir mesken olmaması gerekir.)

Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)

Hiçbir geliri, gelir vergisi mükellefiyeti, SGK aktif kaydı olmadığını belirten formu doldurup vermeleri gerekmektedir.

Gazi, Şehitlerin dul ve yetimlerinin vergi indiriminden yararlanma şartları nelerdir?

Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli hisseli vb. ikinci bir mesken olmaması gerekir.)

Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)

Gazi, Şehitlerin dul ve yetimi olduklarına dair belgenin fotokopisi ile indirim talep formunu doldurup vermeleri gerekmektedir.

Gelir Şartı aranmaz.

Engellilerin vergi indiriminden yararlanma şartları nelerdir?

Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek mesken dışında başka meskeni bulunmamalıdır.(Varisli, hisseli vb. ikinci bir mesken olmaması gerekir.)

Bu meskenin muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanılması gerekir.(Yazlık ev, kışlık ev, işyeri vb. taşınmazlar muafiyetten faydalanamaz)

Engelli kimlik kartı sahibi olanların kimlik kartının fotokopisi ile formu doldurmaları gerekmektedir.

Engelli kimlik kartı sahibi olmayan mükelleflerin ise sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı suretini belediye görevlisine göstermek fotokopisini forma eklemek gerekmektedir. 

Gelir Şartı aranmaz.

İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, bu orandan yararlanma ile ilgili şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekir mi?

İndirimli vergi oranından yararlanma şartlarını taşımadığı halde, gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli vergi oranından yararlanan mükellefler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faizi ile birlikte alınır.

Emlak vergisinde geçici muafiyetten hangi binalar yararlanır?

Mesken olarak kullanılan ve mesken olarak kullanılmayı taahhüt eden, yeni inşa edilmiş binalar, oturma raporu ile birlikte beyan edilmesi durumunda 5 yıl süre ile emlak vergisinin  %25 inden muaftır. (1319 sy.E.V.K. md:5)

Emlak Vergisi hangi aylarda ödenir?

Emlak vergisi her yılın başında yıllık olarak tahakkuk eder. 1.taksit Mayıs ayı sonuna kadar,2.taksit Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1.taksit döneminde ödeyebilir.)(1319 sy.E.V.K md:30)

Emlak vergisini zamanında ödenmez ise cezai yaptırımı ne olur?

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme zammı ödemek zorundadır.( 6183 sy.A.A.T.U.H.K. md:51)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.