DOLAR
32,4936
EURO
34,9018
ALTIN
2.438,10
BIST
9.716,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Bilecik’te 18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi

Bilecik’te 18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi

Tüm yurtta olduğu gibi Bilecik’te 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 99.yıldönümü münasebetiyle tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanında yer alan Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

2.Jandarma Tugay Komutanlığından Üst Teğmen Erkan KARAKAŞ bir konuşma gerçekleştirdi ve konuşmasında;

Çanakkale Zaferinin vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milletinin,neleri başabileceğinin kanıtı olduğunu kaydetti.

Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye ,Bilecik Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Hayati Durak geldi ve vatan, bayrak ve millet için kanını seve seve veren ecdadın yılda bir kere anmanın yetmeyeceğini ifade ederek, şehitlerin emanetlerine sahip çıkacaklarını belirtti.


İmam Hatip Lisesi öğrencileri “Çanakkale’de yazılan destan, bir yolcuya” adlı şiirlerin okuması ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı bando takımının günün anlam ve önemine uygun türküleri seslendirdi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutan Vekili Albay Alper Sır, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Baro Başkanı Halime Aynur, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru şehit aileleri, gaziler ve askeri erkan, şehitliği ziyaret etti.

2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı askerleri tarafından yapılan saygı atışının ardından dua okundu, daha sonra Vali Nayir, şehitlik defteri imzalandı.

Vali Nayir, anı defterine şunları yazdı:

“18 Mart Çanakkale zaferi, tarihte eşine az rastlanır en büyük kahramanlık destanlarından biri olduğu kadar, Kurutuluş savaşına ve Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesidir. Hür ve bağımsız yaşama kararlılığının en veciz örneklerinin sergilenmiş olduğu Çanakkale Deniz Zaferi, eşsiz bir kahramanlık destanıdır. Bu zafer, tarihten silinmek istenen bir milletin vatanını ve mevcudiyetini canı pahasına nasıl savunacağını göstermesi bakımından insanlık tarihi için de ibret alınması gereken bir hadisedir. Çanakkale Zaferinin 99. Yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini yazdı.
Etkinlikler, Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi Salonu’nda, Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan programla devam etti.

Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman da Çanakkale Zaferinin, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş savaşının ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir cesaret ve azmin mücadelesi olduğunu söyledi.
Çanakkale Zaferinin, kahraman askerlerin, cihanı hayrete düşüren bir iman ve kahramanlık destanı, iman ve azmin, metanet ve gücünün açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Şişman, şöyle konuştu:

“Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel ispatıdır. “Söz konusu vatan olunca gerisi teferruattır” inancının, dünyaya altın harflerle haykırılışın zaferidir. Zira vatan toprağı namustur. Şehitlerimiz, yattıkları yerlerde şunu hissetmelilerdir ki; temiz kanlarıyla suladıkları vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, bütün Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Onlar, ölmeleri gereken yerde en ufak bir tereddüt göstermeden gülümseyerek ölüme gittiler. Onlar, ana kucaklarını, baba ocaklarını bizim için, feda ederek dönmemecesine uzak diyarlara yol aldılar. Onlar, yeni Cumhuriyeti, etten kemikten bedenlerinden yıkılmaz bir temel yaptılar. Onlar, sadece kahraman değil, zafer gecesinin anılarına “Zaferden sonra neşemizi düşman askerlerinin acısına hürmeten göstermedik” diye yazabilecek kadar, asil ruhlu ve yüce insanlardı. Kendilerini öldürmeye gelenlere bile kucaklarını açıp, yaralarını sararak dünyaya insanlık dersi verdiler.”

Etkinlikte, “Çanakkale şehitlerine, Çanakkale destanı” adlı şiirler ile Çanakkale oratoryosu sırasında duygulu anlar yaşanmasını neden oldu.
Öğrenciler tarafından “Silahını vermeyen şehit” adlı oyunun sergilenmesi ve okul korosunun Çanakkale türkülerini seslendirmesiyle devam eden tören, Vali Nayir’in 1971 yılında Bozüyük’te bir işyerinde meydana hırsızlık olayı sırasında vurularak şehit olan bekçi Hüseyin Tırnava’nın Bozüyük ilçesinde yaşayan kızı Ayşe Baysal’a, “Devlet Övünç Madalyası” verilmesiyle sona erdi.

Vali Nayir, “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’üncü yıl dönümü” dolayısıyla Polisevi’nde şehit ve gazi ailelerine yemek verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.