DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
ALTIN
2.323,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

BİÇERDÖVER HASAT KONTROLÜ İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

​İlimizde 2013/2014 ekim sezonunda  43.856 Ha. alanda   tarla bitkisi (Buğday, arpa, yulaf, çavdar, aspir,  dane mısır, ayçiçeği, nohut, mercimek, vb.) ekilişi yapılmış olup, bunun yaklaşık % 100’nün biçerdöverle hasadı beklenmektedir. Geçen yıl ilimizde biçerdöverle yapılan buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, nohut, mercimek, hasadında tane-ürün kayıp oranı ortalama % 1  olarak gerçekleşmiş olup bu zararın bu  oranda tutulabilmesi  için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” gereğince İlimizde bu yılki hububat hasat sezonunda biçerdöverlerin  talimatlara uygun olarak çalışmasının sağlanması yönünde gerekli ön hazırlıklar hasat öncesinde yapılarak ilgili kurum ve kuruluşlar bilgilendirilerek koordineli bir şekilde hasadın tamamlanması hedeflenmektedir.

BİLECİK VALİLİĞİNDEN

 

 

Bilecik  İli Mülki Hudutları Dahilinde 2014  Yılı Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin                                           Yürütülmesiyle İlgili Valilik Tebliği

 

Tebliğ Tarihi    : 28/05/2014

Tebliğ No        : 2014/1

 

Amaç ve Kapsam:

Madde 1- Bu tebliğ; tarla bitkilerinin (buğday, arpa, , mısır, ayçiçeği, yulaf, çavdar, nohut, aspir vb.) zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması amacıyla Bilecik  İli mülki hudutları dahilinde; biçerdöverlerin çalıştırılmaları, kullanımları, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.

 

Yasal Dayanak:

 

Madde 2- Eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması amaçlanan bu tebliğ, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın   Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32 ve 40. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

 Biçerdöver Sahipleri ve Biçerdöver Operatörlerinin Sorumlulukları:

          

             Madde 3- Bilecik  İli mülki hudutları dahilinde 2014 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur.

  1. “G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi” veya “Biçerdöver Operatör Belgesi” bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamayacaktır.
  2. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2014 yılı için Bilecik  İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında  % 1  ürün kayıp oranını geçmeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır.
  3. Biçerdöver sahipleri, 6’şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır.
  4. Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar.
  5. Biçerdöverle hasat esnasında araziye namlu halinde bırakılan sapların balya veya saman olarak değerlendirilmediği durumlarda, biçerdöverlerin sap haznesine takılan ve bir kol vasıtasıyla devreye alınarak sapları parçalayıp araziye yayan sap kıyma düzeni (haşpay) veya sapları kıyarak arkasına takılı bir römorkta saman halinde toplayan (biçerdöver saman makinası) düzenlerinin biçerdöverlere monte edilmesi ve kullanılması gerekmektedir.
  6. Hasat için İl’e gelen ve İl’de mevcut biçerdöver sahipleri, hasada başlamadan önce  biçerdövere  ve çalıştıracağı operatöre ait bilgileri  İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüklerine bildireceklerdir.

     

     Bildirim:

     

    Madde 4-Ürün sahipleri, hasatta fazla ürün kaybına sebep olan biçerdöver operatörlerini en yakın İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildireceklerdir. Ürün sahipleri, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılacak eğitim ve yayım faaliyetlerine katılacaktır.

    Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ürün sahibi veya ürün sahiplerini temsilen muhtarlık, belediye başkanlıkları, ziraat odası başkanlıkları veya çiftçi mallarını koruma başkanlıklarınca, hizmet vericiler olan biçerdöver sahibi veya sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklar. Biçerdöver hasat ücretleri yapılacak sözleşmede belirtilecektir.

                

     

     

             Kontroller:

               

     Madde 5- 2014  yılı  biçerdöverle ürün hasadında tarla kontrolleri, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından hasat tekniği konusunda eğitimli ve yetki belgesi verilmiş teknik elemanlarca yapılacaktır.

     

     

    İdari yaptırım Kararının Tespiti ve Uygulanması:

     

    Madde 6- Kontroller sırasında bu tebliğin 3. Maddesinde yer alan hususlardan bir veya birkaçının ihlal edildiğinin tespiti halinde “Yetkili Kontrolör Belgesi” verilmiş kontrolörlerce Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı ekindeki İdari Yaptırım Karar Tutanağı Formu doldurulacak ve Mülki İdare Amirinin onayına sunulacaktır.

                Yaptırımlar:

     

                Madde 7- Bu tebliğinn 3. Maddesine uymayanlara, davranışları başka bir suç oluşturmuyorsa, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddelerine uygun olarak eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve güvenliğinin korunması amacıyla işlem yapılacak, muhalefet edenler veya zorluk çıkaranlar hakkında da yetkili kontrolörün talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacaktır.

               

    Yaptırımların Uygulanması:

     

                Madde 8- Bu tebliğin 3. maddesinin (a) bendine aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve biçerdöver kullanıcısı operatörlerin her birine ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır. Biçerdöver operatörü aynı zamanda biçerdöverin sahibi ise ihlal edilen her bir fiil için tek idari para cezası uygulanacaktır. Bu idari para cezası,  2014 yılı için  189,00 TL ‘dir.(Yüzseksendokuz Türk Lirasıdır.)

    Bu tebliğin 3. maddesinin  b fıkrasına aykırı davranan  biçerdöver kullanıcısı operatöre 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır. Bu idari para cezası,  2014 yılı için  189,00 TL‘dir.( Yüzseksendokuz Türk Lirasıdır.)

    Bu tebliğin 3. maddesinin c fıkrasına aykırı davranan biçerdöver sahiplerine 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır. Bu idari para cezası,  2014  yılı için  189,00 TLTL ‘dir. ( Yüzseksendokuz Türk Lirasıdır.)

    Bu tebliğin 3. maddesi (d) bendine aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve biçerdöver kullanıcısı operatörlere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 40. maddesinin d fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır. Bu idari para cezası 2014 yılı için  91,00TL‘dir .(DoksanbirTürk Lirasıdır.)

                Madde 9- İdari para cezası uygulaması, İdari Yaptırım Karar Tutanağı Formu doldurulup Mülki İdare Amirinin onayı alındıktan sonra ilgilinin kendisine veya adresine tebliği usulüne göre yapılacaktır.

               

     

     

    Tebliğin Uygulanması:

     

    Madde 10- Bu karar 2014 yılı için geçerli olup, Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Köy ve Mahalle Muhtarlıkları ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar uygulamanın yerine getirilmesi ile takibinden görevli ve sorumludurlar.

    Madde 11- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre biçerdöver sahipleri biçerdöverlerini ziraat odalarına tescil ettirmek, tescil belgesi ve plaka almak zorundadırlar. Bu nedenle biçerdöverlerin karayollarındaki hareketlerinde trafik polisleri, köy yollarındaki hareketlerinde ise jandarma görevlileri tarafından gerekli kontroller yapılacak, biçerdöverlerinin tescil işlemlerini yaptırmamış ve plaka almamış biçerdöver sahiplerine trafik polisleri ve jandarma görevlileri tarafından yasal işlem yapılacaktır.

                İlan

     

                Madde 12- Bu karar İlçe Kaymakamlıkları, Belediye Başkanlıkları ve Muhtarlıklar tarafından umumi vasıtalarla ilan edilerek ilgililere duyurulacaktır.

    Ahmet Hamdi NAYİR

    Vali

    2014 YILI HASAT DÖNEMİNDE BİLECİK İLİ BİÇERDÖVER KONTROLLERİNDE

    GÖREVLİ PERSONEL LİSTESİ

     

    GÖREVİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YERİ
    Koordinatör Aytekin YÖNTER Mühendis Tüm İlçeler
    Koordinatör Yrd. Güven SÖNMEZ Mühendis Tüm İlçeler

     

    KONTROLÖRLER

    Sıra No Görevi Adı ve Soyadı Ünvanı Görev Yeri
     

    1

    Şef Aytekin YÖNTER Mühendis Merkez
    Şef Yrd. Güven SÖNMEZ Mühendis Merkez
    2 Şef Sezai TOROS Mühendis Bozüyük
    Şef Yrd. İsmail AKSU Mühendis Bozüyük
    3 Şef Mikail BABUR Mühendis Gölpazarı
    Şef Yrd. Adem AKKURT Teknisyen Gölpazarı
    4 Şef Hasan Ali KESKİN Mühendis İnhisar
    Şef Yrd. Zülküf AKYILDIZ Mühendis İnhisar
    5 Şef Serkan AYDOĞ Teknisyen Pazaryeri
    Şef Yrd. Fatih SU Teknisyen Pazaryeri
    5 Şef Voılkan DÖNMEZ Mühendis Söğüt
    Şef Yrd. İsmail KILIÇ Teknisyen Söğüt
    7 Şef Süleyman CANAN Mühendis Yenipazar
    Şef Yrd. Aslı TOKYOL Mühendis Yenipazar
    8 Şef İlker CÖMERT Mühendis Osmaneli
    Şef Yrd. Hakan YAVAŞ Teknisyen Osmaneli

     

     

     

    Sayı : 73098711-155.01/                                                                                          …./05/2014

     

    Konu : 2014 Yılı Biçerdöver Hasadı

    Hakkında

    ………………………..KÖYÜ MUHTARLIĞINA

     

    Hızla artan Ülke nüfusumuzun beslenmesinde tahıl hasadı ile elde edilen ürünlerin payı oldukça önemli bir yet tutmaktadır. Tahıllar içerisinde de buğday ülkemizde yaklaşık 9,4 milyon hektarlık bir alanda ekilmekte ve bu alanda yaklaşık 20 milyon ton civarında üretim gerçekleşmektedir. Buna göre dekardan yaklaşık ortalama 213 kg ürün elde edilmektedir.

    Ülkemizde 1 kişinin beslenmesi için yaklaşık 225 kg buğday gerekli olduğu düşünülürse 75 milyonluk nüfusumuz için yaklaşık 16.875 milyon ton buğdaya ihtiyaç vardır. Ülkemiz için stratejik bir ürün olan buğday tahıl ürünleri içerisinde en önemli yeri tutmaktadır. Tahıl hasat ve harmanı genelde biçerdöverlerle yapılmakta ve kısa zamanda ürün ambarlara depolanmakta veya satışa çıkarılmaktadır. Ülkemiz için stratejik önemi olan tahıl hasadında biçerdöverin ayarları hasat ve harman açısından tane kayıplarını azaltmak için çok önemlidir. Biçerdöverlerin hasatta dane kaybının başlıca nedenleri;

    1-) Zamansız hasat ( hasat olgunluğuna gelmeden hasat etmek)

    2-) Eğitimlere katılmamış teknik bilgi eksikliği olan operatörler.

    3-) Biçerdöverlerin çalışma hızı ve silindir hızının yüksek olması, batör- kontrbatör açıklık ayarının çalışma saatlerine göre yapılmaması.

    4-) Biçerdöverin biçim ayarlarının her tarlaya göre ayrı ayrı yapılmaması.

    5-) Tarlanın toprak işlemesinin iyi yapılmaması, taşlı olması tesviye sorunu olmasıdır.

     

    Yukarıdaki sebeplerin ortadan kaldırılması halinde ülkemiz genelinde yaklaşık 0,6 milyon ton tahıl tarlalara dökülmeyecek ve üretim kaybı olmayacaktır.

    Bu nedenle; belgesiz operatörlerin çalışmasına izin vermeyip, dane kaybının kabul edilebilir sınırların üzerinde olması halinde İl Müdürlüğümüze bilgi verelim ki sorumluların Hükümet bildirgelerine aykırı hareket etmekten ceza almaları söz konusu olabilsin.2014 Yılı hasat sezonun kazasız ve bolluklarda geçmesini diler bu hususların köyümüzde çiftçilerimize duyurulması için;

     

    Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

     

    Mehmet KOCABAŞ

    İl Müdürü V.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    SÖZLEŞME ÖRNEĞİ

     

     

    Bilecik İli, …………..İlçesi , …………………… Köyü halkının 2014  Yılı hasat döneminde aşağıda maddeler halinde belirlenen hasat kurallarına uyum sağlayacağıma, hasat esnasında sahibi olduğum biçerdöverden ve operatörden kaynaklanacak ürün kayıplarını hak sahiplerine tazmin olarak ödeyeceğime dair iş bu hasat kira sözleşmesi tarafımızca tanzim edilerek imza altına alınmıştır.

    Hasat Esnasında Uyulması Gerekli Kurallar:

    1-Biçerdöver “G” sınıfı Sürücü Belgesi veya “Biçerdöver Operatörü Yetiştirme Kursu”na katılarak eğitim almış belgeli kişilerce kullanılacaktır.

    2-Hasat başlamadan önce biçerdöverin yıllık tamir-bakım ve ayarları tekniğine uygun olarak yapılacaktır.

    3-Teknik özellikleri yetersiz, tamir, bakım ve ayarları tekniğine uygun olarak yapılmamış biçerdöver çalıştırılmayacaktır.

    4-Biçerdöverin günlük bakımları düzenli olarak yapılacaktır.

    5-Biçerdöver her tarlanın konumuna göre ve mahsulün durumuna göre ayarlanacaktır.

    6-Hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğli mahsuller biçilmeyecektir.

    7-Hasada sabah saat…………..dan önce başlanmayacak, akşam saat……….. dan sonra hasat yapılmayacaktır.

    8-Yağmurlu ve aşırı rüzgarlı havalarda hasat yapılmayacaktır.

    9-Arazi şartları ve ürün durumunu dikkate alarak, sap değeri olan ürünlerde biçim yüksekliği mümkün olan en alt seviyede olacaktır.

    10- Valiliğinin   hedef olarak aldığı, müsaade edilebilir yüzde  dane kaybı oranı  % …” yi geçmeyecektir.

    11- Tarafımızca  belirlenen 1 dekar alanın hasat ücreti olan …………..TL’ den fazla ücret talep edilmeyecektir.

    12- Yangın çıkma ihtimaline karşı,  kullanıma hazır en az 6 Kg lık iki adet yangın söndürme cihazı, 15 m  lik tutuşmaya dayanıklı malzemeden yapılmış branda ile yangını haber vermek için ses ve ışıklı ikaz cihazları bulundurulacaktır.

    13- Sözleşmeye konu alanlar için mevkii atlamadan, hasat edilmemiş alan bırakılmayacaktır.

    14- Sözleşme yapılan alanlar için tarla sahiplerince başka biçerdöver sahipleri ile anlaşma yapılmayacaktır.

    15-Valilik Makamınca yayımlanan 2014/1 nolu Tebliğ hükümlerine uyulacaktır.

    16-Valilik Makamınca yetkilendirilen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün teknik elemanlarına zorluk çıkartılmayacaktır.

    17- Belirlenmiş olan hasat ücretleri en geç hasat bitimini müteakip ödenecektir.

    18-Ürün sahipleri veya temsilcilerinin hizmet vericiden kaynaklanan kayıplarının maddi değerlerini tespit ettirmek amacıyla;  Valilik veya Kaymakamlık makamlarına başvurarak zararlarının tespit edilmesini talep etmeleri durumunda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkili kontrolörlerince tespit edilecek olan maddi kayıp biçerdöver sahibi tarafından karşılanacaktır. 

    19- Bu anlaşma, tarafların kendi rıza ve istekleri ile yapılmış olup, sözleşme maddelerinde anlaşmazlığa düşülmesi durumunda ………………     Mahkemeleri yetkilidir.

     

    Bu sözleşme aşağıda adı-soyadı yazılı kişilerce kendi istekleri ile imza altına alınmıştır.  …../06/2014

     

    Biçerdöver sahibi Köy Muhtarı         Aza Ürün sahibi( temsilcisi)
      Adı soyadı Adı soyadı Adı soyadı Adı soyadı
    İmzası İmzası İmzası İmzası​

     

  7. bicerdover2 bicerdover1
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.