DOLAR
34,1552
EURO
37,7963
ALTIN
2.908,38
BIST
9.080,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Açık
28°C
Bilecik
28°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
20°C

Bıçak çarkları iki asırdır dönüyor

Ürettikleri 3 metrelik dev bıçağın “dünyadaki en büyük” olduğu iddiasıyla Guinnes’e başvuran Hartlap Mahallesi’ndeki ustalar, mesleklerini iki asırdır sürdürüyor.

Demircilik ve bıçakçılığın geçmişinin uzun yıllara dayandığı ve “bıçakçı köy” olarak anılan mahallede, küçük yaşlarda başladıkları işte ustalaşan maharetli eller, bıçağa şekil vermeye devam ediyor.

Mesleklerini, yılın her döneminde ürettikleri birbirinden farklı modellerle sürdüren ustalar, yaklaşan Kurban Bayram öncesi yoğun çalışma içerisine girdi. Siparişleri yetiştirebilmek için mesai yapan ustaların elinde şekillenen bıçaklar; sapı, keskinliği, parlaklığı ve zarif görünümüyle farklı özellikler taşıyor. Özel bıçak siparişleri de alan ustalar kurban, çakı ve avcı bıçağı ile et satırı gibi her türlü çeşidi üretiyor.

İKİ ASIRDIR BIÇAK ÜRETİYORLAR

Ailesinin 5 kuşaktır bıçakçılık yaptığını belirten Mehmet Çelik yaptığı açıklamada, köyün isminin yıllardır “bıçakla” anıldığını söyledi.

Köyde bıçakçılığın geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

“İşimizi iyi yapmak ve kaliteli bir bıçak üretmek için çırağın da ustanın da iyisini bulup çalıştırıyoruz. Dedelerimizden kalan mesleği yaşatmak için torunlarımıza da öğreteceğiz. Kaliteli bıçak, dövme çelikten olur. Bıçak dövüldükçe kalitesi artar. Vatandaş bıçağı aldığı zaman, ucunun inceliğine dikkat etmesi gerekir.”

GUİNNES’TEN GELECEK CEVABI BEKLİYORLAR

Bölgede “bıçakçı köy” olarak bilinen Hartlap Mahallesi’nde 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığında bıçak yapan mahalleli, bir süre önce Guinnes Rekorlar Kitabı’na başvurmuş, ilgili heyet köye gelerek incelemede bulunmuştu.

Gelecek sonucu merakla bekleyen bıçak ustaları, rekorlar kitabına girerek köyün adını dünyaya duyurarak, yaptıkları bıçağı da köyün girişine asmak istiyor.
kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.