Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü, Yönetim ve Denetim Kulübü tarafından düzenlenen “Girişimciler ve yöneticiler İİBF’lilerle buluşuyor” konulu söyleşiye katılarak, öğrencilere tecrübelerini aktardı.
Belediye Başkanı Selim Yağcı, burada yaptığı konuşmada, hayatın uzun ancak hızlı bir şekilde akıp giden bir yolculuk olduğunu anlattı.
Üniversitelerin şehirler için taşıdığı önemi vurgulayan Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Şeyh Edebali Üniverasitesi’nin de şehrimiz için katalizör görevi gördüğünü belitti. Bilecik’te bir yerel yönetici olarak şehrin 30 yıllık büyüme planını hazırladıklarını ve buna ilişkin ilk adımların atıldığını dile getiren Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik’in son on yılda yüzde 100 büyüme kat ettiğini belirtti.
Belediye Başkanı Selim Yağcı ayrıca Bilecik’e yakın zamanda kazandırılacak AVM’lerin, sosyal yaşam alanları ve 5 yıldızlı oteller ile Marmara bölgesinde parmakla gösterilecek bir il haline geleceğini ifade etti.
Öğrencilere üniversite ve eğitim alanında güzel haberler veren Belediye Başkanı Selim Yağcı, öğrencilere yönelik yeni projelerinin gündemlerinde olduğunu dile geitrdi.
Belediye Başkanlığı görevinin okulu olmadığını ancak yaşayarak öğrenilebildiğini ifade eden Yağcı, şöyle konuştu:
Öncelikle böyle güzel bir günde sizlerle birlikte olduğum için çok mutluyum. Osmanlı Devleti’nin filizlendiği bu güzel topraklarda hizmet vermenin onurunu ve gururunu yaşıyorum. Hayat uzun bir yolculuk ama hızlı akan bir süreç. Bizler belli bir yaşı geçtiğimiz için zamanın ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Tabi ki zamanı yaşamadan yaşatmak, yaşanmışlardan örnek almak son derece önemlidir. Bu da deneyim ve tecrübe paylaşımıyla oluyor. Bazı şeyler okurken öğrenilir, bazen ise yaşanılarak öğrenilir.
”YÖNETİCİLER OLARAK BÜYÜK SORUMLULUK TAŞIDIĞIMIZIN HER ZAMAN FARKINDAYIZ
Hayatı hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Selim Yağcı, yerel yöneticiler olarak büyük bir sorumluluk taşımaları gerektiği hususunu hiçbir zaman akıllarından çıkarmadıklarını belirterek, şunları söyledi:
”Siyasete yerel yönetici olarak, girdim ve şunu gördüm. Yerel yöneticiliğin aslında okulu yok. Yani bu anlamdaki kazanımlar yaşayarak ve tecrübe edilerek öğreniliyormuş. Çünkü çözülen her sorun, karşılaşılan her güç durum sizleri daha tecrübeli ve bilgili yapabiliyor. İşte bu anlamda da yerel yönetimlerde sorumluluk çok büyük bir öneme sahip. Sizin şu an yaptığınız küçük bir hesap daha sonra telafisi mümkün olmayan veyahut büyük bir maliyetle telafi edilen sorunları doğurabilir. Bunun için çok sorumlu olmalı ve hesaplar buna göre yapılmalıdır. Çünkü toplumun genelinin olan bir kaynağı kullanıyorsunuz. Bu kaynak dengelemesi noktasında baktığınızda, bazı şeylerin ekonomik maliyetleri önemlidir. Bazen de kaynağı, dışarıdan bakıldığında israf eder gibi kullandığınız bir kayna kullanımında muhatabınız insan olduğu için sosyal maliyet çok önemlidir. Özellikle bir insanın sakatlanmasını engellemek, bazen bir trilyonu harcamaktan çok daha önemlidir. Belediye Başkanının bu hizmeti yerine getirirken bunu çok iyi hesaplaması gerekir.
”YEREL YÖNETİMLERİN ETKİSİ VE ÖNEMİ DAHA DA ARTIYOR”
Türkiye’de yerel yönetim anlayışının son dönemde ağırlık kazanmaya başladığını sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Selim Yağcı, şöyle devam etti:
”Yani geçmiş dönemlerde genel idarenin daha ağır olduğu yerel yönetimlerin daha ikinci planda olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde yerel yönetimler reformları yapıldıktan sonra yerel yönetimlerle belediye kanunları değişmeye başladıktan sonra yerel yönetimlere yetki devşirmesi noktasında belirgin gelişmeler oldu. Ama mantık itibariyle genel yönetimlerin ağırlığı hakim olduğu için tam anlamıyla yani yüzde yüzlük bir oranla bir yetkili olmak mümkün olmuyor. Yani, bugün iktidar partisinin bir belediye başkanı olarak yerel yönetimlerde yetki noktasında yüzde yüz başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Gelecek zaman dilimi içerisinde Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yerel yöneticiler gerçekten o şehrin sorunlarının çözümünde tek söz sahibi olduklarını görüyoruz. Yani uygulamaların yerel meclisler ve yerel yöneticiler eliyle yapıldığını görüyoruz. Ülkemizde bu anlamda yeni büyükşehirler yasası ile yerel yönetimler daha güçlü kılındı. 2019 ve ilerleyen süreçlerde biz de bunu arzu ediyoruz. Yani tüm Türkiye’nin her yerinde büyükşehir ve bütünşehir uygulamalarıyla artık köylere de şehirdeki anlayışla hizmet götürme metodu seçilecek ve bu noktada çalışmalar yapılacak. Nasıl ki bugün Bursa, Keles ilçesinin bir köyüne herhangi bir hizmeti götürüyorsa yıllardır oralara bu anlamda hizmet sunuyorsa İnşallah biz Bilecik olarak da bu şekilde hizmeti her vatandaşımızın ayağına götürmüş olacağız.
”25 YILDIR DERT DİNLİYORUM”
Gerek hakimlik görevi gerek Belediye Başkanlığı vazifeleri itibariyle 25 yıldır dert dinlediğini sözlerine ekleyen Başkan Selim Yağcı, ”İnsanlarımızın birçok alandaki sıkıntılarını dinleyip çözüm yolları arıyoruz. Şehrimizin her alandaki gelişimini de bu anlamda önemli görüp gerekli adımları atıyoruz. Örneğin şehrimize bir üniversitenin kazandırılması noktasında da o dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile büyük uğraşlar verdik. Çünkü üniversitelerin bir şehir için ne kadar önemli olduğunu ve bir katalizör görevi gördüğünü biliyoruz.”
ŞEHRİMİZE ÖZEL HASTANE KURULMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR VAR
Bilecik’e bir özel hastanenin kurulması noktasında girişimlerin olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Selim Yağcı, “Biliyorsunuz Sağlık Bakanlığı buralara ilişkin özel hastane kurulumu için her şehre bir tane kontenjan tanımış. Bununla ilgili gerekli ihaleler yapılmış. Bilecik’te özel hastane girişimini Sakarya’dan bir grup almış. Şu anda onlar yer arıyorlar. O konunun hızlı bir şekilde gelişmesi noktasında dirsek teması içerisindeyiz. Hatta buldukları bir iki yer de var, onlara aracılık da yapıyoruz. Eğer mevcut binalar üzerine anlaşarak yapabilirlerse bu yılsonuna kadar 10 uzman doktoru olan bir özel hastane hemen kurulacak. Bunu basın da belki ilk defa duyuyor. Maliyetler artmasın diye görüşmeler gizli yürütülüyor. Bu noktada bir ilerleme olmazsa arsa teminiyle kendileri temelden bir hastane yapacaklar. O da en fazla 2 yıl içerisinde biter ama kısa zaman dilimi içinde özel hastane olacak. Diğer yandan Devlet Hastanesi’nin yapımı konusunda bazı engeller yaşıyoruz. Bizim burada başaramadığımız, değişik engellere takıldığımız ve bazı noktalarda bir kanaat birliği oluşturamadığımız devlet hastanesi sorunumuz var. O devlet hastanesini bir an önce yapmamız lazım. Ama devlet olarak, siyaset olarak bizim sorumluluğumuzda olan bir durum. İnşallah onun da çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki yılın ilk 3 ayı içinde kesin bir kanaate varacağız. Olursa Özel İdare’nin olduğu o alana, olmazsa da üniversitemizin buraya tespit ettiğimiz o alana devlet hastanemizi bir an önce başlatacağız” ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Selim Yağcı, daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsa İpçioğlu, Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya teşekkür ederek, çiçek ve fincan takımı hediye etti.