DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
ALTIN
2.300,60
BIST
9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

BAYRAM YARATANIN RIZASINA ERİŞMEKTİR

BAYRAM YARATANIN RIZASINA ERİŞMEKTİR
Ramazan ayı, İbadetlerimizle maneviyatımızı zenginleştirdiğimiz, oruçlarımızla maddi ve manevi sıhhate kavuştuğumuz, teravihlerimizle namazlarımıza daha farklı bir boyut kattığımız, Kur’an-ı Kerim okumalarımızla gönlümüzü sükûnete erdirdiğimiz, ihtiyaç sahiplerine zekâtlarımızı ve fıtır sadakalarımızı ulaştırmakla kardeşlerimizin sıkıntısına derman olmaya çalıştığımız bir aydı. Peygamberimizin dile getirdiği üzere, evveli rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş ayıydı. Bu ay ile İnşallah rahmete nail olduk, mağfiret üzerimize sağanaksağanak indi ve Cehennemden kurtuluşumuzu gerçekleştirdik. Böyle mübarek bir ayın feyiz ve bereketiyle hayat bulduktan sonra bu bayram sabahına bizleri kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz şükrediyor, O’nun habibine Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’e salat ve selam ediyoruz.
Peygamberimiz (sav): “Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır. ” buyuruyor.
Müminler olarak ramazanda sahura kalktık, sahurun bereketinden istifade ettik. Seherde Hakk’ın diva¬nına el açıp yalvardık, yakardık, tövbe, istiğfar, dua ve niyaz ettik. Gündüzleri her türlü meşakkate Allah rızası için katlanarak aç-susuz kaldık, oruçlarımızı ta¬mamladık, kulluk imtihanından başarı ile geçtik, ak¬şam ezanıyla birliktemüstecab dualarla iftar ettik; ruhi ve manevi hazzın doruğuna tırmandık; sofralarımızda yoksulları, yetimleri, kimsesizleri doyurduk; ailece, çoluk-çocuk iftarın sevincini paylaştık… Teravihe gittik, o coşkun cemaatin içinde rükûa eğilip, secdeye kapandık; kalplerdeki kinleri, hırsları, düşmanlıkları birer birer attık, mütevazı, olgun, samimi birer kul olmaya çalıştık.
Bir ay boyunca Müslümanlar her gelen günü evvelkine göre daha bir şuurla değerlendirdiler; gün geldi kendilerini nefis muhasebesine tabi tuttular, iç dünyalarında kendileriy¬le hesaplaştılar. Eğilmeyen başlar secdeye kapandı, Hakk’a kul olmanın zevkine erdi; günaha dalanlar o şerli yollarından döndüler; sevaplara, hayırlara ve iyilik yollarına yöneldiler. Müminler bir ay boyunca sadece aç kalmadılar, sadece midelerine oruç tutturmakla yetinmediler; ellerini, ayaklarını, dillerini, gözlerini, kulaklarını dinimizce haram olan ve yasak olan her söz ve davranıştan sakındırdılar… Bu ayda mi¬delerle beraber bütün organlarımız oruç tuttu. Ayaklar kötülüğe yürümedi, eller zulme aracı olmadı, gözler şerri görmedi, kulaklar kötü sözleri dinlemedi, diller dedikodu, yalan ve gıybetten sakındı.
İşte bu ciddi çabaların ürünlerini bugün müminler devşirecekler. Bugün İlahi bağışa erecekler; bugün yüzler gülecek, gönüller sürurla dolacak, evler şenle¬necek.
İşte böyle büyük kazanımlar elde ettiğimiz bir ayı geride bırakıp, hayatımızın en nadide günlerinden biri olan Bayram’a ulaşmış bulunmaktayız. Yüreğimiz sevinçle kıpır kıpır olmuş, heyecanımız biraz daha fazlalaşmış durumda. Gönüllerimiz coşkun bir deniz gibi. Hepimizin Rabbi olan Allah’ımıza ibadet etmek için aynı mekânda, aynı kıbleye doğru yönelerek, omuz omuza aynı safta bir araya geleceğiz. Bütün içtenliğimizle makamımızı, unvanımızı bir tarafa bırakıp, zenginiyle fakiriyle, amiriyle memuruyla, işvereniyle işçisiyle, şehirlisiyle köylüsüyle bir olmaya beraber olmaya, yekvücut olmaya gayret etmeliyiz. Yüce Rabbim, yaşamış olduğumuz bu güzel tabloyu hayatımızın bütününe aktarmayı, birlik ve beraberlik içerisinde hayatımızı cennet haline getirmeyi hepimize nasip etsin.
Bayram günlerini sevinç ve neşe günleri kılmak, bu sevincimizi daim hale getirmek, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmek, hem kendimizin razı olacağı hem de sosyal hayatta beraber olduğumuz insanların razı olacağı bir hayatı sürdürmek için yapmamız gereken hususlar vardır. Bunlara dikkat etmek gerekir.
Cenab-ı Hak, idrak ettiğimiz bu bayramı hakkımızda mübarek eylesin…Allah’ın selâmı, rahmeti, bereketi, lütfu, ihsanı, ikramı üzerimize olsun… Yüce yaratıcımız, ramazandan ayrıldığımız, bayrama erdiğimiz şu günde cümlemizi mağfûrîn zümresine dâhil ederek “orucunun sevabıyla Rabbine kavuşma sevincine”erdirdiği ebedi bayramlara ulaşan bahtiyarların cümlesine bizleri de katsın.Rabbim bayramımızı mübarek eylesin, yeryüzündeki tüm Müslümanlara huzurlu bayramlar nasip etsin. Bu bayramları, birlik, beraberliğimize ve affımıza vesile kılsın.
Bu duygu ve düşüncelerle Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor; aile efradımıza, beldemize, vatanımıza ve milletimize hayırlar, huzur ve bereket getirmesini diliyorum. Bu bayramvesilesiyle ülkemizde sağduyu ve sükûneti; barış ve huzuru hâkim kılmasını; zulüm, haksızlık, şiddet ve terörün altında inim inim inleyen İslâm beldelerinin tekrar barış yurduna dönüşmesiniCenab-ı Mevla’dan niyaz ediyorum.
Necati AKKUŞ / Bilecik Müftüsü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.