DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Avukatlardan Açıklama

Avukatlardan Açıklama. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Semih Şahin, ruhsatsız olduğu halde hizmet veren Bilecik Belediyesi Osmanlı Hamamı’nın kapatıldığını belirterek, ”Vatandaşlarımızın sağlığı ve güvenliği için kaçak bir hamamın hizmet vermesi doğru değil” demişti. Konuya ilişkin olarak, işletmeci Sedat Telli’nin avukatlarından yazılı bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Müvekkil Sedat TELLİ’nin Fizik Tedavi Merkezi ve Osmanlı Hamamı’na dair Bilecik Belediye Başkanı Semih ŞAHİN’in yapmış olduğu ve gerçeklerle kendi yenilediği sözleşme ile örtüşmeyen açıklamalara karşı müvekkil Sedat TELLİ’ye vekaleten zorunlu basın açıklamamızdır.

Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından 05.04.2018 tarihli 214 sayılı Belediye Encümeni Kararı ile 20 maddeden oluşan şartname ile şu anda süreli olarak Belediye Başkanı sıfatı taşıdığınız kurumca Fizik Tedavi Merkezi ve Osmanlı Hamamı adı altında ihaleye çıkılmış, ihale sonucunda;

Mülkiyeti Bilecik Belediye Başkanlığı’na ait ve yine kurumunuzca inşaat ihale süreci yapılmış, bir başka deyişle mülkiyeti ve üzerindeki yapı kurumunuza ait ihale süreci ile kiraya verilen taşınmaz müvekkil Sedat TELLİ tarafından ihaleye girilerek ihale sonucu 20.04.2018 başlangıç tarihli, 20.04.2019 ilk dönem bitiş tarihli kira sözleşmesi kurumunuz ile müvekkil Sedat TELLİ arasında imzalanmıştır.

Yine 31.03.2019 tarihinde bu yana Bilecik Belediye Başkanı sıfatını taşımaktasınız.

20.04.2019 başlangıç tarihli, 20.04.2020 bitiş tarihli yine müvekkil Sedat TELLİ ile Belediye Başkanı Adına Başkan Yardımcısı Melek MIZRAK SUBAŞI tarafından kira sözleşmesi akdedilerek yenilenmiştir. Bir başka deyiş ile halihazırda fesih öncesi kira sözleşmesi, beyan sahibi olarak Bilecik Belediye Başkanlığı ile müvekkil Sedat TELLİ arasında akdedilmiş ve Belediye Başkanı sıfatı da üzerinize cereyan etmiştir.

03.12.2019 tarihli Melek MIZRAK SUBAŞI-Belediye Başkanı adına Başkan Yardımcısı imzalı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yazılan yazıda da Şehir Hamamı’nın geçici kabulünün yapılamadığı ve buna bağlı kesin kabul işlemlerinin de yapılamadığı açıkça müvekkil Sedat TELLİ’ye bildirilmiştir. Geçici kabul işlemlerinin yapılabilmesi için inşaat faaliyetlerinde kolaylık istenmiştir.

MÜVEKKİL, MÜLKİYETİ KURUMUNUZA AİT OLAN YAPININ GEÇİCİ VE KESİN KABULLERİNİN YAPILMAMASI VE YAPININ İSKAN RUHSATI BULUNMADIĞI GİBİ YAPININ FİZİK TEDAVİ MERKEZİ OLARAK İŞLETİLMESİNE YÖNELİK AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE İLGİ YETERLİLİK EVRAKLARININ DA(İSKAN RUHSATI, MİMARİ PROJEDE MEKÂNSAL EKSİKLİK VB.) OLMAMASI SEBEBİYLE BU HUSUS DA KURUMUNUZCA NE İHALE ESNASINDA NE İHALE ÖNCESİNDE NE DE BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUNUZ DÖNEMDE 20.04.2019 TARİHLİ SÖZLEŞME YENİLENMESİ SIRASINDA GİDERİLEMEDİĞİ İÇİN VE MÜVEKKİL SEDAT TELLİ’NİN KURUMUNUZA VERDİĞİ PEK ÇOK DİLEKÇENİN SONUCUNUN DA GERÇEKLEŞMEMESİ KARŞISINDA MÜVEKKİL SEDAT TELLİ TARAFINDAN BİLECİK 1. NOTERLİĞİ’NİN 29.11.2019 TARİH 12487 YEVMİYE NUMARALI İHTARNAMESİ İLE KİRA AKDİ FESHEDİLMİŞ, MÜSPET VE MENFİ ZARAR TALEP EDİLMİŞTİR.
BİR BAŞKA DEYİŞ İLE İHALE SÜRECİNDE VE KİRA AKDİ YAPILIRKEN VE DAHİ YENİLENİRKEN EDİMİNİZ BULUNAN YAPTIRMIŞ OLDUĞUNUZ İNŞAATIN GEÇİCİ VE KESİN KABULLERİNİN YAPILMASI VE İSKAN RUHSATINA BAĞLANMASI GİBİ KONULARIN GERÇEKLEŞMEMESİ VE YİNE FİZİKİ PEK ÇOK EKSİKLİĞİN KİRALAYAN OLARAK GİDERMEMENİZ SEBEBİYLE İŞBU AKİT FESHEDİLMİŞ VE İŞBU İHTARIN TEBLİĞİ TARİHİ İTİBAREN DE ANAHTARIN BİLECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA TESLİMİ İLE MECURUN TAHLİYESİ KONUSUNDA VE TAZMİNAT DAVASI AÇILACAĞI KONUSUNDA İHTAR BİLGİLERİNİZE RİCA EDİLMİŞTİR.

Bu aşamadan sonra 17.12.2019 tarihinde Bilecik Belediye Başkanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü ihtara yanıt vermiş, bu yanıt içeriğinde 03.12.2019 tarihli Bilecik Belediye Başkanı adına Başkan Yardımcısı Melek MIZRAK SUBAŞI imzalı, binanın geçici kabulünün Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından yapılmadığı ve geçici kabul işlemlerinin devam ettiğine dair yazının tam aksine, geçici kabulün yapıldığı ve fakat kesin kabulün yapılmadığı ve kesin kabul süre işlemlerinin devam ettiği bildirilmekle,

En önemli husus ise,“…İhtarnamede belirtilen ve eksik ya da yanlışmış gibi iddia edilen hususlar, onaylı projesine ve işletmenin özelliğine uygun olarak yapılmış ve kiracıya teslim edilmiştir. idaremiz tarafından ihale sözleşmesine ve şartnamesine uygun olarak yükümlülükler yerine getirilmiştir. Dolayısıyla belirtmiş olduğunuz bu iddialarınızı kabul etmek mümkün değildir…işletmenin çok iyi olduğu ve halkın da bu işletmeden son derece memnun kaldığı gibi hususlar basın yoluyla duyurulmuştur…” yönlü açıklama kurumunuzca 17.12.2019 tarihinde Belediye Başkanı adına Başkan Yardımcısı sıfatıyla Recep GIRCA imzasıyla müvekkil Sedat TELLİ avukatı olmamız nedeniyle tarafımıza gönderilmiştir.

Bu yazı öncesi ise zaten mecur kira akdi müvekkil Sedat TELLİ tarafından kurumunuza ait olan hukuki ve fiili ayıpların giderilmemesi sebebiyle 16.12.2019 tarihinde Bilecik Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’ne 6 adet anahtar teslim edilmiş ve mecur tahliye edilmiştir. Bunun temel sebebi ise kurumunuza ait binanın kurumunuzca kesin ve geçici kabullerinin yapılmayarak iskan ruhsatına bağlanmaması, bu iskan ruhsatına bağlanmaması sebebiyle mecurda varolan ve pek çok müvekkil Sedat TELLİ dilekçesine rağmen giderilemeyen teknik eksikliklerdir.

Konunun özü müvekkil Sedat TELLİ’ye ihale ile kiralanan ve tarafınızın döneminde de açıklamanızın özelliği gereği 20.04.2019 tarihinde yapılan kira sözleşmesi, ezcümle Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından yapılan ve mülkiyeti kurumunuza ait bulunan yapının;

a. Geçici ve kesin kabullerinin kurumunuzca yapılmaması,
b. Yapının iskan ruhsatının bulunmaması,
c. Bu hukuki eksikliklerin kurumunuzca ihale sürecinden bugüne kadar giderilmemesi,
d. Teknik olarak yapının hamam amacına uygun donanımla ısı, izolasyon, mekanik aksam, elektrik aksamı vb. unsurlarıyla eksikliklerin müvekkilce kurumunuza verilen çok sayıda dilekçeye rağmen giderilmemesi karşısında,
e. Yine en önemli husus ise Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun ruhsat işlemlerinin mülkiyeti ve inşaatı kurumunuza ait iş ve işlemlerle ruhsata bağlanmaması ve bağlanamaması karşısında müvekkilce akit feshedilmiş, anahtar kurumunuza teslim edilmiştir. İlgili belgeler ektedir.
Durum bu olmasına rağmen, yani Belediye Başkanı olduğunuz 20.04.2019 tarihinde sözleşmenin Başkan Yardımcınız tarafından bizzat yenilenmesi karşısında müvekkilin kişilik haklarını ihlal eden,ticari itişbarını sarsan ve açıkça kamuoyuna yanlış bilgi verdiğiniz, hamamın kaçak bir şekilde hizmet verdiği yönlü sanki bu yapıdaki geçici ve kesin kabul işlemlerinin binanın mülkiyetinin müvekkil Sedat TELLİ’ye ait imişçesine beyanat vermeniz açıkça gerçekleri tersyüz etmekten öte bir anlam taşımamaktadır. İdare hukukunun en temel esası, gün ışığında şeffaf yönetimdir, bilgi kirliliği yaratmak değildir. Kendi fiillerinizi, o dönem kiracınız olan müvekkil Sedat TELLİ’ye izafe etmek, dürüst yönetim de değildir.

Vermiş olduğunuz beyanat müvekkilimizi bağlamamakta, tam aksine Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından geçici ve kesin kabulü yapılmamış, iskan ruhsatı alınmamış ve buna rağmen 20.04.2019 tarihinde sözleşmesi tarafınızca yenilenmiş bir hususu yani kaçak binaya rağmen bu yeri kiraya verdiğinizi ikrardan öte bir anlam taşımamaktadır.

Yine müvekkil tarafından Bilecik Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliği’nin 2019/1037 Esas sayılı dava dosyası ile kurumunuz aleyhine kira akdine bağlı tazminat davası açılmıştır.

Konunun safahati ve ekteki belgelerle durumun bu olması, bir başka deyiş ile Bilecik Belediye Başkanlığı tarafından geçici ve kesin kabulü yapılmamış, iskan ruhsatına bağlanmamış bir yapı ihaleye çıkarılarak kamuoyunu yanıltıcı bilgilerle kiraya verilmiş, buna yönelik olarak döneminizde 20.04.2019 tarihinde 1 yıllık kira sözleşmesi yenilemesi tarafınızca yapılmış, tüm bu hukuki süreci bilmenize karşın müvekkil aleyhine kamuoyu oluşturmak ve sanki müvekkilin kaçak hamam işlettiği yönlü algı yaratmak belgelerle doğru olmamakla bu basın açıklamasını yapmak müvekkil Sedat TELLİ talimatı ile lüzum oluşturmuştur.

Açıklamanız uyarınca müvekkil Sedat TELLİ adına aşağıdaki soruları sormak gerekmiştir:

a. Eğer Bilecik Belediye Başkanlığı’na ait yapı(Kurumunuzca ruhsata bağlanamamış bir yapıysa), yapı sahibi olarak 20.04.2019 tarihinde ihaleyi iptal etmeyerek sözleşmeyi neden yenilediniz?

b. Bu kaçak yapıya ne şekilde su aboneliği verip su tahsilatı yaptınız? İskan ruhsatı olmayan yapı ile ilgili 24.10.2018 tarihli yangın ve patlamalara karşı hazırlanan itfaiye raporu ne şekilde düzenlenmiştir?

c. Bu kaçak olarak addettiğiniz yapıya Hamam Oda Tarifesi uyarınca ücretlendirme yaptınız mı?

d. Müvekkilin işyeri açma ve çalıştırma ruhsat başvurusu kurumunuzca neden sonuçlandırılamamıştır? Yine bu soruya bağlı olarak 20.04.2019 tarihinde yani Belediye Başkanlığınız döneminde bu sözleşme, mülkiyeti belediyenize ait olan yapının geçici ve kesin kabulü ve iskan ruhsatı olmamasına rağmen müvekkil Sedat TELLİ ile sözleşmeyi yenilemekte neden bir beis görmediniz?

e. Yine seçim döneminde müvekkil Sedat TELLİ’ye bu yapıyı daha aktif hale getirmek için yapı içine yüzme havuzu yapacağınızı taahhütte bulundunuz mu?

Tüm bu hususlar ortaya çıkınca özellikle iskan ruhsatları Belediyece düzenlenemeyip geçici ve kesin kabul işlemleri yapılamayıp ve fiziki eksiklikler müvekkilce verilen onca dilekçeye rağmen giderilmeyince akdin feshi ile tazminat davası ikame edilmiştir.

Bilgi kirliliğini gidermek amacıyla Bilecik kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.10.01.2020

Sedat TELLİ Vekilleri
Av. Faik AKARKARASU – Av. Halil Safa SÖNMEZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.